Avrupa'daki Müslümanlar başarısız mı? Araştırma sonucu nedenini açıkladı

Avrupa'daki Müslümanlar başarısız mı? Araştırma sonucu nedenini açıkladı

Tüm Avrupa'da olduğu gibi İngiltere'de de Müslümanlara karşı ayrımcılık ve İslamafobi başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Yapılan son araştırma ise ayrımcılığın ülkenin kendisi için de iyi sonuçlar doğurmadığını gösterdi.

Ömer Çiftçi'nin haberi:

RİSALEHABER-Başta İngiltere olmak üzere, Avrupa'da İslam karşıtlığı hemen her gün başka boyutları ve örnekleri ile yaşanıyor. Özellikle son dönemde İslam karştılarının yeni argümanını Müslümanların akademik, sosyal, ekonomik ve politik alanda diğer din mensuplarına göre daha başarısız olduğu iddiası teşkil ediyor.

Bu her ne kadar farklı örnekler ve isimler ile kolayca çürütülebilir bir tez olsa da, son yapılan araştırma bunun nedeninin yine İslam karşıtlığı yapanların kendisi olduğunu ve ülkesi adına sözde iyi bir şey yaptığını sanan İslam Düşmanı Irkçıların kendi ülkesine zarar verdiğini ortaya koydu.

İngiltere'de faaliyet gösteren Sosyal Hareketlilik Komisyonu adlı kuruluşun geniş kapsamlı araştırmasının sonuçlarına göre, başta iş dünyası ve eğitim olmak üzere farklı alanlarda dini nedeni ile ayrımcılığa uğrayan Müslümanların performansı ve başarısı önemli ölçüde düşüş gösteriyor.

Bunun en büyük göstergesi, henüz ayrımcılığı tamamiyle ayırt edebilecek çağa gelmeyen 20'li yaşların altında Müslüman gençlerin, özellikle  Pakistan ve Bangladeş kökenli gençlerin eğitimde başarılı olma ve üniversiteye gitme olasılığının diğer dini gruplardan çok daha fazla olması. İngiltere'deki gençler arasında ilk eğitim hayatındaki başarılarda da Müslümanlar üst sıralarda yer alıyor.

Fakat akademik eğitim sırasında ve iş hayatında bu durum tersine dönüyor. Bu kadar iyi bir eğitim istatistiğine rağmen Müslümanların yüksek dereceli iş rütbelerinde yer alma istatistiği sadece yüzde 6'da kalıyor. Bu da ayrımcılığın boyutlarını gözler önüne seriyor. 

Araştırmayı yapan Sosyal Hareketlilik komisyonu başkanı, araştırma sonuçlarını şu ifadeler ile yorumluyor: "Genç Müslümanlar, topluluklardaki kültürel engelleri ve eğitim sistemindeki ve iş piyasasındaki ayrımcılığa zaten dikkat çekiyor. Yine genç Müslüman kadınlar, Britanya'da kimliklerini koruyarak başarılı olabilmek için büyük çaba sarf ediyor. Fakat bu ayrımcılık nedeniyle çoğu zaman mümkün olmuyor. Bunlar karmaşık konular ve olgun düşünce ve tartışma konusu olmalılar."

Asian image'in haberine göre araştırma İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda dahil olmak üzere Britanya'nın genelinde geniş kapsamlı şekilde yapıldı. Araştırmanın başındaki isimlerden biri olan Sheffield Hallam Üniversitesi'nden profesör Jacqueline Stevenson, "Eğitimden istihdama geçiş sürecinin her aşamasında Müslümanlar dışarıda tutuluyor, ayrımcılığa uğruyor ve bu nedenle başarısız oluyor. İngiltere'deki genç Müslümanlar çok çeşitli geçmiş ve yaşam durumlarından geliyorlar. Düşük sosyoekonomik geçmişlerden gelen Müslümanlar, potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için yeterli kaynağa ve desteğe sahip değiller. Bu durum, ebeveynlerinin daha yüksek düzeydeki eksik istihdam deneyimleriyle daha da kötüleşti " ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum