Başvuru süresi uzatıldı!

Başvuru süresi uzatıldı!

Siyer Vakfı tarafından bu yıl 2'incisi düzenlenecek yarışmaya başvuru süresi uzatıldı.

Siyer Vakfı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek "Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması''nın başvuru süresi, 11 Kasım'a kadar uzatıldı.

Siyer Vakfı Kültür Komisyonu Başkanı Mehmet Kaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sinemanın tebliğ aracı olarak Müslümanlar tarafından kullanılmasının gerektiğini dile getirerek, "Yıllardır Müslümanlara yasaklı bölge gibi, girilmesi uygun olmayan alan gibi gösterilen sinemanın, neticede Müslümanlara hep mesafeli duruşu söz konusu oldu ya da Müslümanlar sinemaya hep mesafeli durdular" diye konuştu.

Eski Yeşilçam filmlerinde, sakallıların hep "kötü" ve "ahlaksız" insanlar olarak yer aldığını savunan Kaman, "Dindarlar hep miskindir. Hiçbir iş yapmazlar. Tembeller" gibi önyargılı şeyler olduğunu söyledi.

Mehmet Kaman, günümüzde Müslümanların özellikle sinemaya karşı ilgi ve alaka göstermeye başladığını ifade ederek, bunda İran sineması, Bollywood ya da batıda ortaya çıkan ve İslam'ı anlatan filmlerin etkisinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

Düzenlenen yarışmayla, Hz. Peygamber'in hayatının doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Kaman, Peygamber'in ahlakının ve mesajlarının bu çağa aktarılması ve yaşatılması gerektiğine dikkati çekti.

- "Peygamberin ahlakını yansıtacak her filme kapımız açık"

Kaman, Peygamber'in ahlakını yansıtacak herhangi bir konudan hareketle çekilecek her filme kapılarının açık olduğunu vurguladı.

Televizyon, sinema ve film sektöründe bu hassasiyetleri taşıyan insanların yetiştirilmesine ön ayak olmak ve desteklemek istediklerinin altını çizen Kaman, bu amaçla Hasan Bin Sabit Sinema Akademisi'ni kurduklarını, akademinin 2016 yılı Şubat ya da Mart ayından itibaren, ikinci dönem eğitimine başlayacağını dile getirdi.

Mehmet Kaman, akademide sinemanın dili ve sinemada dikkat edilecek hususların ne olduğu gibi çalışmalar yaptıklarını anlatarak, şunları aktardı:

"Kur'andaki hakikatlerin, Hazreti Peygamber'in mesajlarının sinemaya yansıtılması gerektiği konusunda bilinç ve şuurlandırma seminerleri yaptık geçen sene. 10 seminerden oluştu. Bu sene de aynı şekilde devam edecek. Daha teknik konulara girmeyi, bu yıla özel olsun diye senaryo yazımı konusunda teknik bir eğitim almak isteyen kardeşlerimiz olursa, onlara da ayrıca bir senaryo atölyesi kuracağız."

- Dünyada ve Türkiye'de ilk

Dünyada ve Türkiye'de Hazreti Muhammed ile ilgili ilk kısa film yarışmasına imza attıklarını belirten Kaman, "Sinemacılar, yönetmenler, senaristler ve kameramanlarla ilk defa iletişime geçmenin verdiği bir heyecan da vardı bizde. Açıkcası ilk yıl umduğumuzun çok üstünde bir taleple karşılaştık. Dolayısıyla ilk yılda da vizyonumuzu yakalayabildik . Şu ana kadar gelen filmlere, yapımlara baktığımız zaman, başvuru sayısı anlamında güzel bir noktadayız" dedi.

Kaman, yarışmadaki eserlerde, işleniş, içerik ve şekil açısından hassas olunması gerektiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"Kısa film, muhtevası itibariyle özgünlük içeren bir yapıttır. Dolayısıyla yönetmenler kısa filmlerinde ya da yapımlarında bir sınırsızlık koymayı isterler. Kısa filmin özünde bu vardır. 15 dakikayla sınırlı yapımlar ile kurmaca ve dramatik eserleri kabul ediyoruz. Bir de bu sene özellikle animasyon alanını da açtık. Animasyon eserleri de kabul ediyoruz."

Yarışmanın gelecek yıl, uluslararası platformda olacağını ve yaklaşık 50 ülkeden kısa film yarışmasına katılım beklediklerine dikkati çeken Kaman, ''Bizim için önemli olan verdiği mesaj. Vermek istedikleri mesajı çok net bir şekilde versinler" dedi.

- "Hicri 1437'yi, bu yılı Kuran yılı olarak ilan ettik"

Siyer Vakfı olarak hicri 1437'yi yani bu yılı Kuran yılı olarak ilan ettiklerini aktaran Kaman, "Kuran yılı çerçevesinde yurtiçi, yurtdışı, üniversiteler ve vakıf merkezinde, sosyal, kültürel ve eğitim amaçlı birçok etkinliğe ev sahipliği yapacağız. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması da Kuran yılı içerisinde kendine bir yer bulacak ve devam edecek. Bu yıl, "Ahlakı Kuran-Davası Furkan" sloganıyla yola çıktık" diye konuştu.

Derviş Zaim'in jüri başkanı olacağı yarışmada, Cihan Aktaş, Nurten Sancak, Ümit Meriç, Bülent Ata, Gökdemir İhsan, Gökhan Yorgancıgil ve Mehmet Kaman katılan filmleri değerlendirecek.

Yarışmanın birincisi 15, ikincisi 10, üçüncüsü 5 bin lirayla ödüllendirilirken, mansiyon ödülü ise 2 bin lira olarak belirlendi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.