Diriliş Ertuğrul Said Nursi gibi dedi: Hainler için yaşasın cehennem

Diriliş Ertuğrul Said Nursi gibi dedi: Hainler için yaşasın cehennem

Bu söz Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin "Zalimler için yaşasın cehennem!" sözünü hatırlattı

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin son bölümünde bir kez daha "Hainler için yaşasın cehennem!" sözü damga vurdu. Bu söz Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin "Zalimler için yaşasın cehennem!" sözünü hatırlattı.

Bu söz dizide daha önce de çeşitli defalar hainlerin cezalandırılmasının ardından kullanıldı. Dün akşamki bölümde ise Vasilyus ile işbirliği içerisinde olan Ural, entrika ile Ertuğrul'un annesi, eşi ile Bamsı'nın eşini rehin aldı. Kadınları tam infaz edecekken baskın yapan Ertuğrul, Aliyar ve alpleri hainleri etkisiz hale getirdi. En son Ural ile karşı karşıya gelen Ertuğrul, "Hainler için yaşasın cehennem!" diye bağırdı ve son hamleyi yaptı.

"YAŞASIN CEHENNEM SÖZÜ"NÜN TARİHTEKİ YERİ

Bediüzzaman Said Nursi, Osmanlı Devleti bünyesinde savaş dönemlerinde hizmet veren, olağanüstü yetkilerle donatılmış Divan-ı Harb-i Örfî mahkemesinde yargılanır.

31 Mart 1909 ayaklanması esnasında Üstad Bediüzzaman, yayınladığı makaleler ve askerlere yaptığı konuşmalarla yatıştırıcı bir rol oynamıştı. Ancak olaya karıştığı iddia edilerek tutuklandı ve İstanbul’da bulunan Divan-ı Harb-i Örfî’de, idam talebiyle yargılandı. Daha sonra “İki Mekteb-i Musibetin Şehadetnamesi veya Divan-ı Harb-i Örfî” adıyla neşredilen savunmasının ardından beraat etti.

Bu hadiseye ismi karışan on beş kadar hoca idam edilmişti. Bediüzzaman Said Nursi, onlar mahkeme binasının bahçesinde asılı durdukları ve kendisi de pencereden onları gördüğü bir halde muhakeme olundu. Mahkeme başkanı Hurşid Paşa’nın “Sen de şeriat istemişsin?” sorusuna Üstad Bediüzzaman şu cevabı verdi:
“Şeriatın bir hakikatine, bin ruhum olsa feda etmeye hazırım. Zira şeriat, sebeb-i saadet ve adalet-i mahz ve fazilettir. Fakat, ihtilâlcilerin isteyişi gibi değil!”

Üstad Bediüzzaman’ın divan-ı harpteki bu kahramanca müdafaası, o zaman iki defa tab edilip neşredilmişti. O dehşetli mahkemeden idamını beklerken beraat etmiş ve mahkemeye teşekkür etmeyerek, yolda Bayezid’den Sultanahmed’e kadar, arkasında kalabalık bir halk kitlesi mevcut olduğu halde, “Zalimler için yaşasın Cehennem! Zalimler için yaşasın Cehennem!” nidâlarıyla ilerledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.