Erken doğum bebeğin psikolojisini etkiliyor

Erken doğum bebeğin psikolojisini etkiliyor

Prematüre veya normalden zayıf doğan çocuklarda ileriki yıllarda içe dönüklük ve nevrotik ruh hali sık gözlemleniyor. Bilim adamlarına göre bu duruma ailenin aşırı korumacı tavrı yol açıyor.

İngiliz bilim adamları prematüre ile sağlıklı doğumla dünyaya gelenleri karşılaştırdı. Söz konusu araştırmaya göre, prematüre veya normalin altında kiloyla doğan çocuklarda, ilerleyen yıllarda nevrotik vakalar normale oranla daha sık gözleniyor. Warwick, Oxford ve Brighton üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı araştırma kapsamında 1985 ve 1986 yıllarında Almanya’da doğan 400 kişi mercek altına alındı. Bu grubun yarısı, prematüre veya normalden az kilo ile dünyaya gelen kişiler tarafından oluşurken, diğer yarısı normal bir hamilelik sürecinin ardından doğdu. Araştırmaya konu olan bu grupları testler yaparak kıyaslayan ekip, ilk grupta normal doğum ile dünyaya gelenlere kıyasla daha çok nevrotik vakalara rastlandığını ortaya çıkardı.

Stres beyin yapısını değiştiriyor

Araştırma başkanı ve Prof. Dieter Wolke, bu kişilerin prematüre veya normalden zayıf doğdukları gerekçesiyle gördükleri bakım sırasında stres altında kaldıklarını, bunun da kişilerin beyin gelişimine etki etmiş olabileceğinin altına çiziyor. Bu çocuklar, ailelerinin aşırı korumacı davranışları nedeniyle nevrotik rahatsızlıklara yatkın olabiliyorlar.

star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.