Çin komunizm yıkılır korkusundan Müslümanlara mesafeli

Çin komunizm yıkılır korkusundan Müslümanlara mesafeli

Hürriyet'ten Verda Özer, geçtiğimiz hafta Çin'e yapılan resmi ziyaretten izlenimlerini aktardı.

Haber Yorum: Serdar Aslan
RİSALEHABER

Ramazan ayında "Doğu Türkistan" veya "Sincan Uygur Özerk Bölgesi" hakkında medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Özer bu iddiaya kanıt olarak Çin'de bulunan cami ve din görevlileri sayısının oransal olarak Türkiye'den fazla olduğunu gösterdi. Özer, yine de Çin'in son zamanlarda oluşturulmaya çalışılan olumsuz İslam imajından etkilendiğini; zaten komunizmin yıkılma korkusunu yaşayan yönetimin Müslümanlara karşı mesafesini koruduğunu aktardı. 

Çin yönetiminin yaşadığı Komunizmin yıkılması ve ülkenin bölünmesi korkusundan doğan baskıdan ve baskının getirdiği ayrılıkçı eğilimler karşısında daha fazla uygulanan baskıdan Uygur Türkleri ve ülkedeki diğer müslümanlar da nasibini almış görünüyor. 

Hürriyet'in yayın politikası etkisinin hissedildiği yazıdaki üstü kapalı aktarılan bazı anekdotların açıklığa kavuşturulmaya ihtiyacı devam ediyor.

Özer'in Çin gezisinden aktardığı bazı anekdotlar şöyle:

Çin'in nüfusu 1.4 milyar. Çin'de Müslüman nüfus 19 milyon. Yani neredeyse nüfusun yüzde biri. Resmi rakamlara göre bunun 9,5 milyonu Uygurlar. Ancak Uygurlulara sorarsanız bu rakam 15 milyon.

*
1955'ten beri de Uygurlar kendilerinin "Doğu Türkistan" dediği, Çin'in ise "Sincan Uygur Özerk Bölgesi" diye tanıdığı özerk bölgede yaşıyorlar. 
 
Pekin "Doğu Türkistan" ismine şiddetle karşı çıkıyor. Bunu Türkiye'nin Güneydoğu bölgesine "Kürdistan" denilmesiyle karşılaştırıyor.
 
PEKİ SİNCAN NEDEN ÖNEMLİ?
 
Çin'de en çok doğalgaz ve petrol bu bölgeden çıkıyor. Ve Sincan, tarihi İpek Yolu'nun en önemli geçiş noktası.
 
İPEK YOLU NEDEN HÂLÂ ÖNEMLİ?
 
Çünkü İpek Yolu tekrar canlanıyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bu projesini ilk 2013'te açıkladı. Buna göre, Çin'den başlayıp Anadolu ve Akdeniz'den geçerek Avrupa'ya ulaşan eski İpek Yolu'nu yeniden küresel bir ticaret hattı haline getirecek. Ve bu hat tam 65 ülkeyi kapsayacak.
 
ÇİN UYGURLARA BASKI UYGULUYOR MU?
 
Çin yönetimi tüm komünist rejimler gibi sadece İslam değil, tüm dinlere karşı mesafeli.
Özellikle Müslümanlara karşı bir tutum olmadığına dair de birçok gösterge var. Herşeyden önce, oransal olarak Çin'de Türkiye'den daha fazla camii var.

Hakeza Cumhurbaşkanı Erdoğan da Çin ziyareti dönüşünde uçakta sorumuz üzerine bunu vurguladı.

Pekin'de Çin İslam Cemiyeti temsilcileriyle görüştüğünü, ülkede 35 bin camii ve 40 bin din görevlisi olduğunu ve ibadetler konusunda rahat olduklarını söylediklerini paylaştı.

*
Bu bölünme korkusu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla iyice depreşmiş. Buna bir de komünizmin yıkılacağı korkusu eklenmiş.

Tüm bunların üstüne, son yıllarda dünyada radikal İslam'ın yükselmesi de Pekin'i iyice tedirgin etmiş.
Ve Pekin içeride baskıyı iyice arttırmış. Baskı arttıkça da ayrılıkçı eğilimler artmış. Bu da daha fazla baskıyı beraberinde getirmiş.

İşte Sincan meselesi de, Çin'in tüm bu hassasiyetlerini içinde barındırıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.