Enerji içeceği yerine üzüm hoşafı

Enerji içeceği yerine üzüm hoşafı

Zaman zaman ölümlere neden olan enerji içeceklerinin kalpte ritim bozukluklarını tetiklediği ortaya çıktı. Uzmanlar, enerji içeceklerinin yerine üzüm suyu ve hoşaf tüketilmesini istiyor.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde arkadaşlarıyla eğlendikten sonra enerji içeceği alan ve kalbi duran 22 yaşındaki Eda Dilara Kocatepe’nin ölümü, gözleri yüksek kafein içeriği nedeniyle enerji içeceklerine çevirdi. İçeriğinde yüksek oranda kafein ve ginseng gibi uyarıcı maddeler bulunan enerji içeceklerinin performans ve dayanıklılığı artırdığı düşüncesiyle tüketildiğine vurgu yapan Medical Park Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Yavuz, “Bu tarz içecekler enerjiyi artırabilir ama kalpte ritim bozukluklarını da tetikleyebilir. Bu ürünler yerine üzüm suyu, hoşaf gibi daha sağlıklı içecekler tercih edilmeli” diye konuştu. Performans artırdığı düşüncesiyle spor ve enerji içeceklerine olan ilginin arttığına değinen Doç. Yavuz, “Ancak tüketilen enerji içeceklerinde etkilerini tam olarak bilmediğimiz ginseng, taurin, glukoronolaktin gibi uyarıcı maddeler var. Bu tarz içecekler kişilerde enerjiyi artırsa da kalpteki ritim bozukluklarını tetikliyor. Bu ritim bozuklukları ise birçok hayati organı etkileyerek ani ölümlere neden oluyor. Bu nedenle enerji almak için bu içecekleri tüketen bireyler, üzüm suyu, hoşaf gibi daha sağlıklı seçeneklere yönelmeli” diyor.

Avrupa’da eczaneler satıyor

Enerji içecekleri Avrupa’da da tartışılan tüketim maddeleri arasında geliyor. İsveç’te 3 kişinin ölümü üzerine İsveç Ulusal Gıda Dairesi “kafein, taurin, yüksek protein yapıtaşı” gibi maddeler içeren bu içeceklerle ilgili araştırma başlattı. Yüksek kafein içeriği nedeniyle Norveç, Danimarka ve Fransa’da ilaç statüsünde eczanelerde satılan enerji içecekleri, Türkiye’de de 2006 yılında Sağlık Bakanlığı’nın yüksek kafein içeren içecekleri yasaklaması ile kafein miktarı azaltılarak satılmaya başlandı. Gazlı içeceklerden sonra alkolsüz içecek pazarındaki en büyük payı oluşturan enerji içeceklerinin özellikle susuz kalındığında asla tüketilmemesi gerekiyor. Yüksek kafein alımı kalp atışlarında artış, reflü, titreme, huzursuzluk, kaslarda kramp, anksiyete, konuşmada zorluk, merkezi sinir sistemini uyardığından heyecan hali ve vucudun sıvı dengesini bozarak kafein koması hatta ölüme yol açıyor. 

star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.