Dünyaca ünlü fizikçi Prof. Michio Kaku'nun aradığı Güneş sorusunun cevabı Risale-i Nur'da

Dünyaca ünlü fizikçi Prof. Michio Kaku'nun aradığı Güneş sorusunun cevabı Risale-i Nur'da

Ünlü fizikçinin benzer sorusunu Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de sormuş ve cevabını da vermişti

İbrahim Mert-RİSALEHABER

Dünyaca ünlü teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku, Güneş'in milyarlarca yıldır sönmeden nasıl yandığını soruyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan Prof. Kaku, İsviçre Cern'de yer alan, ünlü büyük hadron çarpıştırıcısının fikir babası olarak da gösterilmektedir.

GÜNEŞ'İN MİLYARLARCA YIL BOYUNCA YANMAYA DEVAM ETMESİNİ SAĞLAYAN NEDİR?

Yaşayan en büyük fizikçilerden biri olarak kabul edilen Japon asıllı Amerikalı fizikçi Prof. Michio Kaku “The Universe in a Nutshell” isimli videosunda güneş enerjisinin büyüklüğünden bahsederken şu soruyu soruyor: “Güneş gaz yağı ve odundan ibaret olsaydı yanması ne kadar sürerdi?” (When you calculate how long coal or oil will burn like the sun?)

Kaku, "Kömürün ve petrolün yanarak Güneş alevi haline gelmesinin ne kadar sürdüğünü hesapladığınızda, alevin bir kaç yıl sürdüğünü anlıyoruz. Ve Güneş kırılgan hale gelecek. Öyleyse Güneş'in milyarlarca yıl boyunca yanmaya devam etmesini sağlayan nedir?" sorusunu "Yeni bir güç olmalı, nükleer enerji" şeklinde cevaplıyor.

SAİD NURSİ: GÜNEŞ NEDEN TÜKENMİYOR?

Ünlü fizikçinin bu sorusunu Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri de sormuş ve cevabını da vermişti.

Risale-i Nur Külliyatı'ndan 30. Lem'a'da yer alan bölüm şöyle:

"Bu muhteşem saray-ı kâinatın damı, gayet intizamlı, mizanlı, hadsiz elektrik lâmbalarıyla tezyin edilmiştir. Fakat o kadar harika bir intizam ve mizanladır ki, başta güneş olarak, küre-i arzdan bin defa büyük o semâvî lâmbalar, mütemadiyen yandıkları halde muvazenelerini bozmuyorlar, patlak vermiyorlar, yangın çıkarmıyorlar. Sarfiyatları hadsiz olduğu halde, vâridatları ve gazyağları ve madde-i iştialleri nereden geliyor? Neden tükenmiyor? Neden yanmak muvazenesi bozulmuyor? Küçük bir lâmba dahi muntazam bakılmazsa söner. Kozmoğrafyaca, küre-i arzdan bir milyondan ziyade büyük ve bir milyon seneden ziyade yaşayan güneşi kömürsüz, yağsız yandıran, söndürmeyen Hakîm-i Zülcelâlin hikmetine, kudretine bak, "Sübhânallah" de. Güneşin müddet-i ömründe geçen dakikaların âşirâtı adedince "Mâşaallah, bârekâllah, lâ ilâhe illâ Hû" söyle.

Demek bu semâvî lâmbalarda gayet harika bir intizam var. Ve onlara çok dikkatle bakılıyor. Güya o pek büyük ve pek çok kütle-i nâriyelerin ve gayet çok kanâdil-i nuriyelerin buhar kazanı ise, harareti tükenmez bir Cehennemdir ki, onlara nursuz hararet veriyor. Ve o elektrik lâmbalarının makinesi ve merkezî fabrikası daimî bir Cennettir ki, onlara nur ve ışık veriyor; ism-i Hakem ve Hakîmin cilve-i âzamıyla, intizamla yanmakları devam ediyor.

GÜNEŞİ ODUNSUZ, GAZSIZ, DAİMÎ IŞIKLANDIRAN KİM?

HAŞİYE: Acaba dünya sarayını ısındıran güneş sobasına veyahut lâmbasına ne kadar odun ve kömür ve gazyağı lâzım olduğu hesap edilsin. Hergün yanması için -kozmoğrafyanın sözüne bakılsa- bir milyon küre-i arz kadar odun yığınları ve binler denizler kadar gazyağı gerektir. Şimdi düşün: Onu odunsuz, gazsız, daimî ışıklandıran Kadîr-i Zülcelâlin haşmetine, hikmetine, kudretine, güneşin zerreleri adedince "Sübhânallah, mâşaallah, bârekâllah" de.

**

When you calculate how long coal or oil will burn like the sun?

"The roof of this magnificent palace of the universe is decorated with perfectly regular, balanced, and endless electric lamps. But it is with such a wonderful order and balance that those celestial lamps, like the sun, a thousand times larger than the earth, do not disturb their balance even though they burn constantly, they do not erupt, they do not cause fire.

Although their consumption is unlimited, where do their revenues and kerosene and their materials come from?

Why does it not run out?

Why does the balance of burning not be disturbed?

Even a small lamp goes out if it is not properly maintained. Look at the wisdom and power of the Hakîm, who burns and does not extinguish the sun without coal and oil, and say "Subhanallah!". Say "Masha'Allah, bârekallah, la ilahe illâ Hû" as many times as the number of minutes passed in the duration of the sun's life.

So, there is a wonderful order in these heavenly lamps. And they are very carefully looked after. Supposedly, the steam boiler of those huge and many mass hellfire which gives them a radiant heat.

And the machine and central factory of those electric lamps is a permanent Paradise that gives them light and divine light continue to burn with the utmost and regularity. This shows that there is only one God whose names are Arbitrator and the Judge

HAŞİYE (Annonation): Let's calculate how much wood, coal and kerosene are needed for the solar stove or lamp that heats the world palace. To burn every day -according to the cosmography- it requires a million spherical earth piles of wood and thousands of seas of kerosene. Now think about it and say: "Subhanallah, mashaAllah, barekallah" to the majesty, wisdom, and power of the Almighty, who illuminates it without wood, without gas, and perpetually.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum