Çatışmaları azaltmanın yolu: Yansıtıcı Dinleme Tekniğini kullanın

Çatışmaları azaltmanın yolu: Yansıtıcı Dinleme Tekniğini kullanın

Herhangi bir ortamda, çatışmayı azaltmak için konuştuğunuzdan daha fazlasını dinlemelisiniz. Özellikle eğitimcilerin bu konulara odaklanması gerekiyor.

Antik Yunan Filozofu Epictetus bir defasında şöyle demişti: “İki kulağımız ve bir dilimiz var; böylece konuştuğumuzun iki katı kadar dinlemeliyiz!”

Bir atasözümüz de bu anlamda aynıdır: “İki kulak bir dil içindir!”

Bir öğretmen, sınıfında öğrencilerine sürekli konuşmaktan çok, onları dinlediğinde, hem ders konularının anlaşılmasında, hem öğrencileriyle iletişiminde harika sonuçlar alabilir.

Başka birileriyle çatıştığımızda, kendi tarafımızı savunmak doğamızda vardır. İster sözel hücumda, isterse savunmada tek silahınız olduğunu düşünüyorsunuz. O da konuşmak…

Oysa diğer daha önemli silah ise dinlemedir. Eskiden insanlar “Konuşa konuşa anlaşır.” derlerdi. Oysa, bu atasözü eksik; anlaşma sadece konuşmayla değil, dinleme ve anlamayla gerçekleşir. Terazinin diğer kefesinde dinleme vardır.

O zaman “İnsanlar konuşa konuşa anlaşır.” atasözünü düzeltip tarihe yeni bir bakış açısı içeren şu cümleyi miras bırakalım: “İnsanlara dinleye dinleye anlaşır!”

Konuşurken İyi Duyamayız!

Sorun şu ki, sadece konuşarak hakkınızı savunmak, diğer kişiyi ikna etmez; aksine o kişinin bakış açısını anlama yeteneğinizi önemli ölçüde azaltır.

Buradaki ironi, çatışmayı azaltmak veya çözmek için her iki tarafın da konuyu iyice anlaması gerektiğidir. Bu, çatışma halindeyken konuştuğunuzdan daha fazla, dinlemenizi zorunlu kılar.

Çok az insan aslında bu şekilde davranmaya muktedirdir.  Bu nedenle çoğu durumda çatışmalar uzar ve derinleşir. Ağzınızı kapatıp kulaklarınızı açmak için bu basit mantığı hatırlarsanız, hayatınızda daha az çatışma olduğunu göreceksiniz.

Rol Değişimi Anlaşmayı Kolaylaştırır.

Müzakerelerde bazen rolleri tersine çevirmek, diğer tarafın tezlerini savunarak çürütmeye çalışmak da bir yoldur. Her iki kişi de oyunu dürüstçe oynamalıdır. Biri rol değişimiyle karşısındakini anlamaya çalışırken manipüle etmeye çalışırsa, tekniğin çok olumsuz sonuçları olabilir.

Yansıtıcı Dinleme Tekniğini Kullanın

Yansıtıcı dinleme tekniği yeni değildir; ancak diğer kişinin yaptığı itiraz noktalarını anlamanıza yardımcı olmakta son derece güçlüdür.

İnsanlar birbirinin aynasıdır. Yansıtıcı dinleme tekniğinde en önemli şey empatik dinlemedir. Karşı tarafı hissetmek, ne düşündüklerini anlamaya çalışmak ve yansıtmaktır.

Tekniğin Aşağıdaki Gibi Üç Adımı Vardır:

Diğer kişiyle aynı fikre bürünün ve dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın.

Normalde yaptığınızdan çok daha yüksek yoğunlukta dinleyin.

Anladığınızı belirtmek için aralarda beden diliyle de olsa yorumlar yapın.

Şuna dikkat edin: Aynı kelimeleri diğer kişiye tekrarlamak yansıtıcı teknik değildir. Ayrıca, konuşma içinde soru sormak ciddiyetle dinlediğinizi gösterir. En azından beden diliyle, baş sallayarak veya mimik kullanarak da karşı tarafa “seni dinliyorum” mesajı göndermek önemlidir.

Sadece birkaç yansıma, konuşmayı takip ediyormuş hissi verecektir. Çok fazla yansıma kullanır veya onları sakar hale getirirseniz, ilişkiyi iyileştirme girişiminiz geri tepebilir.

Yansıtıcı dinleme tekniğini gündelik konuşmalarda kullanmak için çok fazla enerji gerektirir. Karşınızdaki kişinin duygusal ya da çok meşgul olduğu bir durumla karşılaştığınızda daha dikkatli dinlemenin tam zamanı olduğunu unutmayın.

Doğru iletişim kurmak, tartışılan konunun çözümünün anahtarıdır.

Sergen Sazak-http://www.yeniegitimdergisi.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum