Başörtülü avukat adayına staj izni verilmedi

Başörtülü avukat adayına staj izni verilmedi

Berlin’de Neukölln Belediyesi, avukat adayı Betül Ulusoy'a başörtülü olduğu gerekçesiyle staj izni vermedi

Almanya’nın başkenti Berlin’de Neukölln Belediyesi, avukat adayı Betül Ulusoy’a başörtülü olduğu gerekçesiyle staj izni vermedi.

Hür Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Birinci Devlet Sınavı'nı başarıyla geçen Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, staj yapmak için Neukölln Belediyesine e-posta ile başvuruda bulunduğunu, daha sonra aradığı belediye yetkilisinin başvurunun incelendiğini, belediyede staj yapabileceğini ifade ettiğini ve görüşmek için belediyeye gelmesini istediğini anlattı.

Ertesi gün Neukölln Belediyesine gittiğini belirten Ulusoy, burada kendisini gören yetkilinin, "başörtülü olduğu için belediyede staj yapmasının mümkün olamayacağını ancak bu konuyu görüşmek için üst yetkililere ileteceğini ve kendisinin bilgilendirileceğini" söylediğini aktardı.

Dört gün önce yapılan görüşmenin ardından kendisini kimsenin aramadığını dile getiren Ulusoy, gelecek hafta bu konunun Belediye Meclisinde görüşüleceğini öğrendiğini kaydetti.

,Belediye Meclisinin olumlu bir karar almasını umut ettiğini söyleyen Ulusoy, "Neukölln Belediyesinin Müslüman bir kadından yana tavır almasını istiyorum" dedi.

- "Anayasaya Mahkemesi kararı uygulansın"

Kararın olumsuz çıkması  durumunda hukuk mücadelesini vereceğini vurgulayan Ulusoy, "Belediyenin, Anayasaya Mahkemesinde Mart ayında öğretmenlerin başörtüsü takarak devlet okullarında görev yapabileceği yönünde aldığı kararı uygulamasını istiyorum" diye konuştu. Ulusoy, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın diğer meslek grupları için de geçerli olacağını düşündüğünü belirtti.
Eğitiminin devam ettiğine, stajın da eğitimin bir parçası olduğuna dikkati çeken Ulusoy, avukatlık mesleğini icra etmek için staj yapma zorunluluğunun bulunduğunu, bunun da sağlanması gerektiğini anlattı. Ulusoy, bir örnek teşkil edeceğinden dolayı hukuk mücadelesini kendisi için değil, diğer başörtülü kadınlar için de yapacağını söyledi.

Üniversite döneminde başörtüsünden dolayı hiç dışlanmadığını ancak lise döneminde bazı olaylar yaşadığını ifade eden Ulusoy, "Bu olay bana o günleri hatırlattı" dedi.

Lise dönemindeki bir anısını aktaran Ulusoy, şöyle devam etti:

"Tarih öğretmeni sınıfa girmiş ve kızgın kızgın bir süre bana bakmıştı. Ardından çantasını masaya çarptı ve ‘yine mi başörtülü biri var. Bakalım onunla ne yapacağız’ diye söylendi. Daha önce arkadaşlarım bu öğretmene karşı  beni uyarmışlardı. Keşke onları dinleseydim ve başka bir sınıfa gitseydim diye düşünmüştüm.” 

Başörtüsünden dolayı bir kez de okul gezisine katılamadığını belirten Ulusoy, öğretmenlerin bu tavırlarıyla daha çok derslere çalışarak mücadele ettiğini dile getirdi.

Ulusoy, başörtüsü taktıklarından dolayı hayatın başka alanlarında dışlanan arkadaşlarının da bulunduğunu da sözlerine ekledi.

 - Tarafsızlık Yasası gerekçe gösterildi
Bu arada Neukölln Belediyesinin "Tarafsızlık Yasası"ndan dolayı kamu alanında çalışanların, tarafsızlığın korunması için dini semboller kullanmayacağı yönünde bir uygulaması olduğu, bundan dolayı belediyede başörtülü kişilerin çalıştırılmadığı bildirildi.

Anayasa Mahkemesi, Mart ayında kadın öğretmenlerin derste başörtüsü takmasına ilişkin verdiği kararda, "soyut bir tehlikeden" dolayı din özgürlüğünün kısıtlanamayacağına ancak okul huzurunun bozulması konusunda "yeterli somut tehlike" görülmesi durumunda başörtüsü yasağının getirilebileceğine hükmetmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.