Endonezya camileri için dört maddelik kararname yayınlandı

Endonezya camileri için dört maddelik kararname yayınlandı

Endonezya'da bir takım ilginç olaylar silsilesi sonucunda cami hoparlörlerine bir takım sınırlamalar getirildi.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya'da camilerden ezan sesi dışında ses çıkarmak yasaklandı. Özellikle insanların uyuduğu ve dinlendiği saatlerde cami hoparlörlerinden ezan dışında yayın yapmak ve camide okunan surelerin hoparlörlerden yüksek ses ile yayınlanması yasaklandı.

Karar 24 Ağustos Cuma günü Endonezya'nın Din İşleri Bakanlığı tarafından alındı. Karar tüm Langgar ve Musholla'lar için alındı. Langgar ve Musholla ise Endonezya'da namaz kılınan (cami ve mescit) yerlere verilen isimlerdir.

Kararın alınmasının altında 44 yaşında bir kadının yaptıkları yatıyor. Budizm'e inanan 44 yaşında Çin asıllı bir kadın, 2016 yılında komşularına 'ezan sesinden rahatsız olduğunu' söyledi. Kadının bu söylemi zamanla çevresine yayıldı. Çinli kadının ezanın yasaklanmasını istediği söylentileri büyük bir öfkeye neden oldu. Olay kapsamında bir Budist tapınağı zarar gördü. Ayrıca Çinli kadın da 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Çinli kadının hapis cezasını tamamlamasının ardından ülkede tartışmalar yeniden başladı. Sivil toplum kuruluşları ve avukatlar kararın son derece gereksiz ve haksız olduğunu iddia ettiler. Ülkedeki iki büyük Müslüman örgüt olan Nahdlatul Ulama ve Muhammadiyah da Çinli kadının üstüne fazla gelindiğinin ve cezaların abartıldığını söylediler.

Toplumda yükselen çatlak sesler üzerine harekete geçen Endonezya'nın Din İşleri Bakanlığı, cami hoparlörleri ile ilgili yeni bir kararname yayınlandı. The Star'ın haberine göre kararnamede yer alan maddeler şu şekilde;

1. Cami hoparlörlerinden sadece deneyimli personeller istifade edecek.
2- Ezanı sadece sesi güzel olanlar okuyacak.
3- Okunan surelerde ve dualarda ses seviyeleri yükseltilmeyecek.
4- Kur'an sadece iç mekan hoparlörlerinden okunacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.