Diş gıcırdatma belirtileri nelerdir?

Diş gıcırdatma belirtileri nelerdir?

Türkiye’de her iki kişiden biri diş gıcırdatma (bruksizm) sorunu yaşıyor.

Bruksizmi tetikleyen en önemli faktörler arasında stres öne çıkıyor. Bu nedenle soğuk ve güneşsiz günlerin etkisiyle stres ve depresyonun arttığı kış döneminde diş sıkma sorunu daha sık görülüyor. 

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, “Diş gıcırdatma rahatsızlığını tetikleyen faktörlerin başında stres geliyor. Bu nedenle gün ışığının azaldığı, gecelerin uzadığı, stresin ve depresyonun tırmanışa geçtiği kış günlerinde diş gıcırdatma sorunu daha sık görülüyor.” diye konuştu. Prof. Dr. Güler, bruksizm hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Bruksizm, çene eklem problemlerine yol açan diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlığıdır. Genellikle geceleri uyku sırasında görülen bu rahatsızlık, bazı kişilerde güçlü çene hareketleri yüzünden gün içerisinde de ortaya çıkabilir. Diş sıkma alışkanlığının iki ana nedeni vardır. Bunlardan ilki stres; ikincisi ise kapanış bozukluğudur. Stresli gün geçiren kişilerde uyku sırasında bilinçsizce ortaya çıkan diş sıkma hareketi, dişlere ve vücudun baş boyun gibi bölgelerine de zarar verir. Stres, en çok çene kaslarını etkiler. 

'SİNİRLİ KİŞİLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR'

Bruksizme neden olan en önemli etkenlerin başında stres gelir. Ancak stres dışında aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak; dişlerin sıralanışındaki bozukluklar ve yanlış yapılmış dolgu ve kaplamalar da bruksizm sebepleri arasında yer alır. Toplumumuzda da sıklıkla görülen bu rahatsızlıktan çoğu zaman hastanın kendisinin de haberi olmamaktadır. 

Ağız ölçüsü alınarak oluşturulan ve dişlerin birbirine değmesini engelleyen silikon gece koruyucusu, bruksizmin en yaygın önleme şekillerinden biridir. Gece koruyucusunun tek başına yeterli olmadığı durumlarda, stres terapisi, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış dolgu ve kaplamaların yenilenmesi gibi ek tedavilere gidilebilir. Tüm bu tedavilerden netice alınamadığı durumlarda ise en etkili yöntem botoks tedavisidir. Bu yöntemde yanağın alt kısmında bulunan çiğneme kasına botoks yapılarak kastaki stres kaldırılabilir ve istenmeyen kasılmalar yok edilebilir. Etkisi 6-9 ay boyunca süren botoks uygulamasının sonunda kişi, diş sıkma alışkanlığından kurtulabilir. 

'İMPLANTTAN ÖNCE BRUKSİZM TEDAVİSİ YAPTIRIN'

Bruksizmde erken teşhis çok önemlidir. Çünkü süre geçtikçe dişlerde ve çevre dokularda geri dönüşümsüz hasarlar oluşabilir. İleri vakalarda dişlerin ağız içinde görünen kısımlarının tamamen aşınıp alt yüz yüksekliğinin azalır. Hastalarda yüz asimetrileri ve estetik sorunların ortaya çıkar. Kişilerin önemsemediği bu rahatsızlık ciddiye alınmazsa, tüm dişlerin tamamen kaybına bile yol açabilir. 

İmplant tedavisi planlanan hastaların bu tedaviden önce mutlaka diş sıkma sorununun çözümlenmesi gerekir. Aksi takdirde, buruksizm hastalarında, aşırı ve dengesiz kuvvetlere maruz kalınması nedeniyle implantlar çok kısa bir sürede kaybedilebilir. 

DİŞ GICIRDATMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sabahları çenede ağrı ile uyanmak

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma

Dişlerde kırılma

Dişlerde aşırı hassasiyet

Diş etinin çekilmesi 

Dişlerde sallanma

Yanak iç yüzeylerinde ve dil kenarlarında tahriş 

Baş, çene ve boyun ağrıları

Çene eklemlerinden gelen sesler

Ağzı tam olarak açamama"

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.