Bu ilacı içiyorsanız sarımsak yemeyin

Bu ilacı içiyorsanız sarımsak yemeyin

İnsanların “şifalı” olarak isimlendirdikleri doğal ürünlerin de tehlikeli olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kevser Erol, ''Sarımsak vatandaşlar arasında gerek tansiyon, gerekse kolesterol düşürücü tesirleri sebebiyle şifalı bir besin olarak algılanmaktadır

Fakat sarımsak çok yenildiği zaman yanında da aspirinin yada pıhtılaşmayı geciktirici kimi ilaçlar alındığında mide, beyinde kanama tehlikesini artırabilir'' dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kevser Erol, ilaç kullananlara yediklerine dikkat etmeleri gerektikleri uyarısında bulunarak, “Her gün farkında olmadan tükettiğimiz gıdaların bile kimi ilaçlarla olumsuz etkileşebilecekleri ve sağlığımızı riske atabileceği aklımızın da daima bulunmalıdır" dedi.

Erol, yaptığı açıklamada, zamanımızda kişilerin giderek daha çok ilaç kullanmaya başladığını söyleyerek, bazı durumlarda kısa zamanlı kullanılan ağrı kesiciler, alerji ilaçları ve antibiyotiklerle uzun süreli kullanılan kolesterol düşürücüler, kan pıhtılaşmasını etkileyen ilaçlar, hipertansiyon, epilepsi, diyabet ve depresyon hastalığında kullanılan ilaçların etkilerinin birtakım besinlerle değişebileceğini vurguladı.

İlaçların insanın açlık ve tokluk durumuna da etkileri bulunduğunu Erol,“Unutmamak gerekir ki kimi ilaçlar, besinlerle olumsuz etkileşebilir ve onların aç iken içilmeleri etkinliklerinin yeterli olabilmesi adına son derece mühimdir. Besinlerin mideyi terk etme süresi, midenin dolu olup olmamasına göre değişerek ortalama iki saat zaman almaktadır. Bu sebeple aç iken ilaç içmek son yemekten iki saat sonra yada gelecek yemekten bir saat önce olarak değerlendirilmektedir" dedi.
Erol, bilhassa tiroid hormonu ve demir ilaçlarının aç iken içilmesinin etkisini artıracağına değinerek, kimi ilaçların da gıdalar içindeki demir, kalsiyum, alüminyum benzeri metal bileşikleriyle birleşmeleri sebebiyle tesirlerinin azaldığını kaydetti.

Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum, bütün yeşil yapraklı gıdaların da demir bakımından zengin olduğuna dikkati çeken Erol, şu ifadeleri kullandı:

“Etkisinin azalmaması adına tetrasiklinler ve kinolon grubu antibiyotiklerin bu tür gıdalarla aynı anda ağız yolundan alınmaması mühimdir. Diğer taraftan ilaçlar, etkilerini gösterdikten sonra karaciğer enzimleriyle parçalanarak, vücuttan dışarı atılmaktadır. Bu enzimler de bazı gıdalar tarafından artırılabilir. Mesela proteinden zengin karbonhidrattan fakir diyet, sigara kullanımı ve lahana, karnabahar ve brüksel lahanası gibi gıdaların çok yenilmesi bu yönde etki gösterir."

SARIMSAĞI ASPİRİNLE KULLANMAYIN

“Sarımsak vatandaşlar arasında gerek tansiyon, gerekse kolesterol düşürücü tesirleri sebebiyle şifalı bir besin olarak algılanmaktadır. Fakat sarımsak çok yenildiği zaman yanında da aspirinin yada pıhtılaşmayı geciktirici kimi ilaçlar alındığında mide, beyinde kanama tehlikesini artırabildiği bilinmektedir. Ayrıca idrar söktürücü ilaçlar, vücutta su ve tuz kaybına sebep olmaktadır. Kimileri sodyumu attığı halde, vücutta potasyum birikimi yapmaktadır. Bu sebepten muz, kayısı, kavun benzeri potasyum bakımından zengin olan gıdaları tüketenler de bu tür ilaçların zararlı tesirlerine maruz kalabilirler."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.