Çoğu zarar azı yarar

Çoğu zarar azı yarar

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Ali Kaplan, "Şekerli yiyeceklerin, kanser hücrelerinin büyümesine ya da kanserin kötü gidişatının hızlanmasına sebep olduğuna dair elimizde veri bulunmamaktadır" dedi.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kaplan,yaptığı açıklamada, son günlerde başta sosyal medya olmak üzere halk arasında "şekerli yiyeceklerin kanseri beslediği ya da kanserin büyümesini hızlandırdığına" ilişkin söylentilerin dolaştığını belirtti.

Vücuttaki tüm hücrelerin büyümek ve bölünmek için şeker kullandığına dikkati çeken Kaplan, "Ancak şekerli yiyeceklerin kanser hücrelerinde büyümeye neden olduğu ya da kanserin kötü gidişatının hızlanmasına sebep olduğuna dair elimizde veri bulunmamaktadır. Yani 'Şeker kanserin gidişatını kötüleştirir' şeklinde bir bilgi, bilimsel temelden yoksundur" ifadelerini kullandı.
Şekerin meyve, sebze, süt ve balda doğal olarak bulunduğunu kaydeden Kaplan, vücuttaki her hücrenin enerji için şekere ihtiyaç duyduğuna işaret etti.
"Çok tüketilmesi herkese zararlı"
Vücudun enerjiyi daha sonra kullanmak üzere şekeri depolayabildiğini dile getiren Kaplan, şöyle devam etti:"Vücudumuzun normal fonksiyonları için şeker gerekmektedir. Son yıllarda ülkemizde beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle şeker ilave edilmiş besinlerin tüketimi artmıştır. Şekerin kendisi her ne kadar direkt kansere sebep olmasa da şeker kullanımı sonucunda kilo artışı ve sonrasında obeziteyle ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. Birçok çalışma göstermiştir ki obeziteyle kanser riskinde artma olmaktadır. Sonuç olarak şekerin aşırı tüketimi indirekt olarak kansere neden olabilir. Kanser ile şeker arasındaki ilişkinin bilimsel kanıtı yoktur. Kanser tanısı olan bir hastaya şeker yasak değildir. Şekerin fazlası herkese zararlıdır."
Sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde, sadece kanser hastalarının değil herkesin abartılı şeker tüketiminden kaçınması gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Normal miktarlarda şeker tüketiminde bir sakınca görünmemektedir" diye konuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.