Eşler arası iletişime Bediüzzaman tavsiyesi

Eşler arası iletişime Bediüzzaman tavsiyesi

Eşimizin bizi dinlemesini, bizi anlamasını istiyorsak önce biz onu dinlemeliyiz ve anlamalıyız

Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) toplumda evlilik konusunda yaşanan sıkıntılara temas etmek ve sorunlara çözüm önerisi sunmak amacıyla "Evlilik Okulu" adıyla başlattığı seminer dizisinin 4'üncüsünü "Eşler Arası İletişim" temasıyla düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan Yazar Meryem Kiraz ve Nisanur Dergisi Editörü Elif Yüksek, eşler arasında sağlıklı bir iletişimin sağlanması için dikkat edilmesi gereken hususlara değindiler.

Yazar Meryem Kiraz, iletişimin karşılıklı bir etkileşim ve psikolojik bir bilgi alışveriş olduğunu dile getirdi.

Kiraz, "İletişim düşünce, duygu ve bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. İletişim fertler arasında güçlü bir silahtır. İletişim, beceri ister. Eşler arasında iletişim ilk yıllarda güzel temeller üzerine oturtulursa sağlıklı bir birliktelik oluşur. Dinleme olmayınca anlama da olmayacaktır. Öncelikle bizler güzel bir dinleyici olmalıyız. Her insanın iletişimi farklıdır. Araştırma verilerine göre, boşanan çiftlerin yüzde 66'sının günde yalnızca 4 dakika iletişim kurdukları belirlenmiştir." diye konuştu.

"Kadın, eşinin güzel hasletlerine odaklanmalı"

Eşler arası yaşanan tartışmalarda daha önce yaşanan olayların gündeme getirilmemesi gerektiğine vurgu yapana Kiraz, "Eşimizin bizi dinlemesini, bizi anlamasını istiyorsak önce biz onu dinlemeliyiz ve anlamalıyız. Her insanın algısı farklıdır. Bazı insanlar görsel, bazı insanlar işitsel, bazı insanlar ise dokunsaldır. 1400 yıl önce Peygamberimiz Hazreti Muhammed, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bize kendi hayatında bu mesajı veriyor. Hazreti Ayşe, ondan kendisini ne kadar sevdiğini söylemesini istediğinde Peygamber Efendimiz, 'Ya Ayşe, seni  kördüğüm gibi seviyorum.' diyor. Hazreti Ayşe, buna çok sevinip tekrar soruyor, 'Kördüğüm nasıl?' Efendimiz, 'İlk günkü gibi.' diyor. Çünkü Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Hazreti Ayşe'nin o sözü duyunca sevineceğini bildiği için 'Kördüğüm' demişti. Yine Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Hazreti Ayşe'nin elini kendi  elinin içine koyar, 'Ya Ayşe ferahlat beni' derdi. Burada da dokunmanın ne kadar insanı rahatlattığı mesajını vermektedir. Bediüzzaman Said Nursi'nin dediği gibi, 'Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen hayatından lezzet alır.' Bundan dolayı kadın, eşinin güzel hasletlerine odaklanmalı. Eşler geçmişte yaşamış oldukları tartışmaları, geçmişte yaşamış oldukları olumsuzlukları tekrar tekrar gündeme getirmemelidir." dedi.

Nizamettin Aşkın-İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.