Fatih, 'heykelini yapacağım' diyen İmamoğlu'nu sopayla kovalardı

Fatih, 'heykelini yapacağım' diyen İmamoğlu'nu sopayla kovalardı

Ekrem İmamoğlu'nun Atatürk'ün böyle bir vasiyeti olduğunu ileri sürdü. Geçmişte benzer bir tartışmada Said Nursi, Atatürk'ü heykel konusunda uyarmıştı

RİSALEHABER

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Atatürk'ün vasiyetini yerine getireceğini belirterek "Fatih Sultan Mehmet Han'ın heykelini şehrimize yakışır bir noktada ve şekilde hayata geçireceğiz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, TELE1'de Uğur Dündar'ın sunduğu ve Yılmaz Özdil'in de yorumcu olarak katıldığı Demokrasi Arenası'na konuk oldu.

İmamoğlu, Yılmaz Özdil'in "Atatürk'ün ismini taşıyan bir proje tasarlıyor musunuz?" sorusunu yanıtladı.

Afet İnan'ın, Atatürk'ün hatıralarına ait bir kitabından söz eden İmamoğlu, Atatürk'ün Fatih Sultan Mehmet'in bir heykelinin yapılabileceğini söylediğini, yer tarifi olarak da Ayasofya Camisi yanındaki meydan, Kız Kulesi Rumeli Hisarı ya da Fatih'in gemilerini kızakla geçirdiği denizi gösterdiğinin kitapta yer aldığını belirtti.

'Şehrimize yakışır bir noktada olacak'

İmamoğlu, kendi sosyal medya hesabından da söz konusu projeyi şu ifadelerle duyurdu:

"Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bir vasiyetini yerine getirmek bizim için onurdur. Atamızın örnek bir tarihi lider olarak gördüğü Fatih Sultan Mehmet Han'ın heykelini şehrimize yakışır bir noktada ve şekilde hayata geçireceğiz."

İslam'da heykel yasaktır

Bilindiği gibi dinimizde heykel yasaklanmıştır. İslam düşüncesinde heykel gibi şirk kokan ve kimseye bir faydası olmayan çalışmalar yerine köprü, hastane, çeşme vs. gibi binlerce örnek hizmetin yapılması tavsiye edilmiştir.

Atatürk adını öne sürerek Fatih'in heykelini yapmak isteyen İmamoğlu'na yakın tarihte Said Nursi ile Atatürk arasında cereyan eden heykel tartışmasını hatırlatıyoruz.  

SAİD NURSİ ATATÜRK’Ü HEYKEL KONUSUNDA UYARDI: HEYKEL MİLLETİ TEMSİL ETMEZ

Bediüzzaman Said Nursi'nin merhum talebesi Abdülkadir Badıllı ağabeyin Mufassal Tarihçe-i Hayat adlı eserinde Türkiye Cumhuriyetinin ilk dönem Siverek milletvekilliğini yapmış, Mardin’in eşraf ailesinden olan Yüzbaşı Abdûlğani Ensarî’nin, bir hatırasını da şöyle anlatmıştı:

“M. Kemal Paşa heykelini yaptırmaya ilk teşebbüs ettiği sıralarda, Üstâd Bediüzzaman Hazretleri ona hitaben uzun bir mektup yazdı ve Paşa’nın yaverine verdi, M. Kemal Paşa’ya vermesini söyledi. O mektubu ben de görmüş, çok korkmuştum. Hatırımda kalan bir kaç cümlesi şöyle idi:

“Nasıl ki insanın avret yeri mestûr olduğu zaman, sair insan ve mahlûkat görmezler. Amma eğer bir insan, bilerek ve kasten avret yerini açar, dolaşırsa; o zaman herkese maskara olur. Aynen öyle de, bu sanem ve heykel dahi, Âlem-i İslâm’ın bin seneden beri bayraktarlığını yapmış olan bu milleti temsil etmediği gibi, gayet ahmak ve divane birisinin avret yerini açarak halka teşhir eder misüllü bir hamakat ve maskaralıktır. Bu millet için yapılacak heykel; yol, köprü, mektep vesaire gibi hizmetlerdir.”

BÜYÜK KUR’ÂNIMIZIN BÜTÜN HÜCUMU HEYKELLERLE PUTLARADIR

Benzer bir konu yine Bediüzzaman Said Nursi'nin avukatı tarafından Yargıtay l. Ceza Dairesi’nde yapılan temyiz müdafaasında geçmektedir. Said Nursi'nin Afyon Mahkemesi’nde avukatlığını yapmış Av. Hulusî Bitlisî Aktürk’ün 11/1/1949’da Yargıtay l. Ceza Dairesi’nde yaptığı temyiz müdafaasında; Bediüzzaman Hazretleri’nin Ankara’ya ilk geldiği zaman, M. Kemal’in heykel konusundaki düşüncesine karşı söylediği sözlerini şöyle anlatmıştı:

“...Cumhuriyetimizin iptidalarında, müvekkilim Ankara’da bulunurken; Atatürk, müvekkilimin heykel hakkındaki kanaatlarını soruyor: Müvekkilim Said, ona karşı şiddetli bir sûrette: "Büyük Kur’ânımızın bütün hücumu heykellerle putlaradır... Müslümanların heykelleri ise hastaneler, mektepler, yetimleri koruyacak yurtlar, mabedler, doğru yollar gibi âbideler olmalıdır...” cevabını vermiş.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum