Bir bayram ziyareti

Rabbimize binlerce şükür... Mübarek kurban bayramına erişmeyi nasip etti.
Bu bayramda da yine bazı evlerde sevinç yaşanırken, bazı evlerde de hüzün yaşanacak. Çocuklarına bayramlık alabilen, kurban kesebilen, büyüklerini ziyaret etme imkânı bulabilen ailelerde, bayram daha coşkuyla yaşanacak.

Kurban deyince benim aklıma çok değişik anlamlar geliyor...
Rabbimizin vazifeli kıldığı emri yerine getirmedir kurban. En çok sevdiğini feda edebilmektir. Çetin bir imtihandır. Allah’ın emrine boyun eğmedir, her şeye rağmen. Hükme karşı teslim olmadır. İşte o zaman gösterilen sadakate karşı değere kazanmadır.. İnsanlar değer verdiklerinden, isteklerinin geri çevrilmeyeceği, kendinin de değer bulacağı birinden ister. İşte Hz İbrahim vermiş olduğu söze karşı Cenab-ı Allah da O’na ve bizlere o kadar değer vermiş ki, yılda bir kez kurban kesmemize istemiştir. Kendimin Rabbimin yanında değerli olduğumu ve verilen sözün yerine getirmekle rabbime çok değer verdiğimi fark ettim.

Kurban; sahibini sırat köprüsünden geçiren bir binektir, Buraktır. Kurban edilen hayvan için de bir şereftir. Bediüzzaman Hazretleri 17.sözde Kurban olarak kesilen hayvanın ahirette cismani bir vücud-u baki verileceği, Sırat üstünde sahibine Burak gibi bir bineklik mertebesine ulaşacağını bildirmektedir.
Cenab-ı Allah Kurban kesebilmek için de bir ölçü, bir nisap koymuştur. Kurbanı kimler kesmelidir? Hangi hayvanlardan kurban edilir ve nasıl değerlendirilir? Soruları her kurban bayramında sorulur, araştırılır. Bu gibi soruları güvenilir kaynaklardan okuyarak veya ilgili kurumlardan sorarak öğreniriz.

Arkadaşlarla yaptığımız toplantıda önümüzdeki hafta Kurban Bayramı, Kurban ile ilgili bilgi verecek kitap okuyalım dediler. İlmihalden akla takılan, tartışılan bölümler okundu. Bilmediğimiz mevzularda bilgi sahibi olurken, bildiklerimizi pekiştirme imkânımız oldu.

Bu toplantıya ilk defa katılan genç bayan eşiyle yaşadığı bir hatırasını anlattı. Ben çok etilendim. Sizinle paylaşmak istedim.

‘Geçen sene Kurban Bayramına çok az kalmıştı. Eşim bir akşam bu bayramda kurban kesmek istiyorum dedi. Ben de senin kazancında benim de hakkım var. Çok borcumuz var. Kurban kesmene razılığım yok. Maddi durumu senden daha iyi olan zenginler kessinler dedim. Eşimde benim keseceğim kurbanın zenginlerin keseceği kurbandan daha makbul olacağını hissediyorum dedi. Sabah eşimi kaldırmak isteğimde eşim –‘İhrama girdik, kurban keseceğiz’ dedi. Yüzü adeta gülümsüyordu. Bende kendisini kaldırma çabasındaydım. Ya uyanmak istemiyor ya da beni duymuyordu. Her türlü uyandırma tekniklerini denedim ve sonunda uyandırabildim. Eşim: ’ Biraz daha geç uyandırsaydın ya. Hacca gitmiştim. İhrama girdik, kurban kesecektik’ dedi. Eşim daha kurban kesmeden Allah (c.c) katında kurbanı kabul olmuştu. Akşamki konuşmalarımdan çok pişmanlık duydum.

Her şeyde takva, samimiyet, ihlâs ve Rabbimize bağlılık çok önemli.
Bu yaşanmış hayat hikâyesine benzer Necmettin Şahiner’in Son Şahitler (5) adlı eserinde Ahmet Ataklı ağabeyin Bediüzzaman Hazretlerine yaptığı bir bayram ziyareti hatırası da anlamlıdır:

‘Bir kurban bayramı günüydü. Bayram namazını Bediüzzaman kıldıracaktı. Her nasılsa Üstad gelemedi. Biz namazı kıldıktan sonra evine giderek kapısını çaldık. Israrla çaldığımız halde kapı açılmadı. Onun evde olmadığına kanaat ettik. Fakat neredeyse gelecek diye kapının önünde bekliyorduk.
Çok geçmedi ki, kapıyı açtı ve “Buyurun evladım. Ben uyuyordum, sizi çok mu beklettim?” deyip bizi içeriye davet etti.
Üzerinde müthiş bir yorgunluk vardı. Sanki uzun bir yolculuktan gelmiş gibi bir hali vardı. Bediüzzamanın üzerindeki ter ve yorgunluğu görünce kat’i kanat ettik ki bu zat, bayram namazını mukaddes belde de kılıp öyle gelmiştir. Evinde bayramlaştıktan sonra ayrıldık’.
Bu hatıraların üzerine yorum yapacak sözüm kalmadı. Yorumu sizlere bırakıyorum.

Öncelikli olarak mukaddes belgelerde bulunan büyüklerimin kurban bayramlarını tebrik eder, hac ziyaretlerinin kabul olmasını niyaz eder, dualarını beklerim. Risale Haber yazarlarının ve okuyucularının, Üstadın talebe, kardeş, dost kategorisine koyduğu Risale-i Nura gönül veren kardeşlerimin ve İslam âleminin bayramlarını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar