Alzheimer'ın şifası zebra balığında olabilir!

Alzheimer'ın şifası zebra balığında olabilir!

Almanya'daki Türk bilimadamı Doç. Dr. Çağhan Kızıl ve ekibi, umut veren bir alzheimer araştırmasına imza attı. Ekip, hastalığa çare olabilecek ipucunu zebra balığının beyninde buldu.

Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi laboratuvarında görev yapan Türk bilim insanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl ve ekibi, Alzheimer hastaları için umut olan bir araştırma yaptı. 

Cell Report adlı prestijli bilimsel dergide 23 Nisan'da yayınlanan araştırmaya göre, Kızıl ve ekibi, beyin hücrelerini yenileyen zebra balığının hücre tipini inceledi. 

Balığın beyni çıkarıldı, üç boyutlu laboratuvar ortamında yapılan incelemelerde sinir sistemi kök hücrelerin hangi genlerde etkin hale geldiği araştırıldı. Zebra balığında 8 hücre tipinin var olduğu, bunlardan 3'ünün Alzheimera tepki verdiği saptandı. 

Bundan sonraki adımı, söz konusu hücrelerin insan beyninde eşdeğerinin olup olmadığına bakmak olarak açıklayan Dr. Kızıl, Hürriyet gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre şunları söyledi: 

"Eğer eşdeğeri yoksa 'insan beyni kendini yenilemiyor' diyeceğiz. Ya da 'bu hücre tipi var. Ama zebra balığının kullandığı genler insanda etkin hale gelmiyor' sonucuna varacağız. Öyleyse genleri etkinleştirmek için ilaç ya da terapi geliştireceğiz. Buluşumuz klinik araştırmalar için imkan sunacak. Eldeki veriler Alzheimera karşı beynin kendisini nasıl yenileyebileceğine dair ipuçları verecek. Bizim beyinlerimiz yeni sinir hücresi yapamıyor. Balıktan öğrendiklerimizle kendi beynimizde yeni sinir hücresi yapma yoluna gidebiliriz. Alzheimera, 30 senedir çözüm bulunamıyor. Baktığımız yerler bizi sonuca ulaştırmadı. Yeni bakış açılarıyla hastalığı yenmenin yollarını arıyoruz. Araştırmamızın alzheimer hastalarında sinir hücrelerini nasıl yenileyebileceğimizi ortaya çıkaracağını umuyoruz."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum