Bugün Allah için ne yaptın diye sorduk!

Bugün Allah için ne yaptın diye sorduk!

Bu soruyu kendimize sormayalı ne kadar oldu? Merak ettim, çevreme sordum: Bugün Allah için ne yaptın? diye.

Hayatı ıskalıyoruz, farkında mısınız?

Sürekli bir şeyleri erteliyoruz. Üniversiteye hazırlanırken kitap okumayı erteliyoruz, çalışırken eşi dostu ihmal ediyoruz, gülümsemiyoruz bile. Bazı şeylerin vakti zamanı vardır.  İnsan hayatında üstüne bir şeyler eklemek için öncelikle olması gerekenler  vardır. Bunları anlayabiliyorum; ama son zamanlarda kime rastladım ve halini sordumsa aynı şeylerden yakındı, bir şeyler için çırpınırken ıskaladıklarından. Ne yükler varmış böyle omuzlarımızda! O kadar ağır yüklermiş ki bunlar bize var olma nedenimizi unutturmuş. Bir soru, bir soru daha fazla çözelim derken geçen vakit namazının farkında bile olmamışız. Babaannelerimizin oturma odalarında üzerinde ‘Bugün Allah için ne yaptın?’ sorusu yazılı bir tablo bulunurdu. Bu soruyu kendimize sormayalı ne kadar oldu? Merak ettim, sordum: Bugün Allah için ne yaptın?

Merve Cinci

Bu soruya verilen cevap aslında nasıl bir Allah algısına sahip olduğumuzu da gösterir biraz, değil mi?

Merve Cinci (19)

Namazlarımı elimden geldiğince kılmaya çalışıyorum. Ama şöyle bir gerçek de var ki derslerim çok ağır. Bu yüzden çoğu namaz vaktini kaçıyorum maalesef. Sınav stresleri, derslerin yoğunluğu derken bir de buna ders saatlerinin namaz vakitleriyle çakışması ekleniyor. Yetiştirmem gereken bir sürü araştırmalar filan oluyor. Böyle sebeplerden dolayı dini görevlerimi aksatıyorum.

Ayşe Yıldırıcı (18)

Şöyle bir günüme bakınca bir şey yapmadığımı gördüm şimdi. Üniversiteye hazırlanıyorum, günümün çoğu ders başında geçiyor. Aslında farz olan ibadetlerimi bari yapayım diye çok istiyorum ama öğrenmem gereken o kadar çok şey var ki yorulup uyuyakalıyorum. Yani sınava hazırlık kitaplarına hapsolmuş vaziyetteyim. Ama inşallah bir kazanayım namazlarıma çok dikkat edeceğim. Sadece namaz değil elbette. Ama işte ibadet için bile bir düzen şart.

Halil Akdağ (27)

Halil AkdağBen bugün Allah için ne yaptım? Bu soru aslında her gün insanın kendi kendine sorması gereken bir soru. Bizi yaratan Yüce Allah'ın, bizi yaratma gayesini hatırlamak ve onu aklında, kalbinde ve ruhunda canlı tutması gerekir. İnsan nerede nasıl olmalı, nasıl hareket etmeli, kim için ne kadar  çalışmalı? Allah’a kulluk için yaratılan insan Allah için yapmalı ne yaparsa. Allah ve Resulü ondan nasıl razı olur, bunu bilmeli.

Bunu anlamanın yolu Asrı Saadetten geçer, Peygamber  ashabını anlamaktan geçer. Sahabe bu soruyu çok sordu ve cevaplamakta geç kalmadı çünkü Kuran’a ve sünnete sarıldılar. Allah onlardan razı oldu. Kılacağımız namaz, tutacağımız oruç, haccımız, zekatımız, okuyacağımız ayet ve hadisler kendimizde kaldığı sürece sadece bireysel olarak iyi olacağız. Peki Rabbimiz ne kadar bizden razı olacak, bunu iyi bilmeliyiz. Rabbimiz bize ‘Benim için ne yaptın?’ sorusunu mahşerde sormadan bize bu soruyu cevaplayabilecek ameller işlemeyi nasip etsin..

Sevde Öztürk ( 18 )

Bugün her zaman yaptığımdan farklı bir şey yapmadım. Yine namaz kıldım, dua ettim, birkaç ayet okudum vs. Aslında Müslümanın her hali Allah için değil midir? Mesela bugün yolda bir kedi gördüm ve gülümsemekten kendimi alamadım:) Sonuçta o kediyi yaratanın da Allah olduğunu ve ne kadar sevimli yarattığını düşünüyorsunuz. Bir tebessüm, insanlar için iyi dilekte bulunmak, gözleri korumak, hatta niyet sırf para kazanmak değil de hizmet etmekse ders çalışmak da Allah içindir. Öncelikler var elbette. Namaz kılmıyorsak ileride faydalı bir insan olmak için, insanlara Allah'ı anlatmak için çalıştığımızı söylüyorsak orda durup bir düşünsek iyi ederiz. İnsan olarak o kadar gereksiz şeylere vakit ayırıyoruz ki -dersten başını kaldırmadığını söylesek bile mesela- temel ibadetler için her zaman vakit vardır.Dilek Yavuz

Dilek Yavuz (20 )

Üniversiteye hazırlanırken hani bi kazansam da namazlarımı kılsam, uzun uzadıya dua etmeye vaktim olsa filan diyordum. Şimdi evet üniversitedeyim. Kendi iç muhasebemi yapacak olursam, o zaman yapmak istediğim çoğu şeyin hayatımda hala eksik olduğunu söyleyebilirim. Bu defa da araştırma ödevleri, vizeler, finaller, yemek temizlik nöbetleri derken yorgunluktan bir şey yapmaya takatim kalmıyor. İşin bahanesi bunlar, derseniz, belki de. Nefse ağır geliyor sanırım. Bugün Allah için ne yaptım diye kendime sorunca aldığım cevap açıkçası iç huzurumu sağlamıyor.

Yasemin Şimşek (24)

Bugün Allah için kendi adıma henüz bir şey yapmadım ama sevdiğim arkadaşlara Zilhicce ayında  yapılması sevap olan ibadetlerin notunu maille gönderdim. Hacet namazı kılınışını arkadaşlarıma gönderdim. Van deprem bölgesine yardımda bulundum. Sabah namazını kılabildim şükür. Allah'a bana verdiği nimetler için şükrettim.

Günseli Ekici

Allah için okula gittim, çizim yaptım.  Dua ettim. Van’a yardım topladım.

 

‘Boş vaktimiz çok ama Allah için yaptığımız çok şey yok.’

Zehra Akdağ(23)Zehra Akdağ

Derin, yoğun ve uzun bir soru bu aslında. Dünya ve ahiret için yaşama dengesini kurmak lazım. Sadece dünya için çalışıp çırpınırsa insan kötü olur onun için, çok şey kaybeder. Sadece ahiret için çalışırsa güzel şeyler yapar ama dünyada yapması gereken şeyleri de yapmazsa bu da tam olmaz. İnsan hem bu dünyadaki görevlerini yerine getirecek, hem de ahiret için çalışıp çırpınacak ki raylar yerine otursun. Maalesef biz insanlar bunu pek de yürütemiyoruz. Her gece yatağımıza girip uyumasını biliriz, yatağa girmeden önce kimse kendini bir yarım saat de olsa dinlemez, gün boyunca ne yaptığını, Allah için ne yaptığını düşünmez. Ne yazık ki böyle yapmadığımız için kaybedenler oluyoruz. Boş vaktimiz çok ama Allah için yaptığımız çok şey yok..

 

Dünya Bizim/ Emine Şimşek Süren

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.