Dünya'da en fazla tuz Türkiye'de tüketiliyor

Dünya'da en fazla tuz Türkiye'de tüketiliyor

Hipertansiyon ve kalp başta olmak üzeren birçok hastalığa davetiye çıkaran tuzun Dünya'da en fazla Türkiye’de kullanıldığı ortaya çıktı.

  Tuzla ilgili çalışmaları ile bilinen ve Dünya Sağlık Örgütü'nce de kabul gören ‘World Action on Salt (WASH), dünyada en fazla tuzun Türkiye’de tüketildiğini belirtti. McDonald’s, Kentucky Fried Chicken (KFC) ve Subway gibi fast food satan şirketlerin, yemeklerinde tuzu ‘endişe verecek’ seviyede kullandığı belirtildi.

Kuruluş, sağlıklı yemek üzerine odaklanan şirketlerin tuz oranlarını biraz daha düşürmesi gerektiğini ifade ederken, tuzlu yiyeceklerin özellikle çocuklar için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

MCDONALD'S'IN ÇITIR TAVUK MENÜSÜ BİRİNCİ!

WASH, 37 ülkeyi kapsayan araştırmasında, McDonald’s’ın ‘Çıtır Tavuk’ menüsünde kullanılan tuzun Türkiye’de 2,4 gram ile birinci sırada yer aldığını belirtti. Bu oran Çin’de 1,4 gram, ABD’de ise 1 gram olarak açıklandı.

Her 10 yemeğin 8’inde 1 gramdan fazla tuz kullanılıyor. Özellikle 4 ilâ 6 yaşındaki çocuklar için 1 gram tuzun bile çok fazla olduğu belirtildi. Bu yaş grubundaki öğrencilerin günlük sadece 3 gram tuz kullanmasının uygun olabileceği kaydedildi. Yetişkinlerin ise 6 gram daha az tuz tüketmeleri tavsiye ediliyor.

WASH Başkanı ve aynı zamanda Londra’daki Queen Mary Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Graham MacGregor, çocukların fazla tuz tüketmesinin zararlarının hayatın ilerleyen dönemlerinde kendini göstereceğini kaydetti. MacGregor, bundan dolayı çocukların tuza alışmamaları gerektiğini ifade etti.

WASH’in araştırmasında KFC’nin menülerinde de tuz fazla kullanılıyor. Kanada’da çocuklar için servis edilen pates kızartmasında 1,9 gram, Almanya ve Avusturalya’da ise 0,9 gram tuz kullanılıyor.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.