Diş fırçasıyla hastalık teşhis edilebilecek

Diş fırçasıyla hastalık teşhis edilebilecek

Dünya Teknoloji Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Özcan:"Yakın gelecekte diş fırçası ve kıyafetler de hastalık teşhisinde kullanılır hale gelecek"

Hastalık teşhisine yönelik geliştirdiği teknolojilerle tanınan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aydoğan Özcan, yakın gelecekte diş fırçası ve kıyafetlerin de hastalık teşhisinde kullanılabileceğini bildirdi.

Gediz Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, çalışmalarını Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) Elektrik Mühendisliği ve Biyomühendislik laboratuvarında sürdüren Prof. Özcan, Gediz Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Yarı İletken Teknolojileri Konferansı'na katıldı.

15 ülkeden 100'ü aşkın bilim insanının katıldığı teknoloji zirvesinde konuşma yapan Prof. Özcan, çok yakında evler ve kişisel eşyaların da akıllı hale geleceğini belirtti.

Hastalıkların teşhisine yönelik teknolojiler hakkında bilgi verdiği vurgulanan açıklamada, Prof. Özcan'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Mesela banyolarımız laboratuvar gibi çalışacak. Dişimizi her fırçaladığımızda, diş fırçamızda bıraktığımız hücre parçaları ile biyomoleküler seviyedeki bazı izler analiz edilecek. Hastalık belirtileri var mı, kronik hastaysak rahatsızlığımızın seyri ne durumda ya da bazı rahatsızlıklara karşı risk faktörlerimizin ne olduğu incelenecek. Akıllı diş fırçamız, doktorumuzla iletişim halinde olacak, olumsuz bir durumda erken teşhis ve geç kalınmadan hızlı bir şekilde tedaviye başlanmasını sağlayacak.

Kıyafetlerimize de biyosensörler yerleştirilecek, vücudumuzdaki farklı biyoizler izlenecek. Üzerinde çalıştığımız bu akıllı sistemler sayesinde bugün doğan bebekler 100 yaşını görecek. Cep telefonu içine yerleştirilecek çiplerle çok küçük organizmaları, virüsleri hatta DNA moleküllerini dahi tespit edeceğiz. Hastalık teşhislerini, genetik testlerini dahi kendimiz yapabilir hale geleceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.