El yazması eserlere elektronik koruma

El yazması eserlere elektronik koruma

El yazması nadir kitapların bibliyografik künyeleri çıkarıldı.

El yazması nadir kitapların bibliyografik künyeleri çıkarıldı. Milli Kütüphane, eserleri fotoğraflayarak internet ortamına kopyaladı. Uluslararası bir kaçakçılık olayında kitapların kimlikleri ispatlanıp geri alınabilecek.

Bir dönem nadir el yazması eserlerin yurtdışına kaçırıldığı haberleri sıkça yer alırdı medyanın gündeminde. Paha biçilemeyen çalıntı eserler, kimi zaman bir müzayede, kimi zaman da bir müzenin koleksiyonunda çıkardı karşımıza. Bazen de Emniyet’in kaçakçılıkla mücadele birimleri, yurtdışına çıkarılmak üzere iken ele geçirirdi kıymetli eserleri. Günümüzde ise Türkiye’nin kültürel mirasının önemli bir parçası

olan el yazması eserler, Milli Kütüphane Müzesi bünyesinde sıkı bir biçimde korunuyor. El yazması nadide eserleri bibliyografik künye bazında bilgisayar ortamında sakladıklarını kaydeden Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, “Yazma eserlerimiz artık yurt dışına kaçırılsa bile

Müzayedelerde satılamaz. Hepsi kayıt altına alındı. Künyeleri mevcut ve görüntüleri internette. Satışa çıkarıldığı an biz onu ispat edebiliriz” dedi. Bu uygulama ile el yazması eserlerin takibi mümkün olacak ve bir hırsızlık durumunda eser, kolaylıkla tespit edilip geri alınabilecek.

On binlerce eser var

Milli Kütüphanenin koleksiyonunda “Nadir Eser” kapsamına giren 27 bin 312 el yazması bulunuyor. Bu eserlerden özel olanları belirli sürelerle kütüphanenin içindeki müzede sergileniyor. 1427’de II. Murat için hazırlanan “Murad-Name”, ünlü hattatların yazdığı Kur’an-ı Kerimler, Hacı Ali Turabi’nin Bektaşi Divanı ve İstanbul’un fethi sonrasında Ayasofya’da bulunan İncil de koleksiyonda yer alıyor. Kendilerine intikal eden yazma eserleri gerekli görülürse onarımdan geçirdiklerini ve özel iklimlendirme yapılan depolarda sakladıklarını belirten Acar, nadide eserlerden bazılarını kütüphane içindeki müzede sergilediklerini söyledi. Seçtikleri eserleri “Nadide Eserler Müzesi”nde ilgiye sunduklarını dile getiren Acar, “İnternet ortamında bu eserler sayfa sayfa mevcut. İsteyenler de orijinallerini bu müzede görebilir. Korumaya yönelik olarak insanların eline yazma eser vermiyoruz. Çok yıpranmış eserlerin onarımı çok zaman alıyor. Sadece bir kitap 3-5 ayda onarılıyor” diye konuştu.

Yazma eserler kataloğu CD’lerde

Milli Kütüphane Başkanlığı, araştırmacılara kolaylık sağlamak için el yazması eserlerin künyelerini Türkiye Yazmaları Toplu Kataloğu adıyla üç cd olarak yayınladı. CD’ler yurt içi ve yurt dışındaki bazı kütüphanelerde bulunan Türkçe el yazması eserlere ait kitapların künye bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılması, katalog bilgilerinin belirli alanlara göre sorgulanabilmesini ve çıktı alınabilmesini sağlayacak şekilde hazırlandı. Proje kapsamında, Türkiye’nin pek çok kütüphanesinde ve yurt dışı kütüphanelerinde bulunan 40 bin 250 adet yazma eserin künyesi okuyucu ve araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Star