Bilim, materyalistlerin 'ruh yok' iddiasını çürüttü

Bilim, materyalistlerin 'ruh yok' iddiasını çürüttü

New York'taki NYU Langone Tıp Okulu'nda kritik bakım ve canlandırma araştırması direktörü olan Dr. Sam Parnia, bilim dünyasında kabul görmeyen 'ruh olgusunu' ispatladıklarını düşünüyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER-Ölümün bilimsel tanımı kalbin durması ve akabinde beyne giden kan akımının hızla kesilmesidir. Ameliyathaneler bu olayı 'resmi ölüm zamanı' olarak kaydederler. Bilime göre bu noktada bilinç kapanır ve insan cansız bir et parçası halini alır. Fakat yine bilimin araştırmalarına göre durum pek de böyle olmayabilir.

Ruh olgusu tüm dinlerde yer bulmaktadır. İslamiyet'te ruh "Emir âleminden olup, beden ülkesini idare etmesi için kendisine müstakil bir varlık verilen bir kanun. Bedenden ayrılınca da varlığını devam ettirebilen lâtif bir cisim." olarak adlandırılır.

Materyalist bilim ruhun varlığını reddetse de, son yapılan çalışmalar bu iddialarını çürütecek cinsten. Araştırmalara göre bir kişi öldüğünde zihin ve bilinci bir süre daha çalışmayı sürdürüyor. Bilim insanlarına göre bu nedenle ölen kişi öldüğünün ve çevresinde olanların bir süre daha farkında oluyor.

Ölümün ilk aşamaları

New York'taki NYU Langone Tıp Okulu'nda kritik bakım ve canlandırma araştırması direktörü olan Dr. Sam Parnia, ölümün ilk aşamasında olan insanların hala bir tür bilinç yaşayabileceğini söyledi.  Parnia'ya göre ölüm anı kalbin durduğu an olarak kabul ediliyor. Bu noktada tüm beyin sapı refleksleri kaybedilir. 

Parnia ve ekibinin ABD ve Avrupa'da kalp krizi nedeniyle öldüğü ilan edilen hastalar üzerinde yaptığı çalışmaya göre hastaların kalbi durduğu halde bilinçleri bir süre daha olan biteni anlayacak şekilde çalışmayı sürdürüyor. 

Araştırmayı yapmak için ölen insanların ölüm anından itibaren bir süre daha bilinç fonksiyonları inceleyen Parnia, kalbi duran ve sonrasında ameliyat olan insanların ameliyat masasında neler olduğunu anlayabildiğine dikkat çekti. Hatta pek çok hastanın kalbi durduğu halde hemşirelerin ve doktorların nasıl çalıştığını izah edebildiğini söyledi.

Express.co.uk'in haberine göre Parnia ve ekibi konuyu evrensel hale getirmek ve konu ile ilgili daha çok bulgu elde etmek için çalışmayı sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.