Bediüzzaman gibi Mevlana da Nisan yağmurunu toplardı

Bediüzzaman gibi Mevlana da Nisan yağmurunu toplardı

Büyük zatların Nisan yağmurlarına ilgisi bir hikmeti barındırıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Tabiatın yeniden diriltildiği günleri yaşıyoruz. Bir yandan güneş varken bir yandan yağmur da yağabiliyor. Anadolu'da "şifalı" olarak kabul edilen nisan yağmurlarını biriktirme geleneğinin devam ediyor. 

Bilim adamları Nisan yağmurlarında tüm canlılar için son derece yararlı olan demir, mangan, çinko, diğer elementler ve proteinin temeli olan aminoasitlerin olduğuna dikkat çekiyor.

Büyük zatlar da Nisan yağmurlarını şifa niyetine toplardı. Örneğin Mevlana ve Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri.

Mevlana Hazretleri Nisan yağmurlarını "Nisan Tası" ile toplardı

Mevlana Hazretleri de 'Nisan tası' adı verilen kaplara topladıkları nisan yağmurlarını, dergahı ziyarete gelen misafirlere ikram ediyordu. 

Türkiye'nin en fazla ziyaretçi alan müzelerinden Mevlana Müzesi'nde sergilenen nadide eserler arasında gümüş, bronz ve bakırdan yapılmış Nisan Tası da bulunmaktadır.

Mevlana Müzesi'nin "Huzuru Pir" adı verilen ana salonundaki Türk maden sanatının en güzide eserleri arasında gösterilen Nisan Tası, yerli ve yabancı turistlerin hayranlıkla izlediği eserlerin başında geliyor. Gümüş, bronz ve bakır karışımından yapılmış 43 kilogram ağırlığındaki tasın, 1396 yılında yapıldığı biliniyor. Her santimetresi el işçiliği ile bezenmiş desen, rozet ve figürler, tasa büyüleyici güzellik katıyor. Yüzeyi yazı kuşakları, hayvan ve insan figürleriyle süslenen tasta, yüzlerce gümüş ve altın kabartma hayvan figürleri bulunuyor.

"Destar suyu" deniliyordu

"Hazreti Mevlana'nın sandukası üzerindeki yeşil kubbe (Kubbe-i Hadra) üzerine yağan yağmurdan biriken suyla doldurulurdu. Bugün giriş kapısı olarak kullanılan Bab-ı Şerif'in önüne getirilerek, Mevlevilerin başlarına giydikleri sikke üzerine sarılan sarığın uçları batırılır, şifa bulmak inancında olanlardan isteyenlere verilirdi. Bu suya 'destar suyu' denirdi ancak bu duaların ne olduğu ve nerede okunduğu ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Tasın üzerinde dönemin sosyal olaylarının anlatıldığı, baharı ifade eden şiirler bulunuyor."

Anadolu'daki nisan yağmuru toplama geleneği

Nisan Tası yüzlerce yıldır Anadolu'da var olan nisan yağmurlarının toplanması geleneğinin günümüze kalmış mirası. Kutsal kabul edilen nisan yağmurlarının toplanması için hiçbir masraf ve emekten kaçınılmadan yapılan bu tas, Anadolu insanının nisan yağmurlarına verdiği önemi göstermesi bakımından da dikkat çekici.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.