Alzheimer tedavisinde ilaçlar işe yaramıyor

Alzheimer tedavisinde ilaçlar işe yaramıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan araştırmada, Alzheimer hastalığı için geliştirilen ilaçları kullanan hastalarda hastalığın yavaşlamadığı ve bilişsel gerilemenin durmadığı ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin haberine göre bilim insanları, belirtiler ortaya çıkmadan tedaviye başlanırsa Alzheimer hastalığının durdurulup durdurulamayacağını araştırdı. Katılımcılar bilim insanlarının böyle bir araştırma için bulabilecekleri en uygun kişilerdi: Halen sağlıklı ancak demans (bunama) gelişimine yol açacağı kesin nadir bir genetik mutasyona sahip kişiler.

Katılımcılar beş yıl boyunca ortalama her ay deney için geliştirilen iki ilaçtan birisini enfüzyon veya şırınga yoluyla aldılar. Bu esnada bu kişilerin kan testleri, beyin taramaları, omurilikten su alınması ve bilişsel testler gibi bir çok verileri de ayrıntılı şekilde izlendi. Sonuç; ilaçlar Alzheimer’ı yavaşlatmak veya bilişsel gerilemeyi durdurmak için hiç bir işe yaramadı.

Bu sonuç araştırmayı yürüten bilim insanlarında da hayal kırıklığına yol açtı. Araştırmanın başındaki St. Louis Washington Üniversitesi’nden nörolog Dr. Randall Bateman verileri ilk gördüğünde “şoke” olduğunu belirterek “Gerçekten yıkıcı bir durumdu” dedi.

“Belki de ilaçlar doğru uygulanmadı”

Bu hayal kırıklığına rağmen bilim insanları çalışmaları sürdürmeye kararlı. Onlar sorunların tespit edilip çözüm bulunabileceğini düşünüyor: Belki de verilen ilaçların dozu düşüktü veya bu ilaçlara hastalara daha erken yaşlarda verilmeliydi.

DIAN-TU isimli uluslararası araştırmadan çıkan sonuçlar ayrıntılı şekilde analiz edilmeye devam ediliyor. Bu veriler nisan ayında Viyana ve temmuzda Amsterdam’daki bilimsel konferanslarda tartışılacak.

Araştırmaya 194 gönüllü katıldı. 52 kişi Roche’nin geliştirdiği “gantenerumab” isimli ilacı, 52 kişi de Eli Lilly’nin yaptığı “olanezumab” isimli ilacı kullandı. Bu kişilerin çoğunda hastalığın belirtileri yoktu. Çok azında ise çok hafif erken belirtiler bulunuyordu. Kalan kişiler ise karşılaştırma grubu amaçlı ilaç almadılar.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.