Mehmet C. GÖKÇE

Mehmet C. GÖKÇE

Bir insanı öldürmek, insanlığı öldürmektir

İslam dini, bütün canlılara değer verir ve hakkını korur; bir bitkinin ve bir sineğin dahi hakları koruma altına alınmıştır.

Bütün canlılara kıymet veren İslam Dini, elbetteki insana çok büyük ehemmiyet vermekte ve onun her yönüyle muhafaza altına almaktadır. Nitekim Hz. Peygamber, Müslüman'ı tanımlarken, başkasına dili ve eli ile zarar vermeyen kimse olarak nitelendirir.

Şu halde, insanlığını ve Müslümanlığını kaybetmeyen kimse başkasına diliyle ve eliyle zarar vermez. Başkasını diliyle incitmez, incitecek ifadeler kullanmaz; küçümsemez, hor görmez. Eliyle de başkasının sınırına müdahale etmez. Zarar vermez, eziyet etmez.

İncitmek, korkutmak, can yakmak ve cana kıymak İslam'ın ve Müslüman'ın sözlüğünde yer almaz. Hatta bunları yapmak bir yana, Müslüman'ın bu cürümleri hayal etmesi bile mümkün değildir.

İlginçtir ki, yavruları götürülen bir kuşun feryadına dayanamayan Allah Resulü, "Kim bu kuşun yavrularını almışsa derhal serbest bıraksın" talimatını verir. (Ebû Davud, Edep:164)
Bir kuşa bile bu kadar hassasiyet gösteren Dinimiz, söz konusu insan olunca elbette daha da duyarlı hale gelir. İnsanı öldürmeği bir tarafa bırakın; onu rencide etmeyi ve korkutmayı dahi yasaklamış ve insana çok büyük değer verdiğini ortaya koymuştur.

Hz. Peygamber'in, "Kim, korkutmak amacıyla Müslüman kardeşine bir demir parçası doğrultursa bu kimse öz kardeşi dahi olsa, o demir parçasını elinden bırakıncaya kadar melekler ona lanet eder" (Müslim, Birr:125) ifadesi gerçekten çok dikkat çekicidir. "Korkutmak" dahi bu kadar ciddiye alınıp yasaklandığına göre "öldürmek" cinayetini de yüksek ferasetlerinize havale ediyorum.

İnsan, kainatın en şerefli, en değerli, en üstün yaratığıdır. Allah'ın muhatabı ve en seçkin misafiridir. Dolayısıyla, onun canına kıymak günahların en büyüğüdür. Kur'an-ı Kerim'e göre "Bir insanı öldürmek, bütün insanları öldürmek anlamına geldiği gibi; bir insanın hayatını kurtarmak da bütün insanların hayatını kurtarmak gibidir." (Bkz. Mâide Sûresi, Âyet:43)

Buna göre; bir insanın, bir masumun hakkı bütün insanlık için dahi feda edilemez, çiğnenemez, iptal edilemez. Nisa Suresi’nin 93. ayeti de bu cinayetin boyutlarını çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Buyurun, mealini beraber okuyalım: "Kim bir Mü'min'i kasten öldürürse, onun cezası çok uzun süre kalmak üzere cehennemdir."

İslam'a göre insan başkasına zarar verme hakkına sahip olmadığı gibi kendi kendisine de bilerek zarar veremez. Kendi canına kıyamaz; maddi-manevi zararı olan şeylere yaklaşamaz.

Bir bitkinin, bir karıncanın ve en ufak bir canlının dahi bütün hakları koruma altına alındığına göre, insan canına kıymanın açıklanabilir bir yönünü bulabilmek mümkün değildir.

Mutlu yaşamanın ve mutlu bir dünyada hayat sürdürmenin yolu yüce Allah'ın saygın kıldığı ve değer verdiği insana saygıdan geçer.

Daha duyarlı inanların yaşadığı bir topluma sahip olabilmek dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum