Bayezid: Kalp krizlerinin yüzde 80'i önlenebilir

Bayezid: Kalp krizlerinin yüzde 80'i önlenebilir

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid , Avrupa 'da her yıl trafik kazalarının 47 katı insanın kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, Avrupa'da her yıl trafik kazalarının 47 katı insanın kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyleyerek, "Bu hastaların zamanında teşhis ve tedavi edilmesiyle yüzde 80'i kurtulacak, iyileşecek, tedavi olabilecek insanlar" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid , Avrupa 'da her yıl trafik kazalarının 47 katı insanın kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu hastaların zamanında teşhis ve tedavi edilmesiyle yüzde 80'i kurtulacak, iyileşecek, tedavi olabilecek insanlar" dedi.

Bayezid, yaptığı açıklamada, kalbi besleyen damarların darlığı veya tınaklığı olarak bilinen hastalığa koroner arter hastalığı dendiğini anımsatarak, yapılan araştırmalarla 65 yaşın üzerindekilerin yüzde 50'sinden fazlasının, koroner arter hastası olduğunun tespit edildiğini söyledi.

İki yaşlıdan birinin koroner arter hastası olduğunu dile getiren Bayezid, şunları belirtti:

"Bu büyük bir rakam. Avrupa 'da geçen yıl 4,5 milyon hasta hayatını kaybetti. Bu, trafik kazalarının yaklaşık 47 katı. Trafik kazalarının 47 katı insan, koroner arter hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu tehdit yıllar içerisinde giderek artmakta fakat bu ölümlerin çoğu aslında önlenebilir. Bu hastaların zamanında teşhis ve tedavi edilmesiyle yüzde 80'i kurtulacak, iyileşecek, tedavi olabilecek insanlar. Bu oldukça önemli bir tespit."

Kalp damar hastalıklarında yaş dışında birçok faktör bulunduğuna dikkati çeken Bayezid, erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşın üzerindekilerin risk altında olduğunu vurguladı.

"Menopozdan sonra kadınlar da risk altında"

Prof. Dr. Bayezid, kadınların menopozdan önce östrojen sayesinde hastalıktan korunduğunu söyleyerek, "Özelikle menopozdan sonra kadınların da koroner arter hastalığına yakalanma riski erkeklerle aynı oluyor. Cinsiyet ve yaş dışında sigara kullanmak, şeker hastası olup düzenli kontrol etmemek, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği ve stresli yaşam, kalp krizi için risk faktörü" değerlendirmesinde bulundu.

Koroner arter hastalarının düzenli kontrolden geçmesini öneren Bayezid, bu kişilerin hastalıklarına uygun yaşamaları gerektiğini, ailesinde rahatsızlık bulunanların daha çok dikkat etmesi gerektiğini aktardı.

"Soğuk hava kalp krizini tetikliyor"

Bayezid, soğuk havanın da kalp krizini tetiklediğini ifade ederek, "Soğuk havaya çıkan kişide damarlarda büzülme meydana gelir, tansiyonda ani yükselmeler, kalbin ritmi bozulabilir. Kalp hastalarının birden bire soğuğa çıkmaması, iyice giyinerek önlem alması gerekiyor. Çünkü ısının ani değişmesi kalbi de etkiliyor" diye konuştu.

Göğüs ağrısı olanların dikkatli olması gerektiğini anlatan Bayezid, "Her göğüs ağrısı da kalp krizi olmayabilir. Hastalığın tespit edilerek, hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekiyor. Sigara içenlerde kalp hastalığı iki misli hızlı ilerler. Damar 10 yılda tıkanacaksa, sigara yüzünden beş yılda tıkanır. Şekeri, tansiyonu yüksekse onu ayarlaması gerekiyor. Kilosu yüksekse, ideal kiloya ulaşması önemli. Hastaların düzenli yürüyüşler yapması, mümkün olduğunca stresten uzak durması gerekiyor" sözlerine yer verdi.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.