Avrupa'da Müslüman nüfusunun artışı 'geri dönülmez' noktada

Avrupa'da Müslüman nüfusunun artışı 'geri dönülmez' noktada

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir araştırma şirketi olan PEW'in Avrupa'da yaptığı araştırma

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Ortadoğu'dan Avrupa'ya göç akını öncesi yavaş yavaş artan Müslüman nüfusu, artık Avrupa için geri dönüşü olmayacak şekilde hızlanmış durumda. Bunun ispatı ise PEW Research Center adlı araştırma şirketinin Avrupa'da yaptığı araştırmalar oldu.

Kurumun araştırmasına göre, önümüzdeki on yıllarda Müslümanlar Avrupa'nın nüfusunun yüzde 11'inden fazlasını oluşturacak. Günümüz itibari ile bu rakam yüzde 5'in altında.

"Avrupa'da Büyüyen Müslüman Nüfus" başlıklı çalışmada Avrupa'daki Müslüman nüfusun artışına dair farklı üç senaryo yer aldı. İlk senaryoda Avrupa'ya yoğun göç akışının devam etmesi durumu, ikincide orta seviye göç akışı durumu ve üçüncü senaryoda ise artık çok azalmış göç durumu ele alınmış. 

Her üç senaryoda da Avrupa Müslüman nüfusunun artık geri dönüşü olmayacak bir şekilde artacağı rakamlarla ortaya konuldu. Bunun ispatı ise Avrupa'ya göçlere karşı bir çok durdurma kararı alınmış olmasına rağmen 28 üyeli Avrupa Birliği'nin yanı sıra Norveç ve İsviçre'nin Müslüman nüfusu 2016'da yüzde 4,9'dan yüzde 7,4'e yükselmesi oldu.

Tahminlerini hükümet verilerine ve diğer araştırmalara dayanan Pew, bu yükselişte doğurganlık oranlarının gayrimüslimlerden ortalama 13 yaş genç olan Müslümanlar arasında daha yüksek olmasının payı olduğunu söyledi.

Eğer ilk senaryo gerçekleşir ve yoğun göç akışı olursa, 2050 yılına gelmeden Avrupa'nın Müslüman nüfusunun yüzde 15 olacağı tahmin ediliyor. Eğer orta seviye bir göç akımı olursa yine aynı yıllarda bu rakam yüzde 11.4 olarak gerçekleşecek. 

Fakat PEW, zaten hali hazırda göç politikaları konusunda, göçleri tamamen durdurma yoluna gitmiş Avrupa'nın üçüncü senaryoyu hiç bir zaman hayata koyamayacağını düşünüyor. Fakat bu gerçekleşse bile yasa dışı yollardan veya doğurganlık oranlarından dolayı yine 2050 yıllarında Müslüman nüfusun yüzde 11'e yükseleceğinin altını çiziyor.

France 24'ün haberine göre her üç senaryoda da Fransa'nın önümüzdeki yıllarda da Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olan ülke olarak kalacağına dikkat çekiliyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum