Beyni genç ve zinde tutmanın 9 yolu

Beyni genç ve zinde tutmanın 9 yolu

İşte seneler geçmesine karşın beyni genç ve zinde tutmanın 9 yolu...

Vakit içinde her insan, fikir hızının ve kapasitesinin azaldığını yada düştüğünü hissedebilir.
Bu çoğunlukla da doğru sayılabilir. Biyolojik nitelikler taşıyan insan beyni, yaşlandıkça belli kabiliyetlerini kaybedebilir. Fakat gene bir başka organ şeklinde beyni zinde tutmak da belli yöntemler dahilinde mümkün.

Susuz kalmayın

İnsan vücudundaki su oranı, fizyolojik birçok aktivite için yaşamsal ehemmiyet taşır. Beynin emek harcaması da bunların en önemlilerinden birisidir. Vücuttaki su oranın düşmesi, konsantrasyon yitirilmesine ve uyuşukluğa sebep olur.

Vücuttaki doğru su oranını korumak için, güne iki bardak su içerek adım atmak ve gün içinde her an içmeye hazır olarak bir şişe su taşımak da yararlı olacaktır.

Şekeri azaltın

Vücuda alınan şeker, tat anlamında keyif verici olsa da, beyin açısından pek sıhhatli değildir. Şekerin beyin üstünde sersemletici bir tesiri olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Şekeri azaltmanın en iyi yolu, ofis yada ev ortamında ulaşılabilir olmasını önlemeye başlamaktan geçiyor. Vücudun şeker ihtiyacını naturel olarak tatlı olan gıdalardan karşılamak da şekeri azaltmada destek olacaktır.

“Abur cubur” tehlikesi

“Abur cubur” sınıfı içinde sayılabilecek aşırı tuz yada yağ içerikli gıdalar, beyin fonksiyonları üstünde negatif etkilere sebep olurlar. Bu tip gıdaların tehlikesi, bilhassa hidratasyon problemlerine zemin sağlamalarıdır.

Gün içindeki atıştırmaları tamamen terketmek mümkün değilse bile, tercih edilen gıdaların içeriklerine dikkat ederek, organik yağlardan üretilen gıdaları tüketmek mümkün olabilir.

Omega-3

Omega-3 yağ asitleri, beyin için son aşama faydalıdır. Beynin emek harcama faaliyetlerine sağlamış olduğu büyük desteğin yanında, stresi azaltıcı tesirleri de göz ardı edilemeyecek seviyede yüksektir. Küçük bir hatırlatma, Omega-3 balıklarda bilhassa somon balığında yüksek oranda vardır.

Antioksidanlar

Bilinmiş olduğu şeklinde, insanoğlu yaşlandıkça beyin hücreleri yıkıma maruz kalır. Antioksidanlar vücuttaki hücrelerin yıkımını yavaşlatarak, daha uzun süre zinde duracak bir beyne haiz olmanızı sağlar. Antioksidanlar en fazla, bazı baharatlarda ve yeşil çay şeklinde nebat çaylarında bulunmaktadır.

Kafein tüketimini azaltın

Kafeinin zararları ne yazık ki yararlarından fazlaca daha çok. Bilhassa beyin üstünde uzun vadeli sorunlara sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

Egzersiz yapın

Fizyolojik egzersizler, vücuttaki kan akışını daha dinamik hale getirmenin en mühim yoludur. Ve bu da daha muntazam kan akışıyla dengelenmiş, sıhhatli ve dinç bir beynin anahtarı anlamına geliyor.

Stres yönetimi

Moral ve stres her ne kadar sinirsel şeklinde algılansa da, fizyolojik tesirleri yadsınamayacak seviyede yüksektir. Stres, tansiyondan bellek kabiliyetlerine kadar sağlığı hakkaten tehdit edici bir unsur haline gelebilir.

sanalyer

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.