Deniz Baykal'a Said Nursi'nin CHP uyarısını anlattım itiraz etmedi

Deniz Baykal'a Said Nursi'nin CHP uyarısını anlattım itiraz etmedi

Bugün vefat eden 84 yaşındaki Deniz Baykal, CHP genel başkanı iken Bediüzzaman Said Nursi'nin ikazını dinlemişti

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal bu sabah Ankara'daki evinde vefat etti.

Siyasete 1960'lı yıllara doğru Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılarak başlayan Baykal, 84 yaşındaydı.

Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Bulut, CHP genel Başkanı olduğu dönemde Deniz Baykal'a Bediüzzaman Said Nursi'yi anlattığını söylemişti.

Bulut'un yaklaşık 15 yıl önce yazdığı yazı şöyle:

"Rahmetli Şakir Süter’in sunduğu Galeri Programını hazırlıyorum. Kamuran Çörtük Bey ile CHP lideri Baykal’ın arası limoni. Baykal ile ilgili ilginç bir rüya görmüşüm, mutlaka bunu ona anlatmalıyım diye çare arıyorum.

Ne yapayım ne edeyim bilmiyorum. Önce dönemin İstanbul İl Başkanı Ali Topuz beye anlattım. Daha sonra da programa konuk aldığımız İnal Batu’ya... Tabi bütün derdim, CHP’yi rüyada gördüğüm hale çekmek…

Şakir Bey, Baykal’ı davet etmeme müsaade etmiyor. Çünkü Çörtük Bey’in rahatsız olacağını düşünüyor nedense. Şakir bey hiç bağnazlığı olmayan biri. İlkeli bir duruşu var ama kimseye karşı değil. Ben Baykal için ısrar ettim. O da “Al o zaman” dedi, “Kamuran bey bir şey de derse, bir çare buluruz.”

Ben CHP Genel merkezini aradım ve nihayet basın danışmanlarıyla mutabık kaldık. Baykal’ı programa aldık. Programa geleceği gün rica ettim, “Ne olur, 45 dakika öncesinden getirirseniz, Sayın Baykal’a aktaracağım mühim bir iki şey var” dedim.

HALKIN İMANINA, DİNİNE SAHİP ÇIKIN

Yarım sat önce geldiler. Şakir bey de makyaj için ayrılınca kendisi ile odada baş başa kaldık. Ona önce rüyamı anlattım ve sonra da dedemi... Dedem beş vakit namazlı, dindar fakat sıkı bir CHP’li idi. Hatta oğlu Ahmet amcam DP’li oldu diye neredeyse evlatlıktan red edecekti.

Ve sonra dedim ki, o şu anda hayatta olsaydı, bu CHP‘ye oy vermezdi. Gerekçemi de anlattım. Dinledi, samimi ve ciddi bir şekilde dinledi…

Ona şöyle dedim: “Bu parti madem ki halkın partisidir, öyleyse halkın imanına, dinine sahip çıkmalı. Madem ki siz Refah Partisini (o zaman Refah vardı) dini istismar etmekle suçluyorsunuz, o zaman siz millet adına dini istismar etmeden milletin imanına, dinine sahip çıkın da siyaset eşit şartlarda yapılabilsin. Eğer siz dine karşı böyle ‘müstenkif’ durursanız, millet de sizi tardediyor Refaha yönelir.”

"Bu ila nihayet böyle gitsin istemiyorsanız, lütfen dine sahip çıkın. Öyle göstermelik falan değil. Sizi temin ederdim, inanan insanların ne cumhuriyetle, ne cumhuriyet değerleriyle ne de doğru tatbik edildiği takdirde rejimle bir problemi var. Problem, rejim adı altında birilerinin dinsizliği şu millete dayatmasıdır.”

BEDİÜZZAMAN'IN ZINDIKA KOMİTESİ UYARISINI HATIRLATTIM

Ona Bediuzzaman Said Nursi'nin, dönemin CHP Genel Sekreteri Hilmi Uran’a yazdığı mektubu hatırlattım. “Bir zındıka komitesinin partiyi ele geçirmeye çalıştığını, eğer muvaffak olurlarsa, partiyi vatan, millet ve din aleyhine kullanacaklarını ihtar ediyor” demiştim.

Ve iddia etmiştim; “eğer dine sahip çıkarsanız, bu millet önce sizi bir tartar, samimi olduğunuzu görürse sizi iktidar yapar. CHP dine hulus çıkarmak zorundadır. Yapmazsa ebterdir ve ila nihayet öyle gider…”

Sayın Baykal, hiç de itiraz etmemişti, bireysel anlamda kendisinin de inançlı olduğunu ancak, parti tabanının henüz buna hazır olmadığını ima etmişti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum