Dil temizliği ağız kokusunu engelliyor

Dil temizliği ağız kokusunu engelliyor

Ağız kokusu oruç tutan kişileri rahatsız eden durumlardan biridir.

Uzmanlar bunu önlemek için dişlerin yanında dilin de fırçalanması gerektiğini bildiriyorlar. Dilin yapısı sebebiyle bir halıya benzetilebileceğini söyleyen Diş Hekimi Seyhan Akar Ergin, “Dil, pütürlü yapısı yüzünden dişlere nazaran iki kat daha fazla bakteri biriktirir. Ramazan ayında ağız hep kapalı kaldığı için bakteri oluşumu artar. Bu bakteriler temizlenmediği sürece ağız kokusuna yol açar” dedi. Ağız kokusunun yüzde 80-90 oranında dil temizliğinin yapılmamasından kaynaklandığını belirten Ergin, “Bunu önlemek için kötü koku oluştuğunda dil yüzeyinin sıyırılarak temizlenmesi gerekir. Bunun için kuru bir peçete kullanılabilir” dedi.
Dr. Seyhan Akar Ergin, ağız kokusunu önlemek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
• Yeşil sebzeleri bol tüketin. Taze nane ve taze maydanoz gibi sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi ağız kokusunu da azaltacaktır.
• Elmayı kabukları ile ısırararak yiyebilirsiniz, bu hem ağız ve diş sağlığınız açısından faydalıdır hem de ağız kokusunu giderir çünkü çiğneme ve yutma sırasında dili temizler.
• İftarla sahur arasında yılların geleneği olan karanfili çiğneyin. Hoş kokulu bir baharat olan karanfil, hem tükürük akışını artırır, hem de antiseptik özelliği nedeniyle bakteri oluşumunu engeller.
• Sahur yemeğinin ardından dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizi de fırçalayın.

turkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.