Doğru ağız ve diş sağlığı bakımı diş hassasiyetini engelliyor

Doğru ağız ve diş sağlığı bakımı diş hassasiyetini engelliyor

Diş hassasiyeti ve tedavi yöntemlerine yönelik önemli bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, doğru ağız ve diş sağlığı bakımının diş hassasiyetini engellediğini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, diş hassasiyetinin, dişlerin hatalı fırçalanması, dişlerde oluşan çatlaklar ve kırıklar, dişeti çekilmeleri yeni yapılan dolgu, diş beyazlatma işlemi, diş yüzeyi temizliği ve kök düzleştirmesi gibi tedaviler sonrasında ortaya çıkabileceğini ifade etti. “Diş hassasiyeti; dişler fırçalanırken, sıcak, soğuk, tatlı, ekşi yiyecekler ve içecekler tüketildiğinde hatta soğuk havalarda, rahatsızlık, sızlama ve ağrı şeklinde kendini gösterir” diyen Yrd. Doç. Dr. Koyuncuoğlu diş hassasiyeti tedavisi ile ilgili ise şu şekilde konuştu: “Öncelikle diş hassasiyeti nedeniyle gelen hastanın sorunu diş hekimi tarafından tespit edilir. Basit vakalarda hekimin önereceği hassasiyet giderici diş macunu kullanılarak sorun giderilebilir. Bu aşamada mutlaka beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli, aşırı sıcak ya da soğuk gıdaların (sıcak çorba/soğuk su) tüketilmesinden uzak durulmalıdır. Ayrıca gazlı ve asitli içeceklerin tüketimi en aza indirilmeli, bu maddelerin alınmasından sonra ağızdaki asit seviyesinin dengelenmesi için su içmeye özen gösterilmelidir. Daha ileri vakalarda klinik uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Flor, hassasiyet giderici ajanlar ve lazer uygulamaları yapılabilir. Dişte ve kök yüzeyinde madde kayıpları varsa uygun dolgu malzemeleri kullanılarak açık dentin yüzeyleri kapatılır. Ayrıca uygun vakalarda açığa çıkan kök yüzeyleri ağzın başka bir bölgesinden alınan dişeti ile kapatılarak diş hassasiyetin önüne geçilebilir.”

“Tekrarlayan diş hassasiyetini önlemek için günde iki kez, yumuşak kıllı bir diş fırçası ve flor içeren bir diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır. Ayrıca günlük olarak diş ipi/arayüz fırçası ile dişleri ara bölgeleri temizlenmelidir” diyen Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, “Ağız bakım ürünlerinin hatalı kullanımı (travmatik fırçalama) ile sert fırça ve aşındırıcı diş macunları kullanımından kaçınılmalı, daha ileri problemlerin önüne geçmek için mutlaka düzenli olarak diş hekimine gidilmelidir” önerilerinde bulundu.
 
IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.