Aşırı şişmanlık kireçlenmeye yol açıyor

Aşırı şişmanlık kireçlenmeye yol açıyor

Birçok insanda artrozların (kireçlenme) görülmesinin en önemli sebebi aşırı şişmanlık

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uz. Dr. Mehmet Birol, "Birçok insanda artrozların (kireçlenme) görülmesinin en önemli sebebi aşırı şişmanlıktır. Şişmanlık nedeniyle ekleme aşırı yük binmesi hastalığın ağır geçmesine sebep olur ve tedavi bu hastalarda zorlaşır" dedi.

Halk arasında eklem kireçlenmesi, sıvı azalması olarak nitelendirilen artrozların vücudumuzdaki her eklemi tutabileceği gibi sıklıkla diz ve kalça eklemi çevresinde görüldüğünü anlatan Uz. Dr. Mehmet Birol Ilgın, “Kemiklerimizi birbirine bağlayan eklemlerde karşılıklı kemik yüzeyleri üzerini kaplayan, ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağı bulunur. Zamanla bu parlak ve düzgün yüzeyli eklem kıkırdağı aşınır ve dökülerek altındaki kemik ortaya çıkar. Artroz hastalığının en önemli belirtisi ağrıdır. İlk başlarda hareket esnasında artan ağrı dinlendikten sonra geçerken, hastalık ilerledikçe ağrılar kalıcı hale gelir. Eklemde, şekil bozuklukları, şişlik ve kemik çıkıntıları görülür. Kemiklerin birbirine sürtmesinden dolayı eklem bölgesinde kıtırtı şeklinde sesler duyulabilir. Özellikle hareket başlangıcında ağrı ve eklemde oluşan sertlik şiddetlidir. Aynı hareketin tekrar edilmesiyle birlikte ağrıda azalma olur. Kışın soğuk ve yağışlı havalarda ağrı daha da artar” diye konuştu.

"AŞIRI ŞİŞMANLIK KİREÇLENMEYE YOL AÇIYOR"

Artroz gelişiminde en önemli faktörlerin arasında genetik yatkınlık, yaşam şartları, aşırı kilo ve çeşitli romatizmal rahatsızlıklar geldiğini aktaran Mehmet Birol Ilgın, "Artroz genellikle 45 yaşından sonra başlar. Özellikle diz ve el eklemlerini daha çok kullanan kadınlarda daha sık görülür. Birçok insanda artrozların görülmesinin en önemli sebebi aşırı şişmanlıktır. Şişmanlık nedeniyle ekleme aşırı yük binmesi hastalığın ağır geçmesine sebep olur ve tedavi bu hastalarda zorlaşır. Yine doğuştan bazı eklem hastalığı olanlar, eklem bölgesinden ameliyat geçirenler, normalden fazla fiziksel egzersize maruz kalanlarda özellikle sporcularda da artroz görülme orana yüksektir” ifadelerini kullandı.

Artrozların erken dönemde kilo kontrolü, aktivite modifikasyonu, eklem çevresi kas ve bağların güçlendirilmesi ile eklem için enjeksiyon ve diğer medikal tedavilerle ilerleyişinin yavaşlatılabileceğini söyleyen Mehmet Ilgın, “Artrozlu eklemi aşırı zorlamak ağrıyı arttıracaktır. Bu yüzden koşma, sıçrama, atlama gerektiren sporlar bırakılıp, yüzme, yürüyüş gibi sporlar tercih edilmelidir. Obezite hastalığın en önemli risk faktörü olduğu için kilo verme yöntemi seçilmelidir. Uygun egzersizlerle kasları güçlendirmek, yürürken baston kullanmak hasarlı eklemin yükünü azalttığı için faydalıdır. Yumuşak tabanlı ayakkabılar, basit dizlik ve bileklik gibi cihazlarda hastaların rahatlamasını sağlar. Günlük namaz kılabilmek, tuvalete gidebilmek gibi basit aktivitelerini yapamaz duruma gelmiş artroz hastalara protez uygulanmaktadır. Uygulanan protezler hastanın yaşam konforunu arttırmaktadır” şeklinde konuştu. 


IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.