Cemaat ve tarikatlerden beklentilerini Said Nursi'nin sözü ile anlattı

Cemaat ve tarikatlerden beklentilerini Said Nursi'nin sözü ile anlattı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez: Bediüzzaman'ın ifadesidir bu...

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, cemaat ve tarikatların uyması gereken kuralları sıralarken Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin "Baki hakikatler, fani şahsiyetler üzerine bina edilemez" sözünü hatırlattı.

Görmez’in Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu İskele Sancak Programındaki konuşmasında FETÖ üzerinden cemaat ve tarikatları değerlendirmenin yanlış olduğunu belirterek şöyle konuştu:

DİNİ YAPILAR BİR REALİTE

"Dini yapılar, dini teşekküller, sosyal dini teşekküller bir realite olarak tarih boyunca var olagelmiştir. Bunlar, Cumhuriyet tarihinden önce daha çok tarikatlar olarak biliniyordu. Yani tasavvufi meşrepler, tarikatlar olarak biliniyordu. Modern zamanlarda da bazı yapılar kendisine daha çok cemaat adını verdi. Dolayısıyla Cumhuriyet tarihimiz boyunca da daha çok geleneksel yapılar vakıflar adı altında, sivil toplum örgütleri adı altında, dernekler adı altında kendi çalışmalarını yürüttüler. 

FETÖ AYNI KATEGORİYE SOKMAK ADİL VE İNSAFLI DEĞİL

Bütün bu yapıları FETÖ üzerinden yani 15 Temmuz’dan sonra FETÖ ile birlikte değerlendirmek yanlıştır. Biz Diyanet olarak ilk günden itibaren bu konu üzerinde ısrarla durduk. İhanetle yanlışlıkları eşdeğer kabul edemeyiz. Eğer bir yapı, kendi toplumuna, vatanına ihanet etmişse, toplumun üzerine tanklar yürütmüşse, meclisini bombalamışsa, küresel ölçekte kötülükler yapmışsa, yeni bir din, yeni bir anlayış üretimişse, yanlış bir anlayış üretmişse, bunun üzerinden hataları olsa dahi herhangi bir dini cemaati aynı kategoriye sokmak adil de değil insaflı da değil, doğru da değildir. Gayesi toplumun dini hayatına, manevi hayatına hizmet etmek olan dini sosyal teşekküllerin hiç hatası olmadığı anlamına gelmez. Elbette bir takım yanlışlıklar, birtakım hatalar var. Aynı hataya düşmemek için nasıl bir çerçeve çizilebilir? 

TARİKAT VE CEMAATLERDEN BEKLEDİĞİMİZ 5 İLKE

"Bizim onlardan beklediğimiz beş tane temel ilke vardır. Birincisi, hiçbir zaman şiddete başvurmayacak. Kim olursa olsun şiddete başvurduğu zaman, toplum olarak hepimizi karşısında bulmalı. İkincisi, tekfir etmeyecek. Yani sadece kendisini hak bilip, kendisi gibi inanmayanı, kendisi gibi düşünmeyeni tekfir etmeyecek. Üçüncüsü, ötekileştirmeyecek. Dördüncüsü, İslam'ın ana çerçevesinden, yani ilimden ayrılmayacak. Beşincisi, şahıs merkezlilik daima sorundur. Yani şahısları hakikatin yerine ikame etmek. Baki hakikatler, fani şahsiyetler üzerine bina etmek. Bediüzzaman'ın ifadesidir bu." 

BEDİÜZZAMAN: HAKİKATE ZULÜMDÜR

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, şahısların her an çürütlebileceğini, onların da ölümlü olduğunu her fırsatta hatırlatıyordu. Risale-i Nur hizmetinin en büyük özelliklerinden biri şahıs merkezli değil kitap merkezli olmasıdır. Bediüzzaman hayattayken bile insanların kendisiyle görüşmesi yerne kitapları okumasını tavsiye etmiştir. 

"Baki hakikatler, fani şahsiyetler üzerine bina etmek" sözü Emirdağ Lâhikası'nda şöyle geçmektedir:

"Bâki bir hakikat, fâni şahsiyetler üstüne bina edilmez. Edilse, hakikate zulümdür. Her cihetle kemâlde ve devamda bulunan bir vazife, çürümeye ve çürütülmeye mâruz ve müptelâ şahsiyetlerle bağlanmaz; bağlansa, vazifeye ehemmiyetli zarardır."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum