Avustralyalı çocuklar Peygamberimizin (asm) kaylule uykusu ile hastalıktan korunuyor

Avustralyalı çocuklar Peygamberimizin (asm) kaylule uykusu ile hastalıktan korunuyor

Anaokulu, çocuklarda gördüğü gelişimleri şöyle anlatıyor

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (asm) de sünneti olan öğle uykusu dünyada giderek yaygınlaşıyor. Avustralyalı çocuklar kendilerini kış boyunca soğuk algınlığı ve gripten uzaktan tutmak için öğle uykularını uyuyorlar.

Little Learners isimli anaokulu, yaşları iki ila beş arasında değişen çocukların açık havada uyumaya geçişine bu yılın Mart ayının sonlarına doğru başladı. Amaç, bu uygulamanın çocukların daha sağlıklı olmalarını sağlayıp sağlamayacağını görmekti. 11 haftalık bir dönemin sonunda kış hastalıkları yüzünden okula gelmeyen çocukların oranı yüzde birin altına düşmüştü.

“Bu dönem içinde kış mevsimine ait hastalıklar yüzünden çocuklarımızın sadece yüzde 0.84’ünün devamsızlıkta bulunması kesinlikle olağanüstü bir durum. Bunu gözlemlemeye devam edeceğiz,” diyor okul yöneticisi Ken Scott-Hamilton.

“Bu istatistiğin, tüm çocuklarımızın açık havada daha sık zaman geçirmelerinin ve büyük çocukların açık havada uyumalarının doğrudan bir sonucu olduğuna inanıyoruz kesinlikle. Bu sayede içeride, kuru ve sürekli dönüp duran bir havayla kapalı kalmak yerine temiz hava soluyabilmeleri mümkün oluyor. İçerideki hava grip, virüs ve yaygın soğuk algınlıklarının çocuklar arasında kolayca yayılmasına izin veren adeta bir ‘kuvöz’ işlevi görüyor.”

Ayrıca hepsi bu kadarla da bitmiyor. Eğitimpedia'nın haberine göre Anaokulu, çocuklarda gördüğü diğer gelişimleri şöyle anlatıyor:

Daha uzun, daha derin ve daha sakin uyuyorlar.
Daha tazelenmiş, dinlenmiş ve canlanmış uyanıyorlar.
Bilişsel dikkatleri, kıvraklıkları ve farkındalıkları daha gelişmiş oluyor.

Açık Hava Uykusu Nedir?

Okul bu sonuçlardan öyle etkileniyor ki sonunda Açık Havada Uyku politikasını uygulamaya geçiriyor. Çocuklardan, dışarıda mı yoksa içeride mi uyumak istediklerine dair bir seçim yapmaları isteniyor. Ancak bu kural bebekler için geçerli değil.

Çocukların açık havada uyuması Kuzey Avrupa’da yaygın bir uygulama olsa da, bu Avustralya ülkeler için henüz yeni bir anlayış. Ancak okulun yöneticisi Scott-Hamilton’a göre faydaları kanıtlanmış bile.

“Birbirinden farklı bağımsız kuruluşların yaptığı sayısız araştırma, doğada açık havada daha uzun süreler zaman geçirmenin çocuklara önemli faydalar sağladığını gösteriyor. Örneğin çocukların beyin gelişimleri, kemik ve kas gelişimleri, sosyal ve bilişsel gelişimleri çok daha iyi olurken, duygusal olarak daha mutlu oluyor ve daha az hastalanıyorlar.”

Çocuklar Nerede Uyuyor?

Mevsim ne olursa olsun, Little Learners okulundaki çocuklar gölgede uyku keyfi yapıyorlar. Ancak günün UV (ultraviole) derecelerine çok dikkat ediliyor, böylece önceden güneş kremi sürülebiliyor. Eğer hava rüzgarlıysa ya da hafif yağmur çiseliyorsa, çocukları rahat ettirmek için tenteler kullanılıyor.

“Çocukları yağmur altında uyutmuyoruz ancak hafif yağmur çiseliyorsa, o zaman tentelerin altında uyutuyoruz. Tepenizdeki tentenin üzerine düşen hafif yağmurun sesi kadar güzel bir şey yoktur herhalde.”

Daha soğuk aylarda çocuklara kilimler, yastıklar ve lastikli çarşaflar veriliyor. Hava ısındıkça kurallar modifiye ediliyor.

Çocuklar Gerçekten Hastalanmıyor mu?

Bakın bu anokuluna göre açık havada uyumak öğrencilerinin sağlıklı kalmalarını nasıl sağlıyor:

Kışın daha fazla kapalı mekanda kaldıkları ve yan yana oldukları için daha fazla insan hastalanıyor çünkü bu mikopların yayılmasını kolaylaştırıyor. Virüsler kuru havada daha kolay yayılıyor. Isıtıcılar çalıştığında olan da bu.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (asm) ZİNDE OLMAK İÇN KAYLULE YAPARDI

Hz. Peygamber (asm) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, ‘kaylule’ yapardı. Nitekim, Hz. Peygamber'in kaylûleden, "güzel bir âdet" diye söz ettiği (Dey!emî,  IV, 266) zaman zaman süt teyzesi Ümmü Haram veya Enes'in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûle yaptığı rivayet edilir. (İbn Hacer, Fethu’l-bari, XI, 72)

Yine Resûl-i Ekrem, gecenin bir bölümünü ibadet için ayıranların gündüz kaylûle yaparak geceye zinde girmelerini tavsiye etmiştir. (İbn Mâce, Sıyâm, 22)

BEDİÜZZAMAN: YARIM SAAT ÖĞLEN UYKUSU GECENİN İKİ SAAT UYKUSUNA EŞİT 

28. Lem'a ismini taşıyan eserinde Bediüzzaman Said Nursi hazretleri uykunun üç türü olduğundan bahsettiği kısımda uykunun bir türü olarak kayluleden bahseder. Kaylulenin gece ibadetini kolaylaştırması bakımından Peygamber efendimizin (sav) bir sünneti seniyyesi olduğuna dikkat çeken Üstad Bediüzzaman hazretleri öğlen uykusunu (kayluleyi) nitelikli kullanma açısından insanın ömrünü uzattığına işaret ediyor.

Yirmisekizinci Lem'a'da yer alan ilgili kısım ise şöyle: 

ÜÇÜNCÜSÜ: Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir. Duhâ vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü’l-Arabda, vaktü’z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.