Burun Tıkanıklığı Uyku Kalitesini Düşürüyor

Burun Tıkanıklığı Uyku Kalitesini Düşürüyor

En sık karşılaşılan sorunlarından biri olan burun tıkanıklığı, boğaz kuruluğundan kalitesiz uykuya kadar gün içerisindeki sizi birçok konuda olumsuz etkiliyor olabilir.

Birçok kişi sabah uyandığından kalitesiz bir uykudan kalktığını fark eder. Bunun yanı sıra sabahları boğazınızda kuruluk oluyor ve sürekli ağzınızdan nefes alıp veriyorsanız, sizde de burun tıkanıklığı olabilir. En sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan ve burun eti büyümesiyle ortaya çıkan burun tıkanıklığı hakkında bilgi veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, konuyla ilgili şunları söyledi:

Nefes alamıyorsanız dikkat

“Burun eti büyümeleri (Konka hipertrofileri) sık rastlanan burun tıkanıklığı nedenlerindendir. Konkalar, her iki burun boşluğunun yan duvarlarında alt, orta ve üst olmak üzere üçer adet bulunurlar. Alt konkalar, hava akımını yönlendirerek daha geniş bir mukoza yüzeyiyle temas etmesini sağlar. Solunan havayı filtre eder, nemlendirir, ısıtır ve daha alt solunum yolları ve akciğerler için uygun bir hale getirir. Orta konkalar ağırlıklı olarak sinüs drenaj yollarını korurlar ve hava sirkülasyonuna yardımcı olurlar. Üst konkaların koku alma bölgesini koruduğu düşünülmektedir.”

Bazı hastalıklar tıkanıklığı tetikler 

“Konkaların belirgin olarak büyümeleri, burun tıkanıklığına ve solunum kalitesinin düşmesine yol açar. Doğal fizyolojik durumlar dışında konkaların çeşitli hastalıklara bağlı olarak büyümeleri de ciddi bir sağlık problemidir. Burun bölmesi (septum) bir tarafa doğru eğrilmiş ise, genellikle karşı taraftaki alt konkada kompanse edici bir büyüme görülür. Bunun dışında alerjiye bağlı büyümeler ve soğuk algınlıklarına bağlı büyümeler de sıklıkla görülür. Alerjik olmayan rinitlere bağlı, aktif veya pasif sigara içimine bağlı, kirli havaya ve kimyasal maddelere maruz kalmaya bağlı ve çeşitli ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir.”

Soruna yönelik tedavi gerek 

“Alt konka hipertrofilerinde alerjik sebepler varsa buna yönelik ilaç tedavileri yarar sağlar. Diğer durumlarda da mümkünse nedene yönelik tedaviler tercih edilmelidir. Cerrahi yöntemler arasında radyofrekans uygulaması konkaların fizyolojisini bozmadan bir küçülme sağlar, ancak uzun dönemde tekrar büyüme görülebilir. Bunun dışında konkaların dışa doğru kırılarak pasajın genişletilmesi, konkanın tamamının veya sadece kemik kısımlarının çıkartılmasına yönelik cerrahi müdahaleler vardır. Ancak konkaların radikal biçimde çıkartılması burunda kanama, kabuklanma ve kötü kokuyla seyreden, boş burun sendromu olarak adlandırılan rahatsızlığa yol açabildiğinden, cerrahi yöntemlerde olabildiğince konservatif davranılmalıdır.” 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.