Dünyanın uydusu Ay, yok olsa ne olur?

Dünyanın uydusu Ay, yok olsa ne olur?

İslamiyet'in en önemli sembolü olan uydumuz Ay, Cenab-ı Hakk'ın bize yaşamamız için verdiği ve gezegenimizdeki hayat için gerekli olan şeylerin başını çekiyor. Ay'ın önemi ise 'yok olsaydı' daha iyi anlaşılırdı.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Eğer Cenab-ı Hak, uydumuz Ay'ı bugün gökyüzünden kaldırsa neler olur? Bu sorunun cevapları, Allah'ın bizim için yarattığı Dünya ve Ay arasındaki dengenin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de Ay ile ilgili şöyle buyuruyor: 

"O, sabahı yarıp çıkarandır. Geceyi bir sükun (dinlenme), Güneş ve Ay'ı bir hesap (ile) kıldı. Bu, üstün ve güçlü olan, bilen Allah'ın takdiridir." (En'am Suresi, 96)

"Güneş'i ve Ay'ı hareketlerinde sürekli emrinize amade kılan, geceyi ve gündüzü de emrinize amade kılandır." (İbrahim Suresi, 33)

"Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır." (Nahl Suresi, 12)

İnançsızların sıkça kullandığı argümanlar arasında Ay'ın Allah tarafından emrimize kılınmadığı, onun sadece Dünya'dan kopan bir parça olduğu iddiası bulunuyor.

Fakat bilim adamlarının Ay ile ilgili sorduğu sorular, Ay'ın gerçekten de Dünya'da hayatımızı devam ettirmemiz için Cenab-ı Hak tarafından yaratıldığını ortaya koyuyor. Ay bir anda yok olsa ne olur? Sadece takvimleri ve güzel manzaraları mı kaybederiz? Gelin beraber inceleyelim;

Ay yok olsa...

-Bilim adamlarına göre ilk etkisi gecenin ışığı olmaması olacak. Bu yabana atılacak konu değil. Dünyadaki hayvanların pek çoğu saklanma, avlanma ve yaşamak için ay ışığını kullanıyor. Örneğin baykuşlar ve aslanlar birden bire avlanamamaya başlayacak. Bu da yavaş yavaş tüm ekosisteme yayılmaya başlayacak.

-İnsanlar için ise geceler tam anlamıyla kabusa dönecek. Uzun yollar ve şehir dışı yerlerde hayat ve araç sürmek zor olmaya başlayacak. Büyük kazalar büyük sorunları getirecek. Kırsalda yaşayan insanlar kentlere göç etmeye başlayacak. Tabi şehirde de hayat bulurlarsa...

- Bir diğer etki ise denizin gel-git yapması üzerine olacak. Dünyadaki denizlerin gel-gitleri uydumuz Ay ile oluyor. "Ay olmadan, dalgalanmalar, şu anki dalgalanmalarının üçte biri kadar yükselecek ve düşecek" diyor araştırmacı Matt Siegler. Ona göre hareketler tamamen durmayacak, Güneş de gel-gitler üzerinde etkili, fakat Ay yok olsaydı gel-git etkileri çok azalacaktı.

Gelgitlerde üçte iki oranında azalma, kıyı ekosistemlerini büyük ölçüde değiştirecek, potansiyel olarak birçoğunu tahrip edecek ve enerji, su, mineraller ve diğer kaynakların akışını bozacaktır.  Bu ekosistemlerin bozulması ise gezegendeki canlı hayatını büyük oranda azaltacaktır.

-Popsci'de yer alan bilgilere göre, en önemli ve muhtemelen insan neslinin sonunu getirebilecek etki ise Dünya'nın eksen eğikliğinde olacaktı. Eğer Ay birden yok olsaydı, Dünya üzerindeki çekiminin yok olması nedeniyle gezegenimizdeki eksen eğikliğinin de yok olmasına neden olacaktı. Bu da zamanla akıntılar, rüzgarlar ve nihayetinde mevsimlerin yok olmasına neden olacak. Dünya büyük bir buzul çağı yaşayıp, sonrasında ısınma yaşardı. Bu da Dünya'nın akıbetinin Mars gezegeni gibi olmasına neden olacaktı. 

İşte uydumuz Ay'ı gökyüzüne yerleştiren Allah'ın yaratıcılığına ve koruyuculuğuna bir delil daha. Yine Cenab-ı Hakk'ın Kur'an'da buyurduğu gibi; "İnkâr edenler (kâfirler), semaların ve arzın bitişik olduğunu görmediler mi? Sonra Biz, o ikisini (birbirinden) ayırdık. Ve her canlı şeyi sudan yarattık. Hâlâ inanmazlar mı?" (Enbiya Suresi 30)

Risale-i Nur'dan:

Kamer öyle bir Mâlikü’l-Mülkün memleketinde geziyor ki, kamer bir sinek gibi küre-i arzın etrafında pervaz eder; küre-i arz pervane gibi şemsin etrafında uçar. Şems binler lâmbalar içinde bir lâmbadır ki, o Mâlikü’l-Mülk-i Zülcelâlin bir misafirhanesinde mumdarlık eder. (Sözler, Otuz Birinci Söz, Dördüncü Esas)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.