Düğün yapacaklara Said Nursi'nin tavsiyesi

Düğün yapacaklara Said Nursi'nin tavsiyesi

Son zamanlarda birçok kişi ve aile düğünlerini İslami usüllerde yapmaya özen gösteriyor.

Son yıllarda İslami düğünlere rağbet artarak devam ederken âlimler, önemli bir sünnetin helal dairesinde yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Eskiden davullu, zurnalı yapılan düğünler toplum içinden yavaş yavaş kalkarken bunların yerini İslami düğünler almaya başladı.

İslami düğünlerin hem maddi hem de manevi açıdan daha faydalı olduğuna dikkat çeken Van Rahmet İlahi Grubu organizatörlerinden Said Koç, söz konusu sünneti yerine getirecek olan ailelere de önemli tavsiyelerde bulunurken Said Nursi hazretlerinin “Helal dairesi keyfe kâfidir harama girmeye lüzum yoktur” sözünü hatırlattı. 

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Van Rahmet İlahi Grubu organizatörlerinden Said Koç, Düğünlerin günahlarla kirletilmemesi ve Allah'ın rızasının gözetilerek yapılması gerektiğini ifade ederek, İslami düğünlerin birinci amacının ömür boyu olan bu birlikteliğe Allah'ın istediği ve razı olduğu bir şekilde adım atmak olduğunu söyledi.

“Helal dairesi keyfe kâfidir harama girmeye lüzum yoktur”

Hayatlarının en mutlu günlerinin günahlarla kirletmemesi gerektiğini ifade eden Said Koç, İslami düğünlerin ciddi bir fırsat olduğunu belirterek, “Cahili düğünler aile tahribatlarına yol açtığı gibi toplumu yozlaştırmaya yönelikde ciddi bir tehlikedir. Kadın-erkek,  genç kız ve genç erkeklerin el ele tutuşup oynamaları İslami bir perspektifle baktığımızda, toplumda infiale sebep olacak çirkin davranışlardır. Allah Resulü (s.a.v) yine cahili müziklerde Allah'a isyan cümleleri, günah ve küfre götürecek cümleleri olması işin vahametini ortaya koyacak niteliktedir. Bediüzzaman Said Nursi'nin bu minvalde, ‘Her günahta küfre giden bir yol var. Helal dairesi keyfe kâfidir harama girmeye lüzum yoktur' sözüyle Müslümanların tüm davranışları gibi düğün ve eğlencesinin de helal dairesinde olması gerektiğini ifade ediyor.” dedi.

İslami düğünlerin yapılması konusunda halkın yeterli bilince sahip olmadığını ve bazı kişiler tarafından da engellenmeye çalışıldığını anlatan Koç, ancak tüm bunlara rağmen Müslüman halkın İslami düğünleri tercih ettiğinin altını çizdi.

“İslami düğünler Allah'ın rızası dâhilinde yapılıyor”

İslami düğünlerin hem maddi hem manevi pek çok faydasının olduğunu, ancak en büyük faydasının Allah'ın rızası dâhilinde yapılması olduğunu vurgulayan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Allah'ın rızası İslami düğünlerin faydası acısından yeterli ve doyurucu sebeptir. Allah Müminlerin vasıflarından bahsederken Âli İmran suresinin 191. Ayet-i Kerime'sinde şöyle buyuruyor: ‘Onlar ki ayaktayken otururken ve yanları üzerine (uzanmış) yatarken Allah'ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler, Rabbimiz sen bunları boşuna yaratmadın, sen münezzehsin. Bizi ateşten koru'! derler.” şeklinde konuştu.

“İslami düğünlerin yaygın hale gelmesi için herkes sorumluluk almalı”

İslami düğünlerin daha da yaygın hale gelmesi için herkesin çevresini bu konuda bilinçlendirmesi gerektiğini söyleyen Koç, bu düğünlerin İslami davetin birer parçası olduğunu ifade ederek, “Düğün sahipleri ve evlenecek şahıslar bu konuda bilgi sahibi değillerse bilinçlerdirilmeli. En büyük görevde herzaman olduğu gibi yine cami imamlarına ve kanaat önderlerine düşmektedir.” dedi.

Rahmet İlahi Grubu organizatörlerinden Said Koç, Van'da bulunan tek ilahi grubu olduklarını belirterek, düğün sezonunda çok yoğun olduklarını, bazen grubu ikiye ya da üçe ayırmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, “İslami düğünlere ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Özellikle düğün sezonunun başladığı şu günlerde İslami düğünlere yetişemiyoruz. Keşke gücümüz ve imkânımız el vermiş olsaydı da bizlere müracaat eden halkımızı geri çevirmeseydik.” ifadelerini kullandı. 

İLKHA-Murat Dalgın

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum