Dr. Bilal TANRIVERDİ

Dr. Bilal TANRIVERDİ

Özgüven Psikolojisi

Güven, kişinin bazı bilgilerin doğru olduğunu düşündüğü zihinsel durumudur. Güven, kişinin inancının ve inançlarının psikolojik bir özelliğidir. Güven hem bireyin kendi deneyiminin sonucu hem de dış etkinin sonucu olabilir. Örneğin, bir kişide telkin etkisi altında iradesine ve bilincine ek olarak (ve bazen ona karşı) güven ortaya çıkabilir. Kişi kendi kendine telkin yoluyla kendine güven duygusu uyandırabilir.

Güvenin özel bir durumu kendine güvendir. Kendine güven eksikliği (belirsizlik) psikolojik bir sorundur. Belirsizlik kavramı şunları içerir: utanç, korku, kompleksler, karar vermede zorluklar, iç çatışmalar.

Amerikalı ünlü psikolog ve psikiyatrist Karen Horney, nevrozlarla ilgili kitabında şöyle yazmıştı: "Özgüven... Kendine güvenebilmen için bu "sen"i bulman gerekiyor." Bu nedenle, özgüven sorunu çoğu zaman bir kişinin "Ben" ile anlaşmazlığa düşmesi ve kendisini olduğu gibi kabul etmemesi (güzel ya da çok değil, komik ya da akıllı, şişman ya da zayıf, savunmasız ya da iddialı) gerçeğinde yatmaktadır, nazik veya kaba vb.) gerçek gerçek "ben" den çok farklı, gerçekçi olmayan bir imaj için çabalarken kendini idealleştirmek - ve bunun sonucunda kişi kendini kabul etmez ve elbette kendine güvenemez aynı zamanda kendi içinde.

Teori prensipte açıktır. Peki tüm bunlarla pratikte ne yapmalı? Bu sorunu çözmek için birçok seçenek var ama bana göre bu sorunu çözmenin tek ve en etkili yöntemi derin davranışsal psikoterapidir.

Güven, kendine olan inançtır, kişinin yaşamın zorluklarıyla başa çıkma ve başarılı olma yeteneğine sahip olduğuna olan inancı ve buna göre hareket etme isteğidir. Kendine güvenmek, kişinin akli, bedeni, kalbi ve manevi yeteneklerine dair gerçekçi bir anlayışa sahip olmasını ve bu bilgi konusunda kendini güvende hissetmesini gerektirir.

Güveni yansıtmak, insanların güvenilirlik kazanmasına, güçlü bir ilk izlenim bırakmasına, baskıyla başa çıkmasına ve kişisel ve mesleki zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olur. Bu aynı zamanda insanı insan yapan bir özelliktir, çünkü özgüven başkalarını da rahatlatmaya yardımcı olur.

Güven doğuştan gelen, sabit bir özellik değildir.

Zamanla kazanılabilen ve geliştirilebilen bir yetenektir.

Sosyal bağlamın dışında kişi kişisel ve mesleki başarılarından güven duygusu kazanabilir. Hedefleri belirlemeye ve bunlara ulaşmaya devam etmek, kişinin yetkin ve yetenekli olduğu inancını sağlayabilir.

Özgüven, zihinsel sağlığın iyileştirilmesinden insanların iş ve sosyal hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaya ve daha fazlasına kadar birçok bağlamda ortaya çıkan bir terimdir.

Kendine güven, moda bir kelimeden daha fazlasıdır; zihinsel sağlık, refah ve dünyada olumlu bir varoluş biçimiyle bağlantılı gerçek bir kavramdır. Kendine güven hem hissetmeyi hem de iyi hissettirmeyi içerir.

Kendine güven tek bir fikirden ziyade kişinin kendisi ve başkaları hakkında nasıl düşündüğünü, zorluklara ve belirsizliklere rağmen nasıl çalıştığını içeren bir süreçtir. Özgüven kişinin iç, özel dünyası ve çevresindeki dış dünyası için geçerlidir.

Bu, özgüvenin geniş tanımıdır.

Peki ala! Özellikle özgüven nedir?

Özgüven Tanımı: Özgüven Nedir?

Susanna McMahon, The Portable Therapist (1992) adlı kitabında özgüvenin "kendinizi tanımanıza ve kendinize bakmanıza olanak tanıyan, dünyada var olmanın bir yolu" olduğunu açıklıyor.

Mary Welford (2013), bunun ne zaman mücadele ettiğimizin farkında olmak ve bu konuda bir şeyler yapmaya kararlı olma gücüne sahip olmakla ilgili olduğunu söylüyor.

Anneli Rufus (2014), özgüvenin kendine saygıyı ve kim olduğun, nelerden hoşlandığın ve neye inandığın hakkındaki gerçeği söyleme cesaretine sahip olmayı gerektirdiğini ileri sürmektedir.

O halde özgüven, kendinizi tanıma, kendinize inanma ve inançlarınıza göre hareket etme cesaretidir.

Kendine güvenin tanımı, kendine ve dünyaya ve inançlı insan için de ölümden sonrasına dair olumlu bir duygudur ve bu, kendine saygı duygusundan doğan cesur eylemlere yol açar.

Kendine güven şu anlama gelir:

  • Yaptığınız hatalara, yaptığınız veya yapmadığınız işin türüne bakılmaksızın kendinize kim olduğunuz için değer vermek.
  • Kendiniz hakkında iyi hissetmek; kusurlara rağmen değerli hissetmek
  • Kendiniz için ayağa kalkacak ve iddialı olacak kadar cesur olmak
  • Başkalarının saygısına ve dostluğuna layık olduğunuzu bilmek
  • Güçlü ve zayıf yönlerinizi bütünüyle bilmek ve kabul etmek

Özgüven Ne Değildir?

Özgüvenin ne olduğunu daha iyi anlamak için özgüvenin ne olmadığını bilmek faydalı olacaktır.

Kendine güven şu değildir:

  • Mükemmel olduğunuza inanmak veya mükemmel olmanız gerektiğini düşünmek
  • Kendinizi gerçekçi olmayan beklentilere ve standartlara bağlı tutmak
  • Sorunlardan, acılardan ve zorluklardan uzak bir hayat yaşamak (ancak özgüven, hayatın sorunları, acıları ve zorluklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olur)
  • Bencil olmak (tam tersi, kim olduğunuzdan ve neler yapabileceğinizden emin olduğunuzda başkalarına ulaşma ve onlarla bağlantı kurma olasılığınız daha yüksektir)

Özgüven ile Öz Saygı Aynı mı?

Kendine güven ve özsaygı çok benzer terimlerdir ancak tam olarak aynı terimler değildir. Kendine güven, kişinin kendisi ve dünya hakkında, kişinin eylemlerini etkileyen olumlu duyguları olarak tanımlanabilir. Benlik saygısı bazen birinin kendisine verdiği değerin derecesi olarak tanımlanır. Öz-yeterlilik diye bilinen bir kavram da var. Öz-yeterlik, kişinin bir şeyi başarabileceğine olan inancıdır.

Bu üç kavram birbirinin aynısı değil; ancak yakından ilişkilidirler. Benlik saygısı kişinin kendisi hakkındaki duygularını vurgular. Öz-yeterlik, kişinin bir şeyi yapabileceğine ne derece inandığını vurgular. Kendine güven, hem kişinin kendisini bütünüyle kabul etmesine, hem de bu nedenle dünyada nasıl davrandığına vurgu yaptığından, belki de öz saygı ile öz yeterliliğin mükemmel bir birleşimidir.

Özgüvenin Anlamı: Bir Yaşam Kalitesi Sorunu

Bir kişinin kendine güvenini geliştirmek ne kadar önemlidir? Temel sorun yaşam kalitesiyle ilgilidir. Kendine güven, kişinin kendisi için yarattığı hayatı etkiler.

Kendine güven eksikliği kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Az özgüvene sahip olmak şu duyguları yaratır:

  • Kendinden şüphe duymak
  • Değersizlik
  • Başkalarına göre aşağılık
  • İlgisizlik
  • Zevk kaybı
  • Anksiyete, depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunları

Özgüven, hatalarınızı ve zaaflarınızı kabul ederken kendiniz hakkında gerçekten olumlu duygular yaşamaktır. Özgüvenin tanımı, kendi içsel değerinize inandığınız için iddialı bir şekilde hareket etmektir. Kendine güven, kendinle ilgili bazı şeylerden hoşlanmasan bile, kendini bütünüyle sevdiğin anlamına gelir.

Güven geliştirmeye yönelik stratejiler

  • Güçlü Yönleri Vurgulayın. Denediğiniz her şey için kendinize kredi verin. Ne yapabileceğinize odaklandığınızda, son ürünleri vurgulamak yerine çabalarınız için kendinizi alkışlarsınız. Ne yapabileceğinize dair bir temelden başlamak, kaçınılmaz sınırlamalarınızın sınırları içinde yaşamanıza yardımcı olur.
  • Risk Alın. Yeni deneyimlere, kazanma veya kaybetme fırsatları olarak değil, öğrenme fırsatları olarak yaklaşın. Bunu yapmak sizi yeni olasılıklara açar ve kendinizi kabul etme duygunuzu artırabilir. Bunu yapmamak, her olasılığı başarısızlık fırsatına dönüştürür ve kişisel gelişimi engeller.
  • Kendi Kendine Konuşmayı kullanın. Kendi kendine konuşmayı, zararlı varsayımlara karşı koyma fırsatı olarak kullanın. Daha sonra kendinize "durmanızı" ve yerine daha makul varsayımlar koymanızı söyleyin. Örneğin kendinizi mükemmeli beklerken yakaladığınızda, her şeyi mükemmel yapamayacağınızı, ancak bir şeyleri yapmaya çalışıp, onları iyi yapmaya çalışmanın mümkün olduğunu kendinize hatırlatın. Bu, gelişmeye çabalarken kendinizi kabul etmenize olanak tanır.
  • Kendini Değerlendir. Kendinizi bağımsız olarak değerlendirmeyi öğrenin. Bunu yapmak, yalnızca başkalarının görüşlerine güvenmenin getirdiği sürekli kargaşa hissinden kaçınmanıza olanak tanır. Kendi davranışınız, işiniz vb. hakkında nasıl hissettiğinize içsel olarak odaklanmak, size daha güçlü bir benlik duygusu verecek ve kişisel gücünüzü başkalarına vermenizi engelleyecektir.

Kendine güven eksikliğinin 5 ana nedeni

Sebep 1. Ailede uygunsuz yetiştirilme.

Kendine karşı tutum da dahil olmak üzere tüm temel insani nitelikler çocuklukta oluşur. Anne-baba sevgisi ve teşvikinin özgüvenin yeşerdiği “toprak” olduğunu söyleyebiliriz. Eğer ebeveynler çok talepkârsa ve çocuğu asla övmediyse, çocuk kararsız ve mütevazı bir şekilde büyür.

Bazı çocuklar ebeveynlerinden sürekli olarak “her şeyi yanlış yapıyorsun”, “başarılı olamayacaksın” ve hatta “sıradan birisin” sözlerini duyarlar. Kendisine en yakın olanların bu tutumu göz önüne alındığında, bir kişinin yaşlandıkça özgüvenini kolayca arttırması ve hatalardan korkmayı bırakması bile garip olurdu.

Sebep 2. Çocuklukta sık görülen başarısızlıklar.

Başarısızlıklar herkesin hayatında olur ancak çocukluk döneminde bazı olaylar kişinin kendine karşı tutumunu ciddi şekilde değiştirebilir. Örneğin ebeveyn boşanması bir çocuk için gerçek bir psikolojik travma olabilir. Bunun için kendini suçlayarak karmaşık ve güvensiz bir şekilde büyüyor.

Bir çocuğun özgüvenini artırma ihtiyacı, bir yetişkinin sakince katlanabileceği küçük bir olaydan kaynaklanabilir. Örneğin genç bir sporcunun uzun süredir hazırlandığı bir yarışmayı kazanamaması bir trajedi olabilir. Bunun sporda sıklıkla yaşandığını henüz anlamıyor ve ebeveynler bu duruma pek önem vermeyebilir.

Okul öncesi ve okul çağında bir çocuk ebeveynlerinden olumsuzluk duyarsa, herhangi bir nedenle akranları tarafından alay edilirse veya bazı faaliyetlerde istenilen başarıyı elde edemezse, tüm bunlar kalıplaşmış yargıların oluşmasına yol açar: “Ben değilim” herkes gibi”, “şanssızım”, “yeteneğim yok” vb.

Sebep 3. Hayatta net hedeflerin olmaması.

İnsanın bir hedefi olduğunda sürekli çalışması, kendini geliştirmesi ve ilerlemesi gerekir. Hedefsiz hayat farklı görünür: Başkalarıyla aynı şeyi yapabilirsiniz, kendinizi kanıtlamaya çalışmayın, kendinizi zorlamayın. Zengin/ünlü/tanınmış vb. olmak istemeyen herkes doğası gereği pasiftir.

Düşük benlik saygısı kavramı da pasiflikle güçlü bir şekilde ilişkilidir. Sürekli bir "Köstebek Günü" içinde yaşayan, sonsuz günlük sorumluluklar içinde boğulan kişi, yaratıcı potansiyeli hakkında düşünmeyi bırakır. Bu "bataklık" parlak bir kişiliği bile o kadar içine çekebilir ki, görünüşü, mali durumu, kariyeri vb. ile ilgilenmeyi bırakır. Doğal olarak böyle bir durumda özgüveni arttırmak oldukça zordur.

Aslında özgüvenin nasıl artırılacağı sorusu çocuklar ve yetişkinler için aynı derecede önemlidir. Çoğu zaman güvensizlik çocuklukta başlar, ancak bir kişiye kendisi bir şeyi değiştirmeye çalışmazsa yetişkin yaşamında eşlik eder.

Sebep 4. Sağlıksız sosyal çevre.

Her bireyin düşünceleri toplumdan etkilenir. Ve eğer bir kişinin etrafındaki insanların çoğu belli bir şekilde yaşıyorsa, o zaman bilinçsizce bu davranış modelini benimser.

Dolayısıyla bir rol modele sahip olmak, özsaygınızı artırmanıza olanak sağlayacak bir dürtü olabilir. Ortamınız tamamen hiçbir şey hayal etmeyen hareketsiz insanlardan oluşuyorsa, içinizde bir şeyi değiştirme arzusunun aniden uyanması pek olası değildir.

Özgüven nasıl artırılır? Çevrenizi değerlendirmeye değer: sizi aşağıya çekmiyor mu? Sık sık birlikte vakit geçirdiğiniz insanlar, en iyisi için çabalamak yerine sürekli hayattan şikayet etmeye alışkınsa, böyle bir sosyal çevrenin kendi farkına varmanıza hiçbir katkısı olmayacaktır.

Hayatta yalnızca olumsuz şeyleri gören insanlarla iletişimi sınırlamaya çalışın.

Tam tersine, net hedefleri olan ve başarıya ulaşan insanlarla iletişim kurmaya çalışın.

Sebep 5. Görünüm ve sağlıktaki kusurlar.

"Herkesten farklı" görünen bir çocuk otomatik olarak alay konusu olur. Ebeveynler genellikle hasta çocuklara destek oluyorsa, akranları onları işaret ediyor, onlara isimler takıyor ve onlarla iletişim kurmayı reddediyor.

Aşırı kilo, gözlük, çarpık dişler veya diş telleri - tüm bunlar ekibin çocuğu görmezden gelmesinin veya agresif bir şekilde dışarı itmesinin bir nedeni olabilir. Böylesine olumsuz bir etkiden sonra öz saygıyı artırmak son derece zor olabilir.

Böyle bir durumda ebeveynlerin nasıl davrandığı çok önemlidir. Mümkünse çocuğun mevcut eksikliklerini gidermesine yardımcı olmanın yanı sıra, kendine olan güvenini artırmaya yardımcı olacak güçlü yönlerini geliştirmesine yardımcı olmalıdırlar.

İSLAM’DA ÖZGÜVEN

Özgüven, insanın iradesini güçlü tutarak hadiselere karşı sağlam ve kararlı durmak, yani ümitsizliğe düşmemektir. Başarılı olmanın neticesinde de bu başarıyı kendinden değil Allah'tan bilmelidir. Zaten hakiki özgüven de budur. Ancak başardığı işleri kendi nefsinden bilip gurura kapılırsa tehlikeli olur.

Manevi hastalıklar olan yeis, ucb, gurur ve suizandan uzak durmak gerekir.

Maddenin mânâyı boğmaya azmettiği bir zamanda, eğer “manevî zırhlar”dan mahrum olunursa, bedenlerin süsüne ve vücutların semizliğine zıt bir şekilde ruhların buhranlar ve hastalıklar içinde kıvranmakta olması kaçınılmazdır.

Yeryüzü şu gün bedenini doyurmak için çırpınan, lâkin ruhi açlık sebebiyle bin bir türlü “istikamet buhranları” yaşayan yığınla insanı barındırmakta. Mü’min ler de zamanın bulaşıcı ve salgın illetlerinin tesiriyle bazı manevî hastalıklarla boğuşmakta ve hastalığının teşhisinden ve tedavi usullerinden habersiz olduğu için çaresiz bir şekilde çırpınmaktadır. Oysa başta mu’cizeler menbaı Kur’ ân ve Resûl-i Ekrem (asm)’ın sünnet-i seniyyesi olmak üzere, İslâm irfanının zengin kaynakları bu hastalıklara karşı kullanılacak ilaçları ihtivâ etmektedirler. Zâmanın sâkinlerinin en büyük hastalığı, esasında ilâcının câhili olmaktır.

Şimdi, bilhassa günümüzde yaygın olan dört mühim manevî hastalığı tahlil edelim:

1. Yeis (Ümitsizlik)

Sâlih amellerde ve ibâdetlerde bir türlü istediği gibi başarılı olamayan ve bu vazifelerini yerine getiremeyen insan, karşılaşacağı kabir ve cehennem azabından korkar. Ümitsizliğe düşer. Tembellik, çevrenin olumsuz tesirleri gibi pek çok sebepten dolayı nefsine mağlup olup kulluk vazifelerini yerine getiremeyen, sefahet bataklığı içinde çırpınan insanların çoğu ümitsizliğe kapılır. Bu hastalık neticede insanı küfre ve inkâra kadar götürebilir.

İçinde bulunduğu hâlden çıkmakta iyice ümitsizleşen bir insan şüphe ve vesveselere çabuk mağlup olur. Bu tür insanlar, dînî meselelerin zıddına veya imânî ve itikâdî meseleleri inkâr etmeye sevkeden en zayıf ve küçük iddialara çok büyük ve kuvvetli deliller imiş gibi yapışmak ister. Bu hâl ilerlerse “isyan bayrağını” çeker ve İslâmiyet’in dairesinden çıkar. Şeytanın ordusuna katılır. Meselâ; namaz kılmakta zorlanan bir insanın nefsi, namazın farz olmamasını arzu eder. Şeytan kılığındaki insan ona namazın farz olmadığı vesvesesini verirse, nefsi hemen bu çürük iddiaya yapışmak ister ve şayet bu tuzağa düşerse imanını kaybeder. İşte “ümitsizlik” hastalığının vahim neticesi.

Şu âyet ümitsizlik hastalığına kapılan ve amellerde muvaffak olamayanların ilacı ve nûru:

“De ki: ‘Ey nefisleri aleyhinde (günah işlemekle) ömürlerini israf eden kullarım! (Günahlara bulaştık diye) Allah’ın rahmetinden ümid kesmeyin! Şüphesiz ki Allah, bütün günahları bağışlar.’ Doğrusu, Gafûr (çok bağışlayan), Rahîm (kullarına merhamet eden) ancak O’dur.” (Zümer, 39/53)

2. Ucb (Amellere güvenmek):

İbadetlerde muvaffak olamayıp da ümitsizliğe düşen adam, azaptan korktuğu için kendisini kurtaracak dayanak noktaları aramaya başlar. Bakar ki; bazı iyilikleri ve hayırlı amelleri var, hemen onlara yapışır. Bu amellerinin kurtulması için yeterli olacağını zanneder, rahatlar. Hâlbuki bu hâl “ucb”dur, yani amele güvenmektir, insanı küfre ve dalâlete atar. Çünkü insanın yaptığı hayırlarda, ibadetlerde ve kendisinden kaynaklanan iyiliklerde hiçbir hakkı yoktur. Kendisinin mülkü değildir ki onlara güvenebilsin. Hayırları, salih amelleri isteyen “Allah’ın rahmeti”, onları yaratan ve insana ihsan eden “Allah’ın kudreti”dir. İnsanın hayır ve hasenatta hissesi sadece kabul etmektir, dua etmektir, râzı olmaktır, talep etmektir. Hem insana hayır ve hasenat yapması için vücudu, sıhhati, kuvveti veren ve salih amellerde bulunması için hayatı veren Cenâb-ı Hakk’tır.

Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki;

‘(Ey mü’minler! Amel ve ibadetlerinizi) İtidal üzere yapın, ifrattan kaçının. Zira sizden hiç kimseyi (ateşten) ameli kurtaracak değildir.’ Sahabiler, ‘Seni de mi amelin kurtarmaz, ey Allah’ın Resûlü!’ dediler. Aleyhissalatu vesselâm, ‘Beni de!..’ buyurdular. ‘Eğer Allah kendi katından bir rahmet ve fazl ile benim günahlarımı bağışlamazsa, beni de amelim kurtarmaz!’ buyurdular.” (Bk. Kütüb-i Sitte, Zühd Bölümü, 17/415, h. no: 1299)

İnsan amellerine güvenmekten ve hayır hasenatına, ibadetlerine sahiplik davasından vazgeçmelidir. Bilmelidir ki, kendisinden kendisine kusurdan başka bir şey gelmez. Kendisine ne hayır isabet etmişse, o Allah’tandır. Ne şer isabet etmişse, o da kendisinden ve nefsindendir. Vücud ve hayat, insana verilen emanetlerdir. Her zaman insan “Mülk O’nundur. Hamd O’na mahsustur. Havl ve Kuvvet Allah’dan başkasında yoktur.” demeli ve “ucb” hastalığından kurtulmalıdır.

3. Gurur

Gurur, insanın kendini tanımamasından kaynaklanır. Aczinden, fakrinden, noksanlıklarından haberdar olmayan bir insanın en büyük hatasıdır gurur. Gurur ile insan maddî manevî bütün olgunluklardan mahrum kalır. Kendisini beğenen mağrurun uzak durduğu tek şey vardır: Seccade. Alnını secdeye koymayan mağrurun yüzü bile karanlıktır. Sîmasında secde izi olmayan gururlu insan her gün, her an nefsinin ayağını öpecek kadar zillet içerisindedir. Gururlu insanın başı secdeye gitse dahi rûhu dimdik ayaktadır. Mühim olan, rûha secde ettirmektir. Gururlu insanın tek dostu kendisidir. Talebesi kendisi, hocası kendisidir. Gururlu insan putperestlerin en sefilidir. Eğer gururun yönlendirmesiyle başkalarının olgunluğuna tenezzül etmeyip kendi kemâlatını, bilgilerini kendine kâfî görürse o insan noksandır. Böyle insanlar hep başka insanların güzelliklerinden ve fikirlerinden, hem de daha mühimi, geçmişte yaşamış mübarek zâtların yani “selef-i salihîn”in irşadlarından da mahrum kalırlar, bütün çizgiden çıkarlar. Gururun tek meyvesi vardır: Mahrumiyet!

4. Sûizan

İnsan “hüsnüzan” (iyi zan) ile memur ve vazifelidir. İnsan herkesi kendisinden üstün bilmelidir. Sûizan, insanın kendisinde bulunan kötü ahlâkı başkalarında da görmesine sebep olur. Sûizan, mü’minler arasında olması gereken emniyet bağlarını koparır, cemiyeti temelinden sarsar. Mü’min, başkalarının bilhassa Allah’ın sevgili kullarının bazı hareketlerinin hikmetlerini bilmiyorsa, sûizanla onları kabahatli görmemelidir.

Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki;

“Sakın zanna yer vermeyin. Zira zan, sözlerin en yalanıdır. Tecessüs etmeyin, haber koklamayın, rekâbet etmeyin, hasedleşmeyin, birbirinize buğzetmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Allah’ın emrettiği şekilde kardeş olun. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona (ihânet etmez), zulmetmez, onu mahrum bırakmaz, onu tahkir etmez. Kişiye şer olarak, Müslüman kardeşini tahkir etmesi yeterlidir."

"Her Müslümanın malı, kanı ve ırzı diğer Müslümana haramdır. Allah sizin suretlerinize ve kalıplarınıza bakmaz, fakat kalplerinize ve amellerinize bakar. Takva şuradadır -eliyle göğsünü işaret etti-. Sakın ha! Birinizin satışı üzerine satış yapmayın. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun! Bir Müslümanın, kardeşine üç günden fazla küsmesi helâl olmaz.” (Buhari, Nikah 45)

Kur’ân’ın ahlâkıyla ahlâklanmak ve sünnet-i seniyyenin nûrânî dâiresine girmek, bizleri bütün manevî hastalıklardan uzak tutacaktır. Yukarıda dört çeşidini izah etmeye çalıştığımız manevî hastalıkların yegâne deva kaynakları olan Kur’ ân ve sünnet-i seniyye düsturlarına canı gönülden bağlanmazsak ebedî hayatımızı kaybedebiliriz.

BEDİÜZZAMAN’IN GÖRÜŞLERİ

Bazen tevazûun nankörlükle, bazen de tahdis-i nimetin, yani Allah’ın verdiği nimetleri ikrâr ve itiraf etmenin kibirlenmekle karıştırıldığını ve ikisinin de zarar verdiğini kaydeden Üstad Bedîüzzaman Hazretleri, ne Allah’ın ikramlarını “tevazu” adına yok saymaya, ne de bunları “tahdis-i nimet” adına sahiplenmeye ve bunlarla kibirlenmeye hakkımız olmadığını beyan eder.

Allah’ın verdiği meziyet ve kemâlâtı ikrâr ederiz, bunu söyleriz, bunu yaşarız, bunu kendi çapımızda güven konusu yaparız. Aksi takdirde bunları yok saymak küfran-ı nimet ve nankörlük olur. Bunları sahiplenmek, bunları bir Allah vergisi olmaktan çıkarmak ise, şüphesiz büyüklenmek ve şımarmak olur. Yani Allah’ın verdiği şeyleri yok saymamız doğru olmadığı gibi, kibir malzemesi yapmamız da doğru değildir! Birincisi nankörlük, diğeri şımarıklıktır.

Üstad Bedîüzzaman bu hususu bir misâl ile şöyle açıklar: “Meselâ, nasıl ki murassâ ve müzeyyen bir elbise-i fâhireyi biri sana giydirse ve onunla çok güzelleşsen, halk sana dese, ‘Maşaallah, çok güzelsin, çok güzelleştin’ Eğer sen tevazukârâne desen, ‘Hâşâ, ben neyim? Hiç! Bu nedir, nerede güzellik?’ O vakit küfran-ı nimet olur ve hulleyi sana giydiren mahir san’atkâra karşı hürmetsizlik olur. Eğer müftehirâne desen, ‘Evet, ben çok güzelim. Benim gibi güzel nerede var? Benim gibi birini gösteriniz!’ O vakit, mağrurane bir fahirdir. İşte, fahirden, küfrandan kurtulmak için demeli ki: ‘Evet, ben güzelleştim. Fakat güzellik libasındır ve dolayısıyla libası bana giydirenindir; benim değildir’

Demek, sahip olduğumuz güçleri ve nimetleri yok sayarak değil; şımararak ve sahiplenerek de değil, tevazu içinde ve tahdis-i nimet anlayışıyla Allah’a güvenerek büyük işlere yönelmek ve Allah’ın izniyle başarmak imkânımız vardır! “Abartı” doğru ve hak bir davranış değildir. İfrat da tefrit de doğru değildir! Peygamber Efendimiz (asm); “İşlerin hayırlısı orta olanıdır!” buyurmuştur.

O halde yapılmayı bekleyen ve yapmadığımızda ortada kalacak bir hizmet olduğunda, hemen davranmalı ve Allah ne imkân verdiyse yapmaya gayret etmeliyiz. Şüphesiz bu esnada Allah’a tevekkül etmeliyiz. Yoksa, “Estağfurullah! Ben neyim ki? Ben bir hiçim! Ben kimim ki?” deyip kenara çekilmek doğru bir davranış değildir.

Özetle;

Güvenin zıttı belirsizliktir: içsel korku, güçsüzlük hissi, karar verememe. Belirsizlik nevrotik bir kişi ve bir çocuk için tipik bir sorundur. Yetişkinler ve zihinsel olarak sağlıklı insanlar için genellikle belirsizlik sorunu yoktur, ancak görev daha fazla güven geliştirmektir çünkü bu önemli bir yaşam kaynağıdır.

Görünüşe göre bu sorunun çözümü yüzeyde yatıyor, ama ne yazık ki... Belirsizlik, korku, kaygı, şüphe, tembellik, kompleksler, başarısızlık deneyimi ve diğerleri gibi derinlere kök salmış birçok psikolojik sorunu gizler.

Kendiniz düşünün, eğer belirli bir deneyimden sonra veya hatta çocukluğundan beri bir kişinin kafasında "başaramayacağım" varsa, o zaman bu kişi bu inanca göre hareket edecektir, yani: her şey kontrolden çıkacak, hiçbir şey olmayacak egzersiz yapmak, herhangi bir görevi tamamlayamamak vb.

Düşüncelerimiz ve inançlarımız eylemlerimizi ve eylemlerimizi şekillendirir ve eylem ve eylemlerimiz içinde yaşadığımız gerçekliği yaratır. Olumsuz düşünce ve tutumlar dönüştüğünde, sonuç olarak gerçeklik de değişir.

Bilişsel davranışçı terapinin temeli budur.

Yetenekli bir davranışsal psikoterapist, olumsuz, yıkıcı inançları güven, güç ve ilham verecek inançlara dönüştürmeye yardımcı olabilir. Bu sayede eylem ve eylemler gerçekleştirecek, kendinizi daha güvende hissedeceksiniz.

Bilgi ve Okuma Kaynakları:
Brené Brown, Kusurluluğun Hediyeleri. Kendini sen olduğun için nasıl seversin"
Jamie Cat Callan "Merhaba, Mutluluk! Güzel bir yaşamın Fransız sırları"
Robert Anthony "Mutlak Kendine Güvenin Ana Sırları"
N. Narain ve K. Narain Phillips “Kendinizi sevin. Ruha ve bedene bakmanın sırları."
Troy Dufresne, Emily Sandoz "Kendi vücudunuzu nasıl seversiniz"
İstiyorum ve yapacağım. Kendini kabul et, hayatı sev ve mutlu ol.” Mikhail Labkovsky
"Beni öv. Başkalarının görüşlerine bağlı kalmayı nasıl bırakıp özgüven kazanabilirsiniz?" James Rapson, Craig English
Caroline Foren - Güven. Korkulardan, komplekslerden ve kaygılardan kurtulmanın açık bir rehberi.”
Anthony Roberts, Kendine Güvenin Sırları.
Tony Buzan "Kendinize düşünmeyi öğretin"
Gretsov A.G. "Özgüven geliştirmek için en iyi egzersizler" - gençlerle çalışmak için bir kitap, özgüven geliştirmeye yönelik eğitimler.
Richard Bandler'in Kişiliği Düzeltme Rehberi, farklı düşünmeyi öğrenmek ve kendinizi analiz edebilmek için harika bir kitaptır.
Alberti R.E., Emmons M.L. “Kendiniz için nasıl ayağa kalkacağınızı bilin. Kendini onaylamanın anahtarı"
Sorularla İslamiyet
Risale-i Nur
Mektûbât, s. 358

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum