Dirençli bakteriklere karşı çare eşek arısında

Dirençli bakteriklere karşı çare eşek arısında

Tıp dünyasının en büyük sıkıntılarından biri olan antibiyotik direncine karşı umut verici bir keşif yapıldı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları Güney Amerika’da rastlanan bir arı türünün zehirinden yola çıkarak antibiyotiğe dirençli bakterilerin tedavisinde kullanılabilecek yeni bir ilaç üretti.

Son dönemde antibiyotik kullanımının hızla artması kişilerde birçok soruna neden oluyor. Bunlardan en önemlisi ise antibiyotiğe direnç geliştirmiş virüsler. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı rapora göre yılda 1.3 milyon kişi antibiyotiğe direnç geliştiren virüsler yüzünden hayatını kaybetti. 

ABD’de dirençli bakteriklere karşı alternatif bir tedavi arayan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar Güney Amerika’da görülen eşekarısının zehrinde bulunan peptitlerin antibiyotik amacıyla kullanılabileceğini keşfetti. Arı zehrinin bakterileri öldürmeye yarayan peptik içerdiği uzun zamandır biliniyordu. Ancak bu peptikler aynı zamanda insan için zehirli olabilecek zehirli maddeler içeriyordu. 

Son yapılan araştırmaya göre Güney Amerika eşekarısı olarak adlandırılan türün zehrinde bulunan peptik sayısı labaratuvar ortamında kolayca işlenebilecek düzeyde. Bulguları kullanarak  zehrin sentetik versiyonunu üreten araştırmacılar, ürettikleri yeni maddeyi sıklıkla solunum ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olan Pseudomonas bakterisi enjekte edilmiş fareler üzerinde denedi. 

Deneyler sonucunda üretilen maddenin hücreleri yok etmeden enfeksiyonu azlattığını ve yüksek dozda kullanılması halinde bakterileri yok ettiklerini farketti. Araştırmada yer alan Dr. Cesar de la Fuente-Nunez ürettikleri yeni maddenin doğadan esinlenilmiş olmasının gelecek için umut verici olduğunu belirterek ‘’Buradaki fikir, bu çok iyi hazırlanmış toksini almak ve onu insanlar ve toplumumuz için faydalı olabilecek bir şeye dönüştürmekti’’ dedi. İlacın piyasaya sürülmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Fuente-Nunez, bu olası yeni antibiyotiğin kökeninin son derece şaşırtıcı bulduğunu vurguladı: Bu birçok yönden çelişkili görünüyordu. Ancak doğanın güzelliği de bu. Hiç kullanılmayacak bir zehri insanlık için muhteşem bir şeye çevirebiliyorsun.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.