Bediüzzaman o Müslümanları tereyağı ve yoğurt ile izah eder

Bediüzzaman o Müslümanları tereyağı ve yoğurt ile izah eder

Tereyağını elde edebilmek için sütü yoğurda yoğurdu ise yağa dönüştürmeniz gerekir

Risale Haber-Haber Merkezi

Milli Gazete yazarı Fatma Tuncer, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin istikamet çizgisinden uzaklaşan müminlerin halini tereyağı ve yoğurt metaforu ile açıkladığını söyledi.

Bediüzzaman'ın bu sözünü açan Tuncer, şöyle yazdı:

"Üstad meşhur metaforunda tereyağı ile yoğurdu karşılaştırır ve “Nasıl ki yoğurt bozulursa yine de yenebilir fakat tereyağı bozulursa yenmez zehir olur” der ve müminin istikametten uzaklaşmasının büyük bir tehlike olduğuna işaret eder. Zira sütün özünden süzülüp gelen tereyağı, yoğurda göre çok daha kıymetli bir üründür. Tereyağını elde edebilmek için sütü yoğurda yoğurdu ise yağa dönüştürmeniz gerekir. Bu sütün varabileceği son noktadır, bundan ötesi yoktur. Yoğurt ekşimiş olsa dahi yağa ya da ayrana dönüşme ihtimali vardır. Fakat tereyağı bozulmuşsa bunu daha kullanma imkânınız kalmaz. Tıpkı bunun gibi hakikat ekseninden uzaklaşan Müslüman’ın gidecek başka yolu yoktur.

İmanın önemine vurgu yapan Tuncer, yazısını şöyle sürdürdü:

"İman etmeyen ve yaşamını şirk ekseninde sürdüren bir kişinin vahiyle aydınlanma ve hayatına yeni bir sayfa açma imkânı vardır. Peki, Müslüman vahiy ekseninden uzaklaştığında onu arındırabilecek başka bir formül var mıdır? Elbette yoktur… Zira bu kişi “inandım” demekle iyinin özüne, hakikate ulaşmış ve vahyin gölgesine sığınmıştır. Fakat ne olduysa inandığı bütün değerlere sırtını çevirmiş ve karanlık dehlizlerde yürümeye başlamıştır. Bu kişinin vahiy dışında hatasını iyileştirecek ve ona yön gösterecek başka bir yol yoktur. O nedenle Müslüman’ın bozulması diğerlerininkinden çok daha tehlikeli bir durumdur.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.