Batı tipi beslenme kolon kanserine yol açıyor

Batı tipi beslenme kolon kanserine yol açıyor

Yüksek kolesterol, yağ ve kalori içeren gıdaların tüketildiği Batı tipi beslenme şekli kolon kanserinin daha sık görülmesine yol açıyor.

  Gelişen yeni tedavi yöntemleri ve erken tanı konulmasıyla kolon kanserinin önüne geçmek mümkün. Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doçent Doktor Yeşim Yıldırım ve Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Fatih Ağalar, kolon kanserinin teşhis ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Tabiatları ve tedavi biçimleri birbirinden çok farklı olsa da kalın bağırsak ve rektum kanserleri bir bütün içinde kolorektal kanser olarak geçiyor. Önemli bir sağlık sorunu olan kalın bağırsak ve rektum kanseri, son yıllarda özellikle Batı toplumlarındaki Batı tipi beslenmeye bağlı olarak artıyor. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları, belli aralıklarla yapılan kontrol ve taramalarla hastalığın erken tanısının mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doçent Doktor Yeşim Yıldırım, “Kolon kanserinde gelişen teknoloji ile tedavi oldukça başarılı sonuçlar veriyor” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Fatih Ağalar, “Beslenme şekli kanserin görülme sıklığında etkili oluyor” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal ise kolon kanseriyle ilgili çarpıcı rakamlar veriyor. 

Kolonoskopi erken teşhis için gerekli

Kolon kanserinin, bağırsak iç yüzeyini döşeyen hücrelerin aşırı ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Yeşim Yıldırım, hastaların genellikle gaytada kan görme, geçmeyen karın ağrısı, tuvalet alışkanlığında değişiklik, uzun süren kabızlık, kansızlık ve kilo kaybı gibi nedenlerle hekime başvurduklarını dile getiriyor. Kolon kanserlerinde kolonoskopi ile tarama yapılarak hem erken teşhis hem de korunma sağlanabildiğini belirten Yıldırım, “Herhangi bir şikâyeti olmayan, sağlıklı her kadın ve erkek 50 yaşından sonra kolonoskopik tarama yaptırmalıdır. Özellikle ailede kalıtımsal kolon ya da rektum kanseri varsa, bireylerin daha erken yaşlarda tarama programına alınması gerekir. Ülseratif kolit, Crohn gibi kronik inflamatuar bağırsak hastalığı olanların da düzenli kontrolleri şart. Ayrıca, kolonoskopide herhangi bir sorun olmasa dahi taramaların 5 - 10 yılda bir tekrar edilmesi gerekir” diyor. Yıldırım, hastalığın ilerleme ve büyüme hızının kişiye göre değişiklik gösterdiğini de sözlerine ekliyor. 

En çok kimler risk altında?

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar, “Birinci derece akrabasında kalın bağırsak kanseri bulunanlar ve özellikle bu hastalar 45 yaşın altındaysa, kuşak atlayarak biri diğerinin birinci derece akrabasıysa ve üç kişide bulunursa kolon kanseri bakımından ciddi bir risk grubu oluşturur” diyor. 65 yaşın üzerinde sağlıklı kişilerin kalın bağırsaklarında 1/3 oranında polip bulunduğundan genellikle 50 – 60 yaşlardan sonra riskin arttığını ifade eden Ağalar, polip sayısı arttıkça kalın bağırsak kanseri ve rektum kanseri olasılığının da arttığını söylüyor. Ağalar ayrıca, “Sigara içimi ve beslenme şekli de kanserin görülme sıklığında etkili oluyor” diyor. 

Tedavi için hastalığın evresi büyük önem taşıyor

Kolon kanseri oluştuktan sonra hastalığın evresine göre farklı tedavi yöntemleri uygulandığını ve hastalığın evresinin çok iyi bir şekilde belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ağalar, asıl tedavinin cerrahi müdahale olduğunu ancak bazı durumlarda cerrahinin yetmediğine dikkat çekiyor. Ağalar, “Lenf nodlarında veya çevre organlarda tutulum varsa veya kanser bağırsak duvarının dışına çıkmışsa o zaman başka tedavilere ihtiyaç duyuyoruz. Bu, ilaç tedavileri yani kemoterapi veya ışın terapisi olabiliyor” diyor. 

Haberler 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.