Binlerce kişi organ nakli bekleme listesinde

Binlerce kişi organ nakli bekleme listesinde

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 28 bini aşkın kişi organ nakli bekleme listesinde yer alıyor.

Türkiye'de, yaşama sağlıklı biçimde tutunmak isteyen 28 bini aşkın hasta, uygun organ bulunması için umutla bekliyor.

 AA muhabirinin, Sağlık Bakanlığından aldığı bilgiye göre, organ bağışına ihtiyaç giderek artıyor.
 
Geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen bin 606 kişiden sadece 376'sının ailesinden organ nakli için izin alınabilirken, 28 bin 251 kişi yapılacak bir organ bağışıyla hayata tutunmayı istiyor.
 
Organ nakli bekleyenler listesinde bulunanların 22 bin 146'sı böbrek, 2 bin 934'ü kornea, 2 bin 223'ü karaciğer, 623'ü kalp, 265'i pankreas, 51'i akciğer, 5'i ince bağırsak ve 4'ü kalp kapağı için gereksinim duyan hastalardan oluşuyor.
 
Kornea naklinde artış

 
Öte yandan, organ bağışına duyulan ihtiyacın artmasıyla birlikte yapılan organ nakli sayısında da artış görülüyor.
 
Buna göre, 2011'de, 2 bin 952 böbrek, 96 kalp, 906 karaciğer, 5 akciğer, 2 ince bağırsak, 1 kalp kapağı, 27 pankreas ve 6 kornea nakli gerçekleştirildi. 31 Ekim 2015 itibariyle, 2 bin 580 böbrek, 71 kalp, 965 karaciğer, 26 akciğer, 3 ince bağırsak, 6 pankreas ve 2 bin 472 kornea nakli yapıldı.
 
"Yılda yaklaşık 2 bin kişi organ beklerken hayatını kaybediyor"
 
Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, sadece organ nakli ile tedavi edilebilen hastalıkların dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin canlıdan organ bağışında çok ileri düzeyde olduğuna işaret eden Kapuağası, kadavradan organ naklinde ise istenilen seviyenin yakalanamadığını belirtti.
 
Kapuağası, kadavradan organ naklinin artırılabilmesi için özellikle beyin ölümü tespitinin gözden kaçırılmaması ve toplumun organ bağışı konusundaki farkındalık düzeyinin artırılması gerektiğini vurguladı.
 
Kapuağası, bu kapsamda 2009'dan bu yana Beyin Ölümü Tespit Kurulu'nda görev alan uzman hekimlere, organ nakli koordinatörlerine ve yoğun bakım personeline eğitim verildiğini anlattı. Bu çalışmalar sonucunda 2002 ile kıyaslandığında beyin ölümü tespit sayısında 10 kattan fazla artış sağlandığını ifade eden Kapuağası, buna rağmen organ bağışı oranlarının henüz istenilen seviyeye gelmediğini dile getirdi.
 
Avrupa'da yüzde 75 olan organ bağışı oranının Türkiye'de yüzde 23'te kaldığını dile getiren Kapuağası, "Her yıl bekleme listesine yaklaşık 4 bin kişi ekleniyor. Kadavradan organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle yılda yaklaşık 2 bin kişi organ nakli olamadan hayatını kaybediyor" dedi.
 
Organ nakli yapılan hastalarda başarı ve sağ kalım oranının Avrupa'da yüzde 85-96 arasında değiştiğini anlatan Kapuağası, bu konuda Türkiye ile Avrupa'nın eşdeğer durumda olduğunu vurguladı.
 
"Kayıtlı gönüllü bağışçı sayımız, 150 bine ulaştı"
 
Kapuağası, 9 Şubat 2013'te gönüllü organ bağışçısı bilgilerinin kayıt altına alındığı Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi'nin (TODBS) devreye sokulduğunu hatırlattı.
 
Bu sistemde, kişilerin bağışının iki kişinin şahitliğinde ve vasiyet formatında, güvenli bir ortamda Bakanlık merkez sisteminde kayıt altına alındığını belirten Kapuağası, "Sistemimizde TODBS'ye kayıtlı gönüllü bağışçı sayımız, 150 bine ulaştı " diye konuştu.
 
Kapuağası, organ bağışı sırasında, bağış yapan kişinin bildirmiş olduğu bir aile bireyine de SMS yoluyla mesaj gönderilerek, bağış hakkında bilgilendirme yapıldığına dikkati çekti.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.