Çocuğunuzu hastalıktan korumak için paketli gıdadan uzak tutun

Çocuğunuzu hastalıktan korumak için paketli gıdadan uzak tutun

​Uzmanlar, mevsim geçişlerinde karşımıza çıkabilecek hastalıklardan çocuklarımızı korumanın en etkili yollarından biri ise bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten geçtiğine vurgu yapıyor.

Çocuklar için özellikle okulların açılması ve mevsimsel değişiklik faktörü ile birlikte hastalık dönemi başlamış oldu. Mevsim geçişlerinde karşımıza çıkabilecek hastalıklardan çocuklarımızı korumanın en etkili yollarından biri ise bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten geçiyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, mevsim geçişlerinde en çok karşılaşılan hastalıkları ve çocukları bu hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı.

Soğuk havanın yavaş yavaş etkisini gösterdiğini belirten İşbilir, "Havaların dengesinin değişmesi ve okulların açılması ile birlikte çocuklar için enfeksiyon ve hastalık dönemi de başlamış oldu. Özellikle mevsim geçişlerinde bakteriler daha hızlı yayıldığından, hastalıklar çocukların sağlığını tehdit etmeye başlıyor. Bu süreçte çocukları hastalıklardan korumak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için hijyen koşullarına dikkat ederek ve sağlıklı beslenerek ilk önlemlerin alınması gerekiyor." dedi.

Hangi hastalıklar daha sık görülüyor?

İşbilir, "Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, boğaz ağrısı, ateş, öksürük, kulak ağrısı ve burun akıntısı sorunları, sonbahar mevsiminde çocuklarda en çok görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Mevsimsel değişikliklerde yaşanan sıcaklık farklılıkları bazı bakteri ve virüslerin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle özellikle alerjik reaksiyonlar ve üst-alt solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Çocukların mevsim değişikliklerinde bağışlık sistemini güçlendirerek bu süreçten daha az zarar görmelerini sağlamak için ebeveynlere önemli görevler düşüyor." ifadelerini kullandı.

Paketli gıdadan uzak durun!

"Doğal ve doğru besinlere ulaşma konusu günümüzde artık zorlaşsa da çocukların bağışıklığını güçlendirmenin en önemli yollarından biri sağlıklı beslenmeden geçiyor." diyen İşbilir, şöyle devam etti:

Bunun için özellikle marketlerde satılan paketli ve çoğu yapay şekerli ürünlerden çocukları uzak tutmak gerekiyor. Mevsimsel geçiş sürecinde sebze ve meyveler, beyaz et ürünleri bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara kalkan oluşturmak açısından önemli bir rol oynuyor. Sonbaharda bağışıklığı kuvvetlendirecek başlıca besinler arasında; mantar, pırasa, ıspanak, turp, havuç, karnabahar, brokoli, ceviz, üzüm, elma, greyfurt gibi sebze ve meyveler ön plana çıkıyor.

İşbilir, bu besinlerin yanı sıra balık tüketiminin de önemine dikkat çekti.

Hasta çocuğunuzu okula göndermeyin

Özellikle sınıf gibi kalabalık alanlarda bulaşıcı hastalıkların kolayca yayıldığının bilindiğini söyleyen İşbilir, bunun önüne geçebilmenin koşullarından birinin de hijyen koşullarını eksiksiz yerine getirmek olduğunun altını çizdi.

İşbilir, ebeveynleri bu konuda şöyle uyardı:

Bakteriler en çok el yoluyla bulaştığı için gün içerisinde ellerin sabunla yıkanması ve ağza sürülmemesi gerekiyor. Sınıf gibi kalabalık ortamlarda hastalık geçiren diğer çocuklarla yakın temasta bulunulmaması gerekiyor. Bu konuda ebeveynlerin hassas davranması ve hastalık döneminde diğer çocukların da etkilenmemesi adına çocuğun okula gönderilmemesi gerekiyor.

İşbilir, "Çocuklarda sıklıkla görülen hastalıkların başında yer alan nezle ve grip genellikle birbiriyle karıştırılıyor. Nezlenin başlıca belirtileri; burun tıkanıklığı, şeffaftan başlayarak yeşilimsi hale gelen burun akıntısı, halsizlik ve öksürük olarak karşımıza çıkarken, gripte ise en çok ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Gribal enfeksiyonlarda Aralık ayına doğru artış beklenirken, üst solunum yolu enfeksiyonları içinde farenjit (yutak iltihabı), tonsillit (bademcik iltihabı), sinüzit(sinüs iltihabı), otit (kulak iltihabı), rinit (burun iltihabı) ve soğuk algınlığı daha fazla görülebiliyor. Bunların çoğu virüs kaynaklı enfeksiyonlar olduğu için, aslında antibiyotik tedavisine gerek kalmıyor." diye belirtti.

Enfeksiyonlara önlem olarak çocuklara hekimin önerdiği C vitamini ve çinko takviyesinin verilebileceğini belirten Uzm. Dr. İşbilir, daha önce astım gibi tekrarlayan akciğer enfeksiyonları olan ve astım, şeker hastalığı ve kalp hastalığı tespit edilen çocuklarda grip aşısının uygulanmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

İşbilir, "Korunma yöntemleri arasında uygun kıyafet tercihleri ve pamuklu giyeceklerin tercih edilmesi de önem taşırken besinlerde protein içeriğinin biraz daha arttırılması, besin kalorisinin zenginliğine dikkat edilmesi, bol sıvı alınması ve bu dönemde doktor tarafından belirlenmiş probiyotiklerin de tüketilmesi tavsiye ediliyor." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.