Çin, işkence edecek yeni Müslüman bölgesini belirledi

Çin, işkence edecek yeni Müslüman bölgesini belirledi

Yıllardır Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne yaptığı çeşitli zulümlerle bilinen Komünist Çin, şimdi de farklı bir bölgedeki Müslümanlara zulmetmeye çalışıyor

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Çin'in Ganzu bölgesinde yaşayan Hui Müslümanları telaşlı. Sebebi ise Çin Hükümetinin Uygur Müslümanlarına uyguladığı baskıların yavaşça bu bölgedeki Müslümanlar üzerinde de uygulamaya başlaması.

Bunun ilk örnekleri Çin'in bu bölgedeki camilerde din eğitimini yasaklama kararı ile geldi. Bölge Müslümanları, bu tedbir adı altındaki zulümlerin genişlemesinden bir hayli endişeli.

Uygur bölgesinin aksine Çin Hükümeti'nin yıllarca gözüne batmamayı başarabilmiş olan Hui Müslümanları, bir taraftan da Uygur Müslümanları'na uygulanan zulümler sırasında sadece seyirci olarak kaldıkları için pişmanlık duyduklarını söylüyor.

Ancak 2018 yılının Ocak ayında, yoğunlukla Müslüman bir alan olan Guanghe ilindeki yerel yönetimin eğitim yetkilileri, yeni yıl tatili sırasında çocukların din eğitimine katılmasını yasaklamışlardı. Yasak haftalardır devam ediyor.

Henan'ın doğu eyaletinden bir Hui imam olan Li Haiyang, çok okunan bir makalede; "Çocuklara din eğitimi vermemizin Çin Anayasasını ihlal ettiğini öğrendik. Gülünç ve saçma olduğunu düşündük" dedi.

Çin'in Din İşlerinden Sorumlu Devlet İdaresi, açıklama talebine cevap vermedi ancak Danıştay Bürosu, Çin'in vatandaşların çocukları da dahil olmak üzere yasayla dini özgürlüğü sağlama hakkını fazlasıyla garanti ettiğini söyledi.

Danıştay Bürosu yazılı açıklamasında; "Tüm etnik grubun dini özgürlüğünü ve kanunlara göre diğer yasal menfaatleri korumakla birlikte, Çin yasadışı faaliyetlerde bulunmak için dinin kullanımını ciddi olarak önleyecek ve şiddetle engelleyecek" ifadelerine yer verildi.

Japan Times'ın haberine göre Çin, Hui Müslümanları üzerine yıllardır dostane ilişkiler kurmuş olan halkın da algısını değiştirmeye başladı. Bir kaç yıl önce Çin Hükümeti, Hui Müslümanları'nı devletin Müslüman yüzü olarak tanıtmayı planlıyordu. Fakat artık Hui Müslümanlarını da gözden çıkarmış görünüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum