Düstürumuz doğruluk ve ittihad-ı İslâmdır

Düstürumuz doğruluk ve ittihad-ı İslâmdır

Aydın Keleş ile başkanı olduğu Anadolu BİRSİAD’ı konuştuk.

Risale Haber – Haber Merkezi

Anadolu BİRSİAD nedir? Neden kurulmuştur?

Anadolu Birleşmiş Sanayici ve iş adamları derneğimizi iki ana temel üzerine bina etmeyi düşündük.

Birincisi dar daire de, ikincisi ise geniş dairede, iki büyük külli düstur ve iki umumi hakikat olarak tefekkür ettik. Dar daire de düsturumuz sıdkdır. Geniş dairede ise ittihad-ı islamdır.

Kur’an medeniyetinin beş esası vardır. Bunlar:

Hak ve adalet, fazilet, muavenet, hüda ve hidayet, uhuvvet tir.

Hayatı hak, kalbi marifet, lisanı muhabbet ve aklı kanun olan kuran medeniyetinin ruhu ise sıdkdır. Sıdkın hakimiyetini kaybettiği bir İslam dünyasında, Kura’n medeniyeti de gizlenmiştir. İnsaniyete yaraşır bir medeniyet olan Kur’an medeniyetinin ihyasında hayat düğümü sıdk hakikatidir. Sıdkın tekrar hayatın her safhasında neşvü nema bulmasıdır.

Sıdk sözlüklerde gerçeği konuşmak, gerçeğe uygun bilgi vermek, dürüst ve güvenilir olmak ve yalan söylememek diye tanımlanır.

Yalanın her tarafta revaç gördüğü şu zamanda özellikle iş dünyasında doğruluğa ve dürüst olmaya ve buna uygun hareket etmeye ne kadar çok ihtiyacımız var, varın siz düşünün.

Değişik meşrep ve meslek gruplarına bağlı BİRSİAD işadamları da kendi aralarında ittihad ve ittifakı sağlayarak maddi manevi bütün imkanlarını da seferber ederek, bunun ittihad-ı İslam’a bir nüve, bir çekirdek olması duasıyla hareket edecektir inşallah.

Anadolu BİRSİAD'da amaç ve hedefleriniz neler?

Erdemli bir şekilde yaşamaya ve kazanmaya çalışan aydın iş adamlarının; sosyal, kültürel ve ekonomik olarak gelişimlerini sağlayacak alt yapı, proje ve iş bağlantıları kurarak organizasyon kabiliyeti yüksek, üyelerine maddi manevi değer katan efektif bir sivil toplum kuruluşu olmak.

2016 yılının son çeyreğinde toplumumuzda bilinen saygın bir STK olmak.

Bir olmak.
Birlik olmak.
Ahlaki değerler doğrultusunda hareket eden iş adamlarının birlikte hareket etmesini sağlamak.

Kişisel ve kurumsal olarak ticari gelişim ve iş birlikleri sağlamak.

Üyelerin işletmelerinin verimliliğini artırmasına katkıda bulunmak.

Ortak stratejiler belirlemek ve ortak metotlarla hareket etmek.

Yeni yatırım alanları bulmak ve açmak, Yeni pazarlar bulmak, yurtiçi ve yurtdışı pazar araştırmaları yapmak.

Şirketlerin ar-ge çalışmalarına bilgi ve deneyimlerle katkıda bulunmak.

Üyeler arası ticarete ve üyelerin birlikte yeni işler yapmasına destek olmak.

Diğer *SİADlardan farkınız nedir?

Diğer iş adamları dernekleri genelde üye sayılarını arttırmayı öncelik olarak görürken biz üyelerimizin iş hacmini arttırmayı ve üyelerimizle birlikte büyümeyi esas ilke edindik.

BİRSİAD olarak ilham veren, sorgulayan, başkalarının da harekete geçmesini ve katılımını sağlayan ve bunları her seviyede ve analitik temelde yapmayı başaran bir iş dünyası temsil örgütü olmak için gayret göstereceğiz. Bunun için yüksek büyüme amacımızın yanında, büyümenin kapsayıcı niteliğine ve bu çerçevede kalkınma sürecinin tüm başlıklarına yönelik çalışmalar yapacağız.

Aynı zamanda BİRSİAD olarak kurumlar arasındaki işbirliğine de canı gönülden inanıyoruz. Bizim temel felsefemizde farklı bölge ve sektörlerdeki iş dünyası temsil örgütleriyle güçbirliği yapma, hep birlikte ülkemizi gelişmiş ülkeler seviyesine taşıyacak yolda vizyonlarımızı paylaşma hedefimiz var. Bu işbirliklerinin kurumları güçlendirdiği, etki alanlarını genişlettiğini ve derinleştirdiğini görüyoruz. Birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var.

İş adamları denince genelde sadece dünyevi işler akla gelir. BİRSİAD olarak dünya-ahiret dengesini nasıl koruyorsunuz?

Aldatma, aldanma ve helal kazan, helal harca felsefesiyle.

Türkiye'nin ve dünyanın ekonomik durumu nasıl görünüyor? Zaman zaman Türkiye'nin krize gireceğine dair dedikodular ortaya atılıyor. Bu konuda ne dersiniz?

Mevlana ne güzel söylemiş bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değil diye. Ticaretle uğraşıyor veya iş adamıysanız karamsar olma gibi bir lüksünüz yok. Tabi bu demek değil ki hayaller kuralım gerçekleri göz ardı edelim. Dünyada orta vadede (5 yıl) büyük bir ekonomik kriz olacağını düşünmüyoruz. Ama Yunanistan örneği gibi lokal krizlerin global piyasaları olumsuz etkilemesi olacaktır. Ülkemizde ise çok büyük bir siyasi kriz olmadığı sürece tabloyu pozitif görüyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.