Çaya süt eklemek sağlığa zarar veriyor mu?

Çaya süt eklemek sağlığa zarar veriyor mu?

Bir İngiliz geleneği olarak süregelen çaya süt eklemenin sağlık üzerinde herhangi bir etkisi var mı? Bu konuda uzmanlar ikiye bölünmüş durumda. Kimi bu yöntemin çay ile birleştiğinde vücut için olumlu etkilere yol açtığını belirtirken kimi de sütün, çayın

Dünyanın en popüler içecekleri arasında yer alan çayın, sağlığa da pek çok faydası buluyor. Peki İngiltere'de ritüel haline gelmiş çaya süt koymak, bu faydalardan bizi mahrum mu bırakır yoksa bu etkilerini artırarak daha mı fazla etki sağlar?

Çay türleri arasında sağlık üzerindeki etkisi en fazla tartışılanlar siyah ve yeşil çay. Aslında her ikisi de camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir ancak işleme yöntemleri farklı olduğu için bu şekilde anılırlar. Yeşil ve siyah çay flavonoid adı verilen bitki bileşikleri bakımından oldukça zengindir. Bu bileşikler, vücutta serseri mayın gibi dolaşan serbest radikallerin sebep olduğu hücre hasarıyla savaşmaya yardımcı olurlar. Vücutta yüksek düzeyde bulunan serbest radikaller kalp hastalığından kansere pek çok hastalığa zemin hazırlayabilir!

Bir grup uzmana göre yeşil ve siyah çay, kalp sağlığını koruyacak ve antikanser etkileri gösterebilecek antioksidanlar içerir. Büyümeye ve kemik sağlığına katkıda bulunan süt de bu faydalarla bir araya gelerek etkiyi daha da kuvvetlendirir. Hatta Çin'de bin 800'den fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, çayı ve sütü hem ayrı hem de birlikte tüketmenin ağız kanseri riskini düşürdüğü görüldü.

'Çayın faydasını engelliyor' 

Ancak bazı uzmanlar ise bu görüşe asla katılmıyor! Onlara göre çay, kan akışını artırarak damarların rahatlama veya genişleme kapasitesini önemli oranda artırıyor ancak süt eklenmiş çay, bu biyolojik etkiyi engelliyor! Bunun nedeni de sütteki kazein proteininin çayla karışması durumunda çayda bulunan kateşin maddesinin yoğunluğunun azalması. Aynı durum yeşil çay için de geçerli.

Araştırmalara bakıldığında ise çoğunlukla siyah ve yeşil çaya odaklanıldığı dikkat çekiyor. Oysa çaya süt eklemenin faydaları ya da zararları, çayın türüne göre değişebilir. Bu da bize sütü farklı çay türleriyle birlikte tüketmenin faydalı olup olmadığı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.