Arap Birliği, Suriye'yi BM taşıyacak

Arap Birliği, Suriye'yi BM taşıyacak

Arap ülkelerinin, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye ile ilgili Arap Birliği barış planını kabul etmesini isteyebileceği bildirildi.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Cassım bin Cebr El Tani, Suriye'deki demokrasi yanlısı protestolara karşı önlemlere son verilmesini amaçlayan Arap Birliği barış planının Konsey'de onaylanmasının talep edilebileceğini, ancak Arap ülkelerinin planında askerî müdahale seçeneğinin yer almayacağını söyledi. Arap Birliği'nin aldığı ve Türkiye'nin de desteklediği ekonomik yaptırımlar arasında Suriye'ye uçuşların yarı yarıya düşürülmesi, Merkez Bankası ile ilişkilerin durdurulması, üst düzey Suriyelilerin mal varlıklarının dondurulması gibi maddeler bulunuyor. El Tani, Arap Birliği bakanlar komitesinin dün Katar'da yaptığı toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin sivillerin korunması için gözlemci gönderilmesi yönündeki Arap teklifini imzalamayı ertelediğini de söyledi. Suriye'ye gözlemci gönderilmesiyle ilgili kararı imzalaması için çarşamba gününe kadar zaman verildiğini, Şam yönetiminin tavrına göre barış planının BM Güvenlik Konseyi'ne sunulup sunulmamasını ele alacaklarını kaydetti. Iraklı bir heyet ise dün Suriye'ye giderek Şam'ı gözlemci heyete izin verme konusunda iknaya çalıştı. Ancak Esed rejiminin en büyük destekçisi konumunda olan İran ile sıkı ilişkileri dikkat çeken Irak yönetiminin oluşturduğu heyetin tarafsız bir arabulucu olması konusunda şüpheler var. 
Suriyeli muhalifler ise Beşşar Esed sonrası için alternatif olabileceklerini ortaya koyma gayreti içinde. Muhaliflerin eylül ayında İstanbul'da kurduğu Suriye Milli Konseyi (SMK) üyeleri daha somut ve açık hedefler belirlemek için Arap devriminin başladığı Tunus'ta toplandı. Öte yandan Suriye'de dün çeşitli şehirlerde çıkan olaylarda 9 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Cihan