Bir Müslüman depresyona girer mi? Depresyona girenin imanı tehlikede mi?

Bir Müslüman depresyona girer mi? Depresyona girenin imanı tehlikede mi?

Bu haberi okuyunca depresyona giresiniz gelecek!

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Psikiyatrist, Yazar Dr. Mustafa Ulusoy, "Bir Müslüman depresyona girer mi? Depresyona girenin imanı tehlikede mi?" sorusunu cevapladı.

Metin Karabaşoğlu'nun Tv111'de sunduğu Şehr-i Ramazan programına katılan Ulusoy, depresyona girmiş insanlara vebalı gözüyle bakılmaması gerektiğini bunun kötü bir şey olmadığına dikkat çekti.

Depresyonun inanılmaz sevaplar kazandıran "mübarek bir hastalık" olduğunu ifade eden Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

Oruç insanı hafif depresif yapar, ne güzel

"Lailaheillallah diyoruz ya, Rabbimiz bize o kelimeyi direk olarak 'illallah' dedirtmiyor. İlah olan Allah'tır. Yok bir dakika. Önce olmayanları göreceğiz. Bu ilah değil, şu ilah değil diye ilah vasfı varmış gibi görünenler. Önce onları reddediyoruz. Oruç insanı hafif depresif yapar. Şu anda depresif depresif yaşıyoruz. Ne güzel. İnsana kendi acizliğini hissettiriyor. 

Depresyon mübarek bir hastalıktır

Depresyon aslında insanın kalbinin, ruhunun, bedeninin Lailahe demesidir. Dünyadan umudu kesiyorsunuz, zevk vermiyor dünya. Bir Hadis var. "Allah sevdiği kulunun ya kalbini dünyaya küstürür ya dünyayı o mümine küstürür." Depresyon da kalbimizin, ruhumuzun, bedenimizin dünyaya karşı küsmesi. Yediğimiz, içtiğimiz zevk vermiyor. Dünya anlamsız gibi geliyor. İnsanlar o anlamsız gibi gelen kısma takılıyor. "Ben müminim nasıl hayat anlamsız gelir" diyor. Hayatın dünyaya bakan kısmı anlamsız geliyor. Ahiretin ve esmaya bakan ciheti ile yine anlamlı. Bunun imani anlamda direk olarak bir bağlantısı kesinlikle yok. Böyle düşünen insan kendine zulmetmiş olur. Bunu başkasına söyleyen yani 'bir mümin depresyona girmez, sen ne biçim müslümansın, depresyona girer misin, bu sana yakışır mı' şeklinde düşünmek gerçekten çok aptalca. Depresyon mübarek bir hastalıktır.

Elhamdülillah Rabbim beni depresyona koydu

Müminin farkı bana şöyle gelir. Peygamberimizin (asm) şöyle bir duası var. "Elhamdülillahi ala külli hal, sıvel küfri ve dalal." Küfür ve dalalet hali dışında her hale hamdederim. Elhamdülillah Rabbim beni depresyona koydu. Elhamdülillah eskisi kadar zevk almıyorum. Elhamdülillah yorgun hissediyorum. Elhamdülillah başım ağrıyor. Elhamdülillah kaslarım ağrıyor. vs. 

Müslüman olarak bizim de depresyona girme hakkımız var

İradi bir şey de değildir. Öyle depresyonlar var ki yüzde 100 biyolojik. İnsanın iradesi ile işlemeyen, genetik. Çağırmadan geliyor. Akşam insan mutlu, mesut yatağa giriyor sabah yataktan kalkamıyor. Müslüman depresyona girer mi. Bal gibi girer. Müslüman olarak bizim de depresyona girme hakkımız var. İmkandır, ibadettir. 

Hastalar Risalesi depresyonu iyileştirir

Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin Hastalar Risalesi'nde anlattığı hastalığın hikmetleri vardır. Depresyon için Hastalar Risalesi'nde anlatılanlar rahatlıkla tatbik edilebilir. Depresyon hali mümine -şükretmek, isyan etmemek kaydıyla- ahiretle ilgili inanılmaz sevaplar kazandırır ve ahirete yönelik kapılar açar. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum