Amerika'nın 3. Başkanının kütüphanesinde niye Kur'an vardı?

Amerika'nın 3. Başkanının kütüphanesinde niye Kur'an vardı?

Kütüphanesinin yenilenme aşamasında yeniden ortaya çıkan Kur'an-ı Kerim üzerine tarihçiler araştırmaya koyuldu.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Amerika Birleşik Devletleri'nin 3. Başkanı Thomas Jefferson'un Müslümanları en çok ilgilendiren yönü, kütüphanesinde bir Kur'an-ı Kerim nüshası bulunması.

Thomas Jefferson'un 6 binden fazla kitap bulunan kütüphanesinde bir de 1734 tarihli bir Kur'an-ı Kerim bulunuyor. Bu kütüphane geçtiğimiz günlerde başta sona incelendi. İnceleme sonrasında Thomas Jefferson'un neden bir Kur'an-ı Kerim nüshasına sahip olduğu tartışmaları yeniden alevlendi.

Tarihçiler, üçüncü başkanın Müslümanların kutsal kitabını sahiplenmesini, çeşitli dini perspektifler hakkındaki merakına atfettiler. Fakat bu konuda en büyük sorun, Jefferson'un başkanlığı sırasında ABD'de Müslüman nüfusun fark edilemeyecek ölçüde az olmasıydı. Ayrıca Jefferson döneminde henüz diplomasisi gelişmemiş bir ABD'nin dış politikası da etkin değildi. Bu nedenle iddia diğer tarihçiler tarafından çürütülüyor.

Bir diğer tartışma konusu ise Thomas Jefferson'un köleliğe karşı olması ile ilgili çıkıyor. Jefferson, pek başarılı olamasa da, ABD'de köleliğin kaldırılması konusunda çeşitli girişimlerde bulunmuş bir başkan olma özelliği taşıyor. ABD'deki kölelerin ise yüzde 20'sinin Müslüman olduğu biliniyor. Bazı iddialar, Jefferson'un kölelik konusunda Kur'an-ı Kerim'in düşüncelerini öğrenmek istemiş olabileceği yönünde.

Smithsonianmag'in haberine göre en güçlü ve son iddia ise hukuk sistemi ile ilgili. Bilindiği üzere Thomas Jefferson, Amerika Birleşik Devletleri'nin bağımsızlık bildirgesini hazırlamış başkandır. Bu bildirgeden bazı bölümlerde sık sık Kur'an-ı Kerim'den ilham aldığı düşünülürken, kendisinin eski bir Kur'an-ı Kerim nüshası sahibi olması da bu iddiaları destekler nitelikte. 

Daha önce Oxford İslami Araştırmalar Bölümü'nde de çıkan bir yazıda, Jefferson'un Beyaz Saray içinde iftar yemeği vermesi ve İslam hakkında övgü dolu sözleri ile ilgili bilgiler yer almıştı. Bu nedenle ABD'nin Anayasal geçmişinde Kur'an-ı Kerim'in etkisinin olduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum