Barış şiddetle aranmaz, samimi ve dürüst olunmalı

Barış şiddetle aranmaz, samimi ve dürüst olunmalı

Doç. Yıldız: Şişeden çıkan macunu geri itemezsiniz. Şiddet sarmalına girince insan hayatını araçsallaştırırsınız

Risale Haber-Haber Merkezi

Şiddetin hak arama aracı olamayacağına dikkat çeken Siyaset bilimci Doç. Dr. Ahmet Yıldız, barışı gerçekten
isteyenlerin samimi ve dürüst olması gerektiğini söyledi.

Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yanlış politikalara karşı doğrudan şiddeti meşrulaştıran bir dil, barış talebinde samimiyetsizdir. Bu dil, çözümün değil çatışmanın parçası olmayı seçmenin ifadesidir" dedi ve IRA üzerinden örnek verdi.

Şiddet sarmalına girince insan hayatını araçsallaştırırsınız

Yıldız'ın sözleri şöyle:

"Eski bir IRA militanı, Katolik İrlandalılar eşit seçme hakkına bile sahip değilken, eğitim, sağlık, barınma vb tüm sosyal hizmetlerde açık ayırımcılığa uğrarken, dilleri yok sayılırken ve barışçı hak arayışları şiddetle karşılık gördüğünde, şiddete “son çare” olarak, “zorunlu kötü” olarak başvurmak zorunda kaldıklarını söylemişti.

Ama bir defa şiddete başvurunca, bu şiddetin asla orantılılık ve hakkaniyet sınırları içinde kalamadığını da itiraf etmişti. Şişeden çıkan macunu geri itemezsiniz. Şiddet sarmalına girince insan hayatını araçsallaştırırsınız.

Barışa ulaşmak için şiddetten ve onu haklılaştırmaktan vazgeçmek gerekir

İnsani maliyetin telafisi olmadığına inananlar, barışı gerçekten isteyenler, samimi ve dürüst olmalı, empatik bakışı asla terk etmemelidir. Çatışma kolaycılıktır; barış emek ister.

Barış için emek vermek, amaçlarınızdan vazgeçmeyi değil buna ulaşmak için şiddetten ve onu haklılaştırmaktan vazgeçmeyi gerektirir. “Amaç” siyasetin üzerinden konuşulabilir, silahlar üzerinden değil.

Bu yüzden demokrasi terörün değil insan haklarının “oksijen çadırı”dır. Demokratik siyasetin alanı daraltıldığında ya da şiddet kullanımıyla yok edildiğinde insan haklarının dolayısıyla “barış”ın da hayat alanı daralır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.